Word abonnee

Column

Column Jaap: de podiumambities van Kruijswijk

door: Redactie Helden
4 mei 2016

Leuke Tweet vanochtend van oud-coureur Erik Dekker. In de Betuwe gaat er roze mayonaise over de friet. In Apeldoorn spuiten de fonteinen roze water en in Gelderse lantaarnpalen hangen roze fietsjes. De Giro d’Italia gaat extreem vreemd en in plaats van een opgewonden Italiaans plein met veel ‘dolce vita’ van start bij een winkelcentrum in Apeldoorn. Dat zal voor de Italianen even wennen zijn. Geen opgewonden ‘tifosi’ en veel sensuele spanning in smalle straatjes, maar een proloog in een keurige ambtenarenstad in het groen. Niks mis mee, maar zonder de opgewonden spanning die in Italië de Giro drie weken volgt. Maar in Apeldoorn zal Nederland zich natuurlijk wel in het Oranje verdringen rond Tom Dumoulin van wie ‘we’ natuurlijk een podiumplaats eisen of de roze trui over drie weken aan de eindstreep in Turijn. Natuurlijk, Tom Dumoulin kun je met stip noteren in de pronostieken, maar ik kijk erg uit naar de grote strijd in de bergen en de brandende ambities van Steven Kruijswijk. Een onderschat fenomeen.

Even terug naar de Giro van vorig jaar. De zware beklimming naar Aprica in de laatste week in de Dolomieten. De Astana-ploeg jaagt verbeten op Alberto Contdor die zijn leiderstrui verdedigt, maar veel pijn aan een gehavende schouder heeft. Die piept, kraakt en voortdurend met zijn belangrijkste helper de geslepen Ivan Basso aanvallen van Astana moet counteren. Steven Kruijswijk is na pech in de eerste Giro-week kansloos voor een podiumplaats, maar sluit wel aan bij Contador, Basso en de andere frontstrijders van Tinkoff-Saxo. Dwingt bij de grote mannen veel respect af door te blijven aanvallen en keer op keer de Astana’s terug te halen. Oude wielerwet is dat als je wat geeft, dat je dan ook wat terugkrijgt en met de zegen van Alberto Contador en zijn adjudanten mag hij de tweede plaats pakken achter de Spanjaard Landa en de blauwe bergtrui om zijn schouders hijsen.

 

Kruijswijk heeft meer met de Giro dan met de Tour de France. De keiharde man-tegen-man-gevechten in de Dolomieten in die laatste week liggen hem. Ook zijn lichaam is perfect voor de Giro. Zijn trainer Louis Delahaye kan daar lyrisch over praten. “Toen hij in 2011 achtste werd, was er maar één renner die Contador bergop kon volgen en dat was Steven. De rest was allemaal al gelost. Als hij geen tijd verliest in de eerste twee weken, is hij levensgevaarlijk voor het klassement.” Tegen NU.nl zegt Delahaye dat Kruijswijk serieus kan meedoen voor het klassement en misschien wel een betere ronderenner is dan de Lotto-Jumbo azen voor de Tour de France Robert Gesink en Wilco Kelderman.

“Hij is niet super explosief zoals Gesink en Kelderman, maar herstelt beter van inspanningen terwijl hij net zo veel lijdt. Dat is een kwaliteit die je moet hebben als grote ronde-renner en die heeft hij in extremis. Daar ligt zijn kracht.”

Hij heeft het prima naar zijn zin bij LottoNL-Jumbo, maar weet ook dat hij nu de leeftijd heeft om bij een grote ploeg als kopman binnen te komen

Deze Giro is voor Kruijswijk extreem belangrijk. Niet alleen omdat Nederland vanwege de Giro-start in het tijdelijk roze Apeldoorn de druk aardig opvoert, maar vooral omdat de Brabantse coureur nu definitief wil doorbreken als ronderenner. Hij is een megatalent, met pech op de verkeerde momenten. Zijn contract bij LottoNL-Jumbo loopt af en stiekem kijkt hij naar Bauke Mollema die nu bij Trek Factory Racing kopman is. Een goeie Giro zal hem in beeld brengen bij de ploegen die ertoe doen. De geheime agenda de komende weken. Toen ik hem in Nice sprak tijdens Parijs-Nice sprak hij over zijn ambities. Hij heeft het prima naar zijn zin bij LottoNL-Jumbo, maar weet ook dat hij nu de leeftijd heeft om bij een grote ploeg als kopman binnen te komen. Een pittig dilemma als je ambitieus bent, maar ook loyaal aan bevriende collega’s als Robert Gesink.

Delen: