Word abonnee

Column

Column Diana: Tom Dumoulin De Opera

door: Redactie Helden
18 februari 2016

‘Tom’ is geen topnaam om te zingen, ontdek ik, terwijl ik het op de fiets uitprobeer. Tommmm. TOOOOOOMMMM! Er vliegt een duif van de stoep op, maar verder kijkt niemand in de Amsterdamse binnenstad op of om. Dat is het fijne van deze stad. Iedereen is gek.

‘Dumoulin’ daarentegen, is wel een lekkere zingnaam merk ik vervolgens. Veel lettergrepen zodat je flink kan uithalen. DU. MOU. LIIIIIIIN! Ook qua klankkleuren is Dumoulin mooi, die zijn zacht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Kelderman, Gesink of Kruijswijk.

Maar de naam Tom is lastig. Een korte klank werkt voor de vibrato niet lekker, en je kan daar ook niet ineens een tweede stem laten opkomen. En Tom eindigt op een M. Probeer maar eens een M mooi te zingen. (Serieus, probeer maar eens).

Een opera is misschien wel de hoogst haalbare op het gebied van verering

De zon schijnt, ik haal een stilstaande tram in, mijn fiets snort gezellig (of loopt aan) en het nieuws over de Opera voor Tom Dumoulin maakt me extra vrolijk. Alles aan het bericht over dat de jonge wielrenner van Giant Alpecin een eigen opera krijgt, vind ik grappig. Hoe bedenk je het.

Een opera is misschien wel de hoogst haalbare op het gebied van verering. Sowieso hoger dan een lied, een boek, een straat, een kledinglijn of een film. Dat hebben er zoveel. Een musical of een concert is al zeldzamer, maar een opera, dat heeft alleen de ultra elite. Mensen als Carmen, Romeo en Juliet, het Spook en Cleopatra.

En Tom Dumoulin dus. Vanaf 10 augustus, dan is de première, op dezelfde dag dat Dumoulin de Olympische tijdrit in Rio de Janeiro gaat rijden. Dat is uiteraard niet toevallig. De voorstelling begint meteen na de rit van Tom. “Hoe het verhaal afloopt, is afhankelijk van Tom’s resultaat. We zullen gaan werken met verschillende scenario's en er dan uiteindelijk een uitvoeren. Dat maakt het voor ons ook wel extra spannend”, zegt Fenna Ograjensek, één van de initiatiefnemers van het Limburgse gezelschap Opera 2.0 tegen de NOS.

Wie hier niet op zit te wachten? Tom Dumoulin

Wie op deze voorstelling zit te wachten? Ik heb geen flauw idee. Wie hier niet op zit te wachten? Tom Dumoulin. Te zien aan zijn twitterbericht van gisteren, waar hij te kennen gaf dat hij het op prijs had gesteld als iemand dit met hem had overlegd. Nu kwam via Twitter te weten dat er mensen as we speak bezig zijn met teksten te schrijven voor zijn opera.

Los daarvan wil Tom Dumoulin gewoon fietsen, en alle aandacht kan hem gestolen worden. Alle druk ook. Vorig jaar vond hij het heel vervelend hoe iedereen een gele trui in de Tour de France verwachtte, maar komend jaar met zijn tijdrit op de Olympische Spelen zijn de verwachtingen zo mogelijk nog veel hoger gespannen. Waarvan akte; hier Tom, een complete Opera voor jou. No pressure verder.

Neemt niet weg dat ik niet kan wachten op de eerste klanken van Tom Dumoulin de Opera. Iets zegt me dat ik heel hard ga lachen.

Delen: