Word abonnee

Column

Column Jaap: Arme Marko en Sophie

door: Redactie Helden
3 februari 2016

Er staat koffie of thee klaar voor Feyenoord-speler Marko Vejinovic en zijn vrouw Sophie Naber op het Paleis van Justitie in Rotterdam. De middenvelder is door het Openbaar Ministerie vriendelijk uitgenodigd om met de zeven gekken die hem met de dood bedreigden aan tafel te gaan. “Om in het reine te komen met wat er is gebeurd,” aldus een Justitie-woordvoerster. Natuurlijk hebben Marko en Sophie zo hun twijfels bij dit idee van de Rotterdamse justitie, die het schijnbaar als een dolletje ziet dat zogenaamde fans midden in de nacht voor je deur losgaan. In Rotterdam zijn topvoetballers dankzij justitie vogelvrij. Dat ze het maar weten.

Geen grotere Feyenoord-fans dan Marko Vejinovic en zijn sympathieke vrouw Sophie Naber. Zelf advocate en de perfecte voetbalvrouw. In november kom ik samen met Frits Barend met het tweetal terecht in een hip Italiaans eethuis in de wijk Kralingen. Daar waar iedereen het nu heeft over een miljoenen-miskoop, wat onzin is, is Vejinovic op dat moment nog de makkelijk scorende en zeer renderende middenvelder van het prima gestarte Feyenoord. De koning van de steekpass!

Wat Rotterdamse critici vergeten, is dat Feyenoord met Kuyt, Elia, El Ahmadi en Vermeer eigenlijk meer voetbal-ervaring in huis heeft dan Ajax en PSV. Vejinovic is die middag in Kralingen lyrisch over zijn nieuwe club. Hij is nog niet zo ver dat hij een Royston Drenthe-achtige tattoo op zijn benen laat maken met ‘Feyenoord-for-ever’, maar het is duidelijk liefde tussen de in Amsterdam geboren Servische middenvelder en zijn nieuw werkgever. Vejinovic met zijn effectieve steekpasses en dynamiek is even de held in de Kuip en flirt zelfs met Oranje. Niks miskoop. Marko en Sophie zijn dolgelukkig in Kralingen in hun jaren dertig woning en zijn populariteit daar aan de Maas. So far so good. Vijf nederlagen op rij verder weten Marko en Sophie dat in Rotterdam terreur en dreiging nooit ver weg is als het even wat minder gaat met Feyenoord. Geen ‘fans’ die zo goed zijn in het slopen van hun eigen club. Nooit is er veel van in de publiciteit geweest, maar in het verleden zijn zeer regelmatig spelers en bestuurders bedreigd door tuig dat nergens voor terugdeinst.

Het meest tragische is dat de club er niets aan kan doen

De chocoladeletter-koppen in De Telegraaf afgelopen maandag over de terreur die regeert in de Kuip zijn pijnlijk, maar waar. Een harde kern die het heel normaal vindt om midden in de nacht spelers via de telefoon dreigen te vermoorden, datzelfde doen met de dochter van oud-voorzitter Jorien van den Herik en de Kuip in een ijzeren greep van angst houden. Journalisten met een duidelijk Amsterdams profiel moeten als ze Feyenoord bezoeken met een bodyguard naar binnen. En bij trainingen loopt er met enige regelmaat een gespierde security-man mee om escalaties tussen spelers en fans te voorkomen.

Het meest tragische is dat de club er niets aan kan doen. Directeur Gudde doet wat hij kan, neemt keihard afstand, waarschuwt en dreigt en weet ook niet meer wat hij moet doen. De echte fans van de populaire volksclub zijn er ook klaar mee en vinden terecht dat deze gekken de club kapot maken.

Dan hoop je op politie en justitie. Dankzij Marko en Sophie weten we dat daar niemand op hoeft te rekenen. Drie kilometer te hard rijden is een rekening in de bus en voetballers die met de dood worden bedreigd mogen naar het Paleis van Justitie komen voor een goed gesprek met hun bedreigers, die alleen maar wilden plagen en na een paar uur op het politiebureau alweer lachend de straat op mogen.

Voor Marko en Sophie blijft het een trauma

Voor Marko en Sophie blijft het een trauma. Die horen dat de verdachten na twee uur alweer de straat op gestuurd zijn. Plagerijtje meneer. Ingefluisterd door advocaten. In het Algemeen Dagblad is te lezen hoe de zeven rond half 12 zaterdagavond aanbellen bij Vejinovic en als wilden te keer gaan. Na de wedstrijd tegen ADO gaan Marko en Sophie aangifte doen bij de Rotterdamse politie waar de dienstdoende agenten de zwaar geschrokken voetballer en zijn vrouw weglachen. Ze menen dat het een grap van fans is geweest en dat Feyenoord inderdaad niet zo best speelt. Overigens heeft ook spits Michiel Kramer aangifte gedaan bij datzelfde politiekorps, omdat de gekken in zijn tuin staan te krijsen en hem ook het liefst tussen zes planken zien.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is bijna buurman van Marko Vejinovic. Als hij een duidelijk statement wil maken dat hij in zijn stad geen terreur duldt dan gaat hij nu met Michiel Kramer en Marko Vejinovic aan tafel om samen een statement te maken. Voor de Rotterdamse politie en justitie zijn voetballers vogelvrij en als het uit de hand loopt, is het allemaal maar plagerij en wil de Officier van Justitie bij een kop thee best de problemen uitpraten.

Arm Rotterdam! 

Delen: