Word abonnee

Column

Column Jaap: Bob en de armband

door: Redactie Helden
29 december 2015

Ze staat op haar vaste plaats op het middenterrein. De handen als altijd in de zakken van haar iets te ruime trainingsbroek. Bob de Jong maakt geplaagd door helse rugpijn 25 ererondjes over het ijs van Thialf. Zijn gouden coach Ingrid Paul krijgt kippenvel als uitzinnige schaatsfans Bob naar een zege proberen te klappen en schreeuwen op zijn eigen pijnlijke lijf. Bob lijdt en geniet. De pijnlijke grimas en de ondeugende en vrolijke smile.

Bob de Jong is nog altijd populair bij de die-hard schaatsfans die in hem de stille ploeteraar herkennen die als schaats-Jan Modaal op de 5 en 10 kilometer een eeuwigheid naar grote overwinningen rijdt. Zeven keer wereldkampioen. Olympisch goud op de 10 kilometer in Turijn in 2006. Bob de eenzame kampioen zonder de glamour en glitter van kampioenen als Sven Kramer en Rintje Ritsma. Gewoon Bob zeg maar. Hoge pieken. Diepe dalen.

Scheidsrechters zijn doorgaans onzichtbare fenomenen op de ijsbaan. Paraderen trots rond in witte jacks en zijn alleen te zien zijn als ze heel veel moeite doen om even in beeld te komen bij de NOS. Aardige mannen die de wereld over reizen en veelal erg onzichtbaar belangrijk zijn. Dat mag. Wat ze precies doen, weet niemand. Tot ze ineens hun gezag willen laten gelden.  Zoals vandaag.

Op de dag dat na bijna 20 jaar absolute top Bob de Jong op pijnstillers zijn laatste 10 kilometer rijdt. Ploetert. Op de been gehouden door de fans die hem toejuichen alsof het om een wereldtitel gaat. Ergens in die emotionele 10 kilometer waarin Bob zijn hele fantastische carrière aan zich voorbij laat flitsen, gooit hij zijn armband weg.

Tekst gaat verder onder de foto

Je gaat er geen seconde harder van schaatsen, maar op het middenterrein pakt scheidsrechter Jan Bolt zijn schrijfblok en noteert het delict. Hij besluit Bob de Jong te diskwalificeren in zijn laatste 10 kilometer aan de finish van een carrière met een gouden rand. 

Bandje weggooien. Een zinloos stuk textiel. Het mag officieel niet, maar in de emotionele achtbaan waarin Bob voortraast, tellen dode letters in een reglement niet. Scheidsrechter Jan Bolt pakt zijn 'moment of fame' en besluit gedecideerd om het afscheidsfeestje van Bob de Jong te verzieken. Een keiharde diskwalificatie. Volgens de kleine lettertjes juist, maar voor de duizenden fans en ook de toppers een belachelijke actie waarmee Jan Bolt een fantastisch afscheid totaal verziekt. Sport is niet alleen van de regeltjes, maar ook van de emotie.

Sven Kramer neemt het tegenover de schaatspers meteen op voor Bob

Zelfs Sven Kramer, niet de grootste vriend van Bob, kijkt vanaf datzelfde middenterrein verbijsterd toe naar zoveel kinderachtige regeltjes handhaven. Bob de Jong zelf is ook furieus: “Triest dat ik gediskwalificeerd ben. Door een onbekende regel bovendien. Ik hoorde pas na mijn finish dat hij bestond. In mijn reglementenboekje uit 2000 staat dat je een bandje om moet hebben bij de start, maar blijkbaar mag je hem ook niet meer weggooien sinds twee jaar. Dat is nooit aan ons kenbaar gemaakt.”

Sven Kramer neemt het tegenover de schaatspers meteen op voor De Jong. “Ik ben het lang niet altijd eens met Bob, maar dit verdient hij niet. Hij heeft zoveel voor de sport betekend, laat hem gewoon in de uitslag staan. Dit slaat nergens op, dit is nog zieliger dan de kickfinish die mij een diskwalificatie opleverde bij het NK allround in het olympische seizoen. Dit is echt Nederland op zijn smalst.”

Die Bob gun je meer dan een diskwalificatie op zijn afscheidsfeestje

Vanaf het middenterrein kijkt Ingrid Paul toe. Door haar hoofd flitsen de mooie momenten op het olympisch ijs in Turijn. Waar Bob de Jong scoort door in stilte in Collalbo te trainen. In alle rust. Weg van de olympische hectiek. Ze weet hoe Bob de Jong in elkaar zit. Zijn worstelingen met zichzelf. De pech. De jacht op een plaatsje in een grote ploeg. De eeuwige underdog die een van de meest succesvolle schaatsers uit de geschiedenis wordt.

Die ook te groot is voor de middelmaat die in een scheidsrechtersjas een fantastisch feestje probeert te verzieken. Die Bob gun je meer dan een diskwalificatie op zijn afscheidsfeestje. Bob is een held en kan niet genoeg toegejuicht worden.

Delen: