Word abonnee

Column

Column Jaap: De ‘ossenworst-revolutie’

door: Redactie Helden
18 december 2015

Een berichtje in de kantlijn vandaag. De Spaanse succescoach Pep Guardiola is na zijn aangekondigd vertrek bij Bayern München geen kandidaat-trainer bij Chelsea of Manchester United. Welnee. De oud-speler van FC Barcelona vliegt al maanden in luxe privéjets heen en weer naar Abu Dhabi om met de machthebber daar, sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan, Manchester City volledig naar zijn hand te zetten. Geld speelt geen rol. Zelfs Lionel Messi zal voor minimaal 200 miljoen Euro weggekocht worden bij FC Barcelona. Meneer zal jaarlijks ook 40 miljoen Euro op zijn bankrekening mogen bijschrijven.

Het kleine oliestaatje heeft een reserve van 1000 miljard Euro en wil vol de strijd aan met buurman Dubai dat de oliedollars al richting sport laat stromen. Het zet de turbulentie bij Ajax op dit moment in het juiste perspectief. De mannen achter de schaaltjes ossenworst, Old Amsterdam kaas en zilveruitjes tegenover de miljarden van twee sjeiks die een ego-strijd uitvechten die nog het meest lijkt op een onderling duel ‘wie heeft de grootste?’

'Een strijd tussen twee miljardairs die in zijn platheid nog het meest wegheeft van een duel ver-plassen'

Hier in Dubai is de komst van Lionel Messi aangekondigd. http://www.thenational.ae/sport/primera-liga/barcelona-superstar-lionel-messi-set-for-dubai-visit-to-attend-globe-soccer-awards. Hij zal volgende week tijdens een internationale sportconferentie een prijs ophalen, maar voetbalinsiders gaan ervan uit dat de privéjet van de Argentijn meteen zal doorvliegen naar buurstaat Abu Dhabi om daar met de president van het land, de schatrijke sjeik Mansour, een deal te maken die het internationale voetbal nog verder op zijn kop zal zetten. Twee piepkleine golfstaatjes zijn een prestigestrijd begonnen met een miljarden-buffer op de bank vanwege een rivaliteit tussen twee sjeiks. Een strijd tussen de twee miljardairs die in zijn platheid nog het meest wegheeft van een duel ‘ver-plassen’ voor volwassen mannen.

Dubai is als oliestaat het meest in beeld. De luchtvaartmaatschappij Emirates verovert de wereld en via voetbalclub Paris Saint Germain ook het voetbal. De grootste sporters ter wereld zijn er kind aan huis en er is volgend jaar een World Expo. Aan de witte stranden wordt goud geld verdiend aan een oneindige stroom toeristen.

Ego’s clashen met donderend geweld in de golfstaten. Dus investeert Abu Dhabi de komende jaren meer dan een miljard dollar in Hollywood-films, gaan er honderden miljoenen in Ferrari en de Formule 1 en is de sjeik eigenaar van Manchester City. Daar staat de geldkraan nu zo ver open dat Pep Guardiola maar met zijn vingers hoeft te knippen en hij mag de dollars of Britse ponden zonder limiet uitgeven.

'Guus brengt zelfs bij de patsers in Londen de warmte van de Achterhoek mee'

Bij zoveel gekte ben ik altijd blij dat zo’n andere geldsmijter het op dit moment – op zijn met goud en diamanten opgetuigde jacht, waar de duurste champagne gewoon uit de gouden kraan komt en de zoveelste mevrouw Abramovich  met haar gouden creditcard wappert – het even lastig heeft. Denk je door met Roebels te smijten en de succesvolle Jose Mourinho aan te stellen gezag en succes te kunnen kopen, blijkt het echte leven toch iets ingewikkelder. Dan zijn spelers geen gokkasten waar je een miljoen ingooit, om er twee miljoen aan te verdienen en is ver-plassen even bescheiden druppelen geworden. Dan is Chelsea ineens een doodgewone voetbalclub waar spelers lachen om een trainer die verblind door alle succes een goddelijke status denkt te hebben en dreigt degradatie naar de First Division.

Guus Hiddink moet de Rus voor de tweede keer redden, lekt het vanuit de kleedkamers van Stamford Bridge. De trainer die zo doodgewoon is dat de Chelsea-spelers weer weten dat voetbal een spelletje met een bal is en dat die bal tussen twee palen moet worden geschopt en dat de ploeg die dat de meeste keren doet het spelletje gewonnen heeft.

Dat voetbal even iets anders is dan gokken met miljarden Roebels ver weg van voetbalfans die Chelsea zijn gaan zien als een dagelijkse tv-soap met tweederangs acteurs. Guus brengt zelfs bij de patsers in Londen de warmte van de Achterhoek mee. De wereld van ‘deurdonderen’. En als er een paar pilsjes ingaan wordt er ineens het Achterhoeks volkslied gezongen: ’Vrouw Haverkamp'.

'Johan Cruijff en Ajax zullen elkaar uiteindelijk gewoon weer in de armen vallen als geliefden die niet met elkaar, maar vooral niet zonder elkaar kunnen'

Dus is het kleine duel om de macht bij Ajax een ‘ossenworst-revolutie’ die wat Amsterdammers in vuur en vlam zet, maar uiteindelijk een korrel zand is in de woestijn die in 2015 internationaal topvoetbal heet. Beschaafd keuvelende Amsterdamse heren die een Haagse indringer, Tscheu La Ling, netjes afserveren, weten dat Wim Jonk pion is in een machtsspel en ook wetende dat Johan Cruijff en Ajax elkaar uiteindelijk gewoon weer in de armen zullen vallen als geliefden die niet met elkaar, maar vooral niet zonder elkaar kunnen. Oprechte liefde. Ajax moet het hebben van de unieke chemie waar de club mee groot geworden is. Het Amsterdamse ‘gogme’. De bluf en het surplus aan talent. Net zo goed als PSV handig is in de juiste chemie organiseren tussen talent en geslepen Zuid-Amerikanen als Adres Guardado en Hector Moreno.

Het is ook een stille hoop. Voetbal is meer dan een met oliedollars gefinancierd speeltje van twee sjeiks. Het overwinteren van PSV is alvast iets. Een Ajax zonder modder smijten ook. En het is nog maar de vraag hoe de Britse fans gaan reageren op de kilte bij veel poenerige voetbalclubs waar de geld-elite de beste plaatsen heeft en een simpel kaartje onbetaalbaar wordt. Waar sjeiks een middelvinger opsteken naar de diehard-fans op de staantribune en hun miljarden willen terugverdienen door lucratieve tv-deals waarmee de fan wordt veroordeeld tot een VIP-kaart voor zijn eigen tv-scherm, waar hij tussen de commercials door multimiljonairs verveeld een balletje ziet rondtrappen.

Nee, dan liever Ajax of PSV. Het hart wil ook wat. Met alle gedoe er bij. Laat de leverworst met mosterd maar doorkomen! Smaakt beter dan kaviaar en champagne en geeft geen bittere nasmaak.

Delen: