Word abonnee

Column

Column Jaap: De pijn van Robin van Persie

door: Redactie Helden
6 november 2015

Je voelde de pijn van Robin van Persie in het hele stadion. 80 minuten lang voorbij gelopen door balverliefde pingelaars als Diego en Nani. Een Fenerbahce met meer ego’s dan hersens. De meest succesvolle Oranje-spits allertijden die door de balverliefde heertjes in het Turkse team met arrogante blikken over het hoofd werd gezien. Geen enkele bruikbare pass. Nooit aangespeeld in de combinaties. Op de avond dat hij in de Arena tegen Ajax graag even bondscoach Danny Blind een superieure draai om zijn oren wilde geven door juist in het hol van de leeuw zijn voeten te laten spreken. Even te laten zien waarom FC Barcelona hem graag aan de selectie wil toevoegen. Het werd een schandalige afgang. Striemende fluitconcerten toen Fenerbahce-coach Vitor Pereira hem tien minuten voor tijd wisselde.

Het went nooit. Ruim anderhalf jaar geleden speelde Van Persie een superieur WK in Brazilië. Dankzij zijn nu al legendarische kopbal tegen Spanje opende Oranje een succesreeks met een 5-1 overwinning. De goal was niet alleen het sportmoment van 2014, maar ook samen met de zweefduik van Bep Bakhuys de mooiste goal uit de rijke Oranje-historie. De aanvaller kwam 101 keer uit voor het Nederlands elftal en zat in de selecties voor de EK's van 2008 en 2012 en de WK's van 2006, 2010 en 2014. Met vijftig doelpunten voert Van Persie de topscorerslijst aller tijden van Oranje aan.

Daarom deed het striemend fluitconcert voor de echte voetbalfan veel pijn aan de oren. Dat zegt ook iets voor de sportcultuur in Nederland waar succes een dagkoers is. Anders dan in landen als Amerika of zelfs Duitsland waar de helden idolen voor het leven zijn, zolang ze buiten de gevangenis blijven tenminste. Dat dolgedraaide fans maar wat roepen is iets waar Robin van Persie zijn schouders voor ophaalt. Zelfs als een stadion massaal fluitend uithaalt.

Zijn applaus voor de gekken op de tribunes was groots. Beschaving versus doorgeslagen domheid. Het kleine gebaar tegen de respectloosheid. Natuurlijk is de Robin van Persie anno 2015 niet meer van die excellente klasse als in zijn gloriejaren bij Manchester United. Natuurlijk: hij is inmiddels 32 maar internationaal staat hij er nog goed op. Uit Spaanse bronnen weten we dat de aanvaller wel degelijk in beeld is bij FC Barcelona om aan de ploeg van trainer Luis Enrique voorin meer body en ervaring toe te voegen.

Natuurlijk heeft Van Persie zich gestoord aan de komische act waarin Danny Blind als een b-acteur Louis van Gaal probeerde te imiteren

Behendig scheerde hij gisteravond in gesprek met Bert Maalderink van de NOS langs de brandende vraag of hij naar Barcelona vertrekt. Iedere ervaren journalist weet dat als het geen ‘ja’ of ‘nee’ is dat dan het nieuws al ver voorbij het gerucht is. In datzelfde gesprek met Bert Maalderink toonde Van Persie ook met een superieure blik grote klasse toen hij zich niet liet provoceren om bondscoach Danny Blind te fileren.

Natuurlijk heeft Van Persie zich gestoord aan de komische act waarin Danny Blind als een b-acteur Louis van Gaal probeerde te imiteren en kort en afgebeten de aanvaller ‘niet fit en niet scherp’ noemde en daarom niet selecteerde voor oefeninterlands tegen Wales en Duitsland.

Dat zal allemaal best, maar de alternatieven zijn ook niet in topvorm en missen (Bas Dost en Luuk de Jong) de weerstand en de druk van internationale competities. Of zijn heel of half geblesseerd.

Ach, en een bondscoach die in Zeist alle spiegels ontwijkt en meent dat hij totaal niet van beslissende invloed is geweest op de EK-uitschakeling past natuurlijk alle bescheidenheid als het gaat om het afserveren van Oranje-iconen. Van Persie zelf maakte in de catacomben niet veel woorden vuil aan de Van Gaal-act van Danny Blind.

Hoe goed het leven in Istanbul ook voor zijn familie is: snel wegwezen daar

“Ik blijf beschikbaar voor Oranje. Ik hoop nog veel interlands voor mijn vaderland te spelen en geen enkele bondscoach verandert dat gevoel. Voor mij is spelen in Oranje een eer.” De klasse die hij in het veld tegen Ajax ontbeerde, kwam terug in de zweterige catacomben onder de brandende spotlights in gesprek met Bert Maalderink, die in dit duel de voorzetten voor Van Persie op maat leverde.

Het beeld van de record-international die superieur boven het fluitend gepeupelte staat en geen woorden vuil maakt aan een bondscoach was het hoogtepunt van een slaapverwekkende voetbalavond in Amsterdam. Je hoopt op een beter podium voor Robin van Persie. Het NouCamp in Barcelona. De Allianz Arena in München. Desnoods de Kuip in Rotterdam, maar hoe goed het leven in Istanbul ook voor zijn familie is: snel wegwezen daar. Schoonheid verdient een toppodium. Geen bijrol tussen nep-vedettes in Turkije. 

Delen: