Word abonnee

Column

Column Jaap: De gouden Porsche en de nieuwe Foppe

door: Redactie Helden
10 februari 2016

Ach, dat PSV'er Jürgen Locadia zijn Porsche laat voorzien van een gouden glans en daar via YouTube heel Nederland wat van laat vinden, laat zien dat het Nederlands voetbal niet aan grijze duiven of gekken ten onder gaat. Voetbal is natuurlijk een beetje show en daar past zo’n patserige bak bij. Niks mis mee. Jürgen Locadia doet daarnaast gewoon zijn ding op het veld en een voetballer die op een E-bike met broodtrommeltje en boterhammen met kaas en hagelslag richting stadion gaat, neemt natuurlijk ook niemand serieus. Tenzij hij Henk de Jong heet en trainer van SC Cambuur is en zo gewoon is dat eigenlijk niemand verbaasd is dat hij op een ochtend wakker wordt en na de ochtendplas besluit zijn voorzitter te bellen om hem na een vrolijk ‘goedemorgen’ mee te delen zijn contract persoonlijk te komen inleveren.

Hoe verleidelijk is het om je op deze druilerige woensdag  weer even te verbazen over de doorgedraaide voetbalwereld? Met de afgrijselijke beelden nog op het netvlies van die bungelende opblaaspop uit een Wageningse slaapkamer aan een Amsterdamse balustrade waar Kenneth Vermeer op gepriegeld was met een viltstift. Door een gek met een capuchon aan een lang touw als een galg 2015 neergelaten achter de goal aan de zuidkant van de ArenA. Meneer is gisteren vrijgelaten en gaat de komende dagen thee drinken bij de Reclassering en mag voorlopig het stadion niet in. Het zal wel.

Fans lachen om stadionverboden en staan in het weekend doodgewoon in Vak S of Vak 410. Politiek en KNVB kakelen om het hardst als er weer eens een incident is, maar die woorden faden langzaam weg in de mist als bedreigingen en intimidatie schreeuwen om optreden.

De pijn van Kenneth Vermeer was 90 minuten tot op het bot te voelen

Mij blijven in ieder geval de doffe ogen bij van de aangeslagen Kenneth Vermeer zondag in de catacomben van de ArenA. Je beste jaren gegeven voor Ajax en dan niet alleen een opblaaspop met je naam erop zien bungelen aan de balustrade als een eigentijdse galg, maar ook NSB’er genoemd worden en gestoorde gekken horen zingen dat je moeder een hoer is. En niet tien imbecielen, maar een paar duizend mafkezen. Beschaving is een dun laagje vernis. De pijn van Kenneth Vermeer was zondag negentig minuten te voelen. Tot op het bot. De verhuftering van Nederland kreeg een gezicht. Vak 410  van de Amsterdamse ArenA.

Overigens niet veel erger dan de doorgesnoven gekken die precies een week eerder in de Rotterdamse wijk Kralingen Marko Vejinovic met de dood bedreigden net als Michiel Kramer een dag eerder. En de Rotterdamse justitie die in plaats van hard optreden de voetballers met de hooligans aan tafel wilden om, de totaal wereldvreemde justitie woordvoerster zei het echt, “in reine te komen’ met de daders.

En als het je dan allemaal te veel wordt, dan is er altijd Henk de Jong. Gulle lach. Arm om je schouder en als hij ‘s ochtends bij het scheren tot de conclusie komt dat hij SC Cambuur niet meer op de rails krijgt, dan belt hij de voorzitter. Spreekt een nette regeling af en gaat naar het stadion om nog één keer zijn spelers te knuffelen en als een grote kerel voor tv-camera’s te verschijnen. Typisch Henk.

Clubs als Groningen en Heerenveen verdienen een Henk de Jong

Als die er zou zijn, dan zou ik buitengewoon enthousiast lid van de Henk de Jong fanclub zijn. Prima trainer. Mens zonder kapsones en gluiperigheid en een van de weinige voetbaltrainers waar ik zonder enige twijfel een tweedehands auto van zou kopen.

Het noodlot is ook dat beschaafde en kundige trainers als Henk de Jong altijd worden afgerekend op de kille cijfers. Althans dit seizoen. Vorig jaar was hij met een fris voetballend SC Cambuur de sensatie van de eredivisie en nu was de missie hopeloos. De bodem van de kas is in Leeuwarden bereikt en Henk de Jong kan niet veel anders dan wanhopig vaststellen dat het elftal kwaliteit te kort komt.

Henk zelf verdient promotie. In een onbezonnen moment heb ik op Omroep Fryslan geroepen dat De Jong klaar is voor de Nederlandse top. Soms kun je beter tot tien tellen op tv, maar clubs als SC Heerenveen en FC Groningen verdienen een Henk de Jong. Beschaafd in het kwadraat. Enthousiast. Eigenlijk bedenk ik nu bij het tikken dat SC Heerenveen een jaar of 10 vooruit kan als Gert Jan Verbeek en Henk de Jong, gezworen vrienden, samen in het Abe Lenstra-stadion aan de slag gaan. Henk kan zo maar de nieuwe Foppe worden. En Gert Jan de nieuwe Riemer. 

Delen: