Word abonnee

Column

Column Jaap: De strijd om eeuwige schaatsroem

door: Redactie Helden
30 oktober 2015

Stiekem hoopt Sven Kramer dat er dit seizoen wel een keiharde strijd komt om de macht. Dat zijn status van Winterkoning gaat wankelen en dat concurrenten als Jan Blokhuijsen en Wouter olde Heuvel plus, als hij fit is, Koen Verweij met hem zullen vechten voor de allerlaatste duizenden van secondes.

Natuurlijk heeft Sven Kramer al lang gezien dat het nog nooit zo stil is geweest rond de start van een schaatsseizoen als deze week. Geen opgewonden voorverhalen in de kranten of grote reportages op televisie, zelfs geen rellen, maar een grote stilte in aanloop naar de KNSB Cupwedstrijden waar tickets te verdienen zijn voor een hele reeks wereldbekerwedstrijden.

Omdat er gekozen is voor een later selectiemoment voor de EK en WK’s worden de nationale titels eind december verdeeld. Geen NK Afstanden dus als zo langzamerhand traditionele opening van het schaatsseizoen. In stilte konden de teams zich deze week voorbereiden op de ijsbaan in Enschede naast het stadion van FC Twente. De NOS zal morgen ook geen livebeelden het land in sturen, dus Dione de Graaff mag thuis in Amsterdam met vriend Nando bij een goed glas wijn de races analyseren. Zonder brandende spotlights en het rode lampje op camera 1.

In zijn column in het Algemeen Dagblad legt Erben Wennemars vanmorgen feilloos de vinger op de zere plek. Hij noemt de schaatshelden ‘zzp’ers’ die in een ploeg voor een tijdelijke samenwerking gaan, maar net zo gemakkelijk een jaar later bij de concurrent een opdracht aannemen. Wennemars mist de onderlinge haat en nijd, de rivaliteit en ziet sporters die vooral trots bezig zijn met ‘stapjes maken’ en 'jezelf verbeteren’.

De meeste interviews met schaatshelden zijn saaier dan het kijken naar het groeien van gras

Erben Wennemars heeft volkomen gelijk. De meeste interviews met schaatshelden zijn saaier dan het kijken naar het groeien van gras. De schaatsfan moet blij zijn dat Jillert Anema en Sven Kramer het af en toe nodig vinden om een grote kei in het water te smijten om weer wat reuring te veroorzaken. Het begint op het middenterrein wel erg saai te worden.

Sporters zijn voor zichzelf bezig om ‘stapjes te maken’ en hebben verder een prima leven. Buitenlandse coaches kijken vaak verbaasd toe. De Australische coach van Team Stressless Desly Hill bijvoorbeeld meent dat Nederlandse schaatsers met hun auto van het team, de prima hotels en andere meer dan uitstekende arbeidsvoorwaarden de gretigheid missen om echt te knokken voor het allerhoogste. In het interview met Sven Kramer dat deze week in Helden Magazine verscheen zegt hij het zelf ook. Hij ziet geen concurrentie om zich heen, omdat ze doodgewoon niet meer hard genoeg trainen. “Alles moet tegenwoordig leuk zijn en het is niet leuk om vier uur lang in de regen te fietsen.”

Toppers doen geen concessies. Die krijgen ze met rente terug.

Sven Kramer en Ireen Wüst kennen de keiharde wetten van de topsport. De ‘stapjes-maken’ schaatsers bekijken zij meewarig. Aan de top komen en vooral blijven is een gevecht met ‘bloed, zweet en tranen’. In de slipstream van Sven Kramer duiken geen concurrenten op. En Ireen Wüst weet maar al te goed dat er volop schaatstoppers zijn die maar niet begrijpen dat zolang er geen sponsor opduikt, zij haar spaargeld investeert in een team waarbinnen ze optimaal kan presteren. Toppers doen geen concessies. Die krijgen ze met rente terug.

Sven Kramer weet dat hij beter wordt van hijgende concurrenten in zijn nek en hoopt stiekem dat de met persoonlijke sores worstelende Koen Verweij of de weer opgebloeide Jan Blokhuijsen op leven en dood met hem zullen vechten voor een wereldtitel.

Sporters die het eindeloos hebben over ‘stapjes maken’ zijn meters verwijderd van eeuwige schaatsroem

Gelukkig is de sportieve crisis bij de sprinters minder groot. Door de gedrevenheid van coaches als Gerard van Velde en Jac Orie kunnen we hier uitkijken naar mooie duels. Jan Smeekens is fysiek en geestelijk weer topfit. Kjeld Nuis en Gerben Jorritsma zijn brandend ambitieus. De kersverse vader Hein Otterspeer is in alle opzichten fit en scherp. Jesper Hospes heeft minder last van een sportieve crisis dan zijn cluppie SC Heerenveen en de gebroeders Mulder weten nauwelijks wat verliezen is. Persoonlijk ben ik benieuwd wat Annette Gerritsen gaat presteren in Team Afterpay en of Thijsje Oenema nu definitief aansluit bij de wereldtop.

Niet op televisie te zien, maar het gaat dus wel degelijk ergens om dit weekend. De zuinige pruillipjes van sporters die vooral ‘stapjes maken’ versus de echte schaatshelden die wel de grote kampioenen Sven Kramer en Ireen Wüst durven uit te dagen en voor fans en tv-kijkers de spanning terugbrengen. Weet dat sporters die het eindeloos hebben over ‘stapjes maken’ hebben meters verwijderd zijn van eeuwige schaatsroem.

Delen: