Word abonnee

Column

Column Jaap: De revolutie van Jac Orie

door: Redactie Helden
8 januari 2016

Daag schaatscoach Jac Orie niet uit. Dan komt de Haagse straatvechter in hem weer boven die als het moet keihard uithaalt. Een wetenschapper als Orie doet dat dan met vileine woorden, die even hard kunnen aankomen als een uppercut van om het even welke topbokser. Woedend is hij als de waan van de dag zich meester maakt van de sport. Hoezo is langebaanschaatsen een aflopende zaak? Waarom is shorttrack populairder aan het worden dan het rondjes rijden op een 400 meter baan? Jac Orie is van het zinnige debat. Uren over sport praten. Leuk tegendraads en een belangrijke schakel in het LottoNL-Jumbo project. Een onderschat fenomeen.

De woede van Jac Orie over al het oeverloze gepraat over sport in Nederland balde zich deze week samen in het NRC.

“Zo, en nu is het genoeg met de kritiek op het schaatsen, zegt Jac Orie. “Al die roeptoeters moeten eens ophouden.”Allroundtoernooien niet spannend, weg met de tien kilometer? Wereldbeker saai, Nederland te dominant? “Je moet niet op de waan van de dag of van een paar seizoenen reageren”, betoogt de Haagse schaatscoach en bewegingswetenschapper. „Dan krijg je een drama, want waarschijnlijk zit je er gewoon naast. Voor je het weet blijf je er naast zitten en krijg je het nooit meer goed. Dat dreigt nu in het schaatsen. Er worden doemscenario’s geschetst op basis van normale fluctuaties in een sport. Heel gevaarlijk.”

Zo kennen we Jac Orie weer. Zin en onzin precies uit elkaar peuteren en een waarheid proberen boven tafel te krijgen. Geen modieuze prietpraat, de afgestudeerde bewegingswetenschapper is van de feitjes. Die liegen nooit. Mannen en vrouwen met meningen wantrouwt hij.

'Hij is gewoon de beste trainer'

Orie rondt dit weekend in de laatste dictatuur van Europa, het Wit-Rusland van de almachtige Alexander Lukashenko, een aantal cruciale weken af waarin hij in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea door kan gaan met zijn ploeg waarin met Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens en de talenten Jorritsma en Roest de nodige potentiële olympisch kampioenen te vinden zijn.

Orie is bij die ploeg meer dan coach alleen. Hij heeft om zich heen een groep vertrouwelingen met wie hij strak visie en beleid bewaakt en zonder de goedkeuring van de ervaren coach worden er bij LottoNL-Jumbo-BrandLoyalty geen belangrijke beslissingen genomen. Orie zet de lijnen uit en bemoeit zich ook steeds meer met de wielertak. Niet vanwege de macht, maar omdat hij zich realiseert dat samenwerken en uitwisselen van kennis voor zowel wielrenners als schaatsers voordeel kan opleveren, training technisch, maar ook in uitstraling.

Achter de schermen is Orie met Richard Plugge de inspirator en aanjager en doet dat buitengewoon handig. Weet ook bij de sponsoren goodwill te kweken en vooral de voormalige eigenaar van BrandLoyalty Robbert van der Wallen heeft met Orie en Sven Kramer korte lijnen en uiteindelijk de zekerheid voor de schaatsploeg geregeld tot 2018. Heel bewust ook heeft Sven Kramer twee jaar geleden voor de Hagenaar gekozen. “Hij is gewoon de beste trainer.”

Jac Orie heeft het 'meten is weten’ heilig verklaard. Samen met zijn staf test hij de schaatsers bijna permanent. Op de fiets. Bloed prikken. Maximale inspanning. Met zijn fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Nico Hoffman wordt ieder detail weer verwerkt. Daar worden dan weer trainingsschema’s omheen gebouwd of wordt de techniek van de schaatsers verder bijgeschaafd.

'Het is begeleiding op de vierkante millimeter'

Het is soms fascinerend om Jac Orie en zijn staf bezig te zien. Bij ieder ontbijt is er wel weer debat. Zelden over de politiek in Den Haag of het weer, maar altijd weer over details. De ‘hoeken’ van de sporters op het ijs. De maximale zuurstofopname, het is begeleiding op de vierkante millimeter.

En kom bij Orie niet aan met verhalen dat schaatsen niet mondiaal is. Olympisch niets voorstelt. Atletiek pas echt een wereldsport is, dan is dit, opnieuw uit NRC, zijn antwoord.

“Uit simpele statistiek blijkt schaatsen de meest mondiale wintersport. En dan maar roepen dat de 100 meter hardlopen zo mondiaal is. Daar heb je Jamaica en de VS, plus Dafne Schippers. Pas als je alle onderdelen van de atletiek bij elkaar neemt, wordt het mondialer.”

Delen: