Word abonnee

Column

Column Jaap: De hoed van Memphis

door: Redactie Helden
13 november 2015

Je zult maar een modebewuste voetballer zijn en voor een vijfsterren hotel in Noordwijk worden ondergedompeld in een warm bad van opgewonden journalisten. De dame van SBS ShowNieuws die alles wil weten over je hoed.

De sportjournalisten van de dagbladen die de dezelfde hoed tot hét gespreksonderwerp rond Oranje maken. Ene 'Roelof van de Redactie' die op nieuwszender Radio 1 zelfs oud-scheidsrechter Dick Jol belt met de vraag of Depay met hoed het veld op mag. Soms staat er geen maat op journalistieke domheid.

De hoed van Memphis Depay dus. In een tijd dat politieke vluchtelingen Europa overstromen, fractievoorzitters staatsgeheimen lekken en in Beiroet autobommen ontploffen zijn de media in Nederland amusant kneuterig bezig om de grote affaires in de voetballerij terug te brengen tot de hoed van Depay en de ‘kampen’ bij Ajax. Opmerkelijk en nieuwswaardig is dat Depay heel fraai met een schijnbeweging afrekent met zijn critici die na de rampduels met Turkije, Kazachstan en IJsland een overigens andere hoed tot metafoor maakten voor een op hol geslagen vedette.

Memphis heeft het evangelie van Danny Blind tot zich genomen en gaat voorop in de strijd

Beetje waar, maar deze week duikt in Noordwijk een Depay op die duidelijk wil afrekenen met alle kritiek op zijn omgang met de media en zijn labbekakkerige houding in het veld. Hij heeft het evangelie van Danny Blind tot zich genomen en gaat op de training voorop in de strijd.

Als het Blind lukt om Depay op de rails te houden, kan er in Oranje zo maar iets moois ontstaan en is alle ophef over de hoed en het Michael Jackson-jasje de grootst mogelijke flauwekul.

De eergevoelige Depay zal het altijd ontkennen, maar de amateur-psychologie van Louis van Gaal om hem voorlopig buiten de basis te houden bij Manchester United mist zijn uitwerking niet: op de persconferentie van Oranje deze week trad hij professioneel naar buiten. Hij kreeg Nederland zelfs aan het lachen toen hij Bert Maalderink van de NOS na de zoveelste zuigende vraag over ‘de hoed’ vriendelijk toelachte. “Als jij hier een pyjama zou dragen, zou ik dat ook heel normaal vinden.”

De hoed van Memphis is ook een godsgeschenk voor Danny Blind

Zo af en toe is de berichtgeving over Oranje van een treurigheid dat alle grenzen vervagen tussen journalisten die Oranje volgen en de dames en heren van de pulppers. De hoed van Memphis Depay is ook een godsgeschenk voor Danny Blind die weet dat het hoofddeksel van de Oranje-vedette in ieder geval van meer gewicht is dan een kritische analyse over het falen van Oranje en de bondscoach bij het missen van de EK in Frankrijk. Memphis Depay moet echt gedacht hebben bij zijn joyeuze entree in Noordwijk dat het journaille ondanks de herfstkou overvallen was door een zonnesteek.

Geen enkele kritische vraag over zijn falen in de laatste duels. Geen antwoord op de vraag of Memphis Depay nou op de vuist is gegaan met Robin van Persie rond de interland tegen IJsland en al helemaal niets over zijn moeizame periode op Old Trafford.

De hoed. Inmiddels het meest bespreken item rond Oranje en de Nederlandse voetbalfans die er niets meer van snappen.

Memphis Depay, als je zo goedgemutst blijft als er zo over je hoed gemauwd wordt, dan heb je er een fan bij hoor ����

— Marijn de Vries (@marijnfietst) 11 november 2015

 

Een heel item bij @NOSsport over de hoed van @Memphis Depay. Wat een treurigheid. Zoals Depay zelf al zegt: 'Het is een hoed'

— Martin Milicevic (@MiliCreate) 10 november 2015

Het lijkt erop dat de voetbaljournalistiek bedwelmd is door spruitjeslucht en niet begrijpt dat moderne voetballers in grote mensenlanden als Engeland ook worden betaald om buiten het veld de vedette uit te hangen. Beetje show. Het randje van decadentie en patserigheid opzoeken.

Dat kennen we nauwelijks in Nederland, waar topspelers na afloop snel vluchten naar hun doorzonwoning om bij een glaasje Cola weer een paar pagina’s uit de Heineken-ontvoering van Peter R. De Vries te lezen en braaf voor reclameborden over ‘stapjes maken’ praten, de modieuze prietpraat die vandaag nog verboden zou moeten worden. Stapjes maken. De holle woorden van de ambitielozen.

Die hoed werd ineens een symbool van arrogantie en decadentie

Dat is niet de wereld van Memphis Depay die schaamteloos de grenzen zoekt en daar rond de wedstrijden tegen Kazachstan en IJsland keihard tegenaan liep. Toen die hoed ineens een symbool werd van arrogantie en decadentie.

Maar met een nieuwe start van een nieuwe kwalificatiereeks van Oranje staat de hoed Memphis Depay goed. Het laat zien dat een elftal ook personality’s nodig heeft die eigenzinnig een elftal op sleeptouw kunnen nemen.  Die een hoed zien als een daad van verzet tegen middelmaat en spruitjeslucht. Het zou zo maar kunnen dat een getergde Memphis Depay vanavond in Cardiff tegen Wales ook zijn benen laat spreken. 

Delen: