Word abonnee

Column

Column Jaap: De toekomst van het langebaanschaatsen

door: Redactie Helden
27 januari 2016

Als Rintje Ritsma spreekt, hoort heel Nederland te luisteren. Als de aanstaande jonge vader zijn stem verheft over de belabberde staat van het Nederlandse allround schaatsen, zoals vanochtend in De Telegraaf, dan heeft hij het grootste gelijk van de wereld. Zeker als hij niet alleen zuur om zich heen mept, maar ook wil meedenken over hoe het nu verder moet. 

Een opvolger van Sven Kramer ziet hij niet en hij vindt ook, met Sven Kramer en anderen, dat er te veel ‘lifestyle-schaatsers’ zijn. Jongens en meisjes die met auto’s vol sponsor-stickers door Heerenveen toeren en vooral veel 'stapjes maken'. Wantrouw iedere sporter die dat verkleinwoord dag in dag uit roept. Het is het vocabulaire van aanstaande verliezers. Sporters die bij Ritsma allergische reacties veroorzaken.

Ritsma is een winnaar pur-sang en haalt vandaag genadeloos uit. “Er zitten mensen in de grote teams die er qua niveau niet thuishoren, maar erin zitten omdat je er gezellig mee kunt koffie drinken. Inderdaad de lifestyleschaatsers. Daar hebben we er een hoop van. Hierdoor vallen anderen buiten de boot.”

Opmerkelijk is vooral dat de schaatsicoon zich weer sterk maakt voor schaatskernploegen. In de jaren 90 van de vorige eeuw was het uitgerekend Rintje Ritsma die zich ontworstelde aan de nationale selectie van de KNSB en zichzelf en de Sanex-zeep op de kaart zette. Nog steeds beginnen er dames te blozen bij de zoete herinnering van de blonde schaatsgod die naakt opstaat uit een bad vol ijsblokjes. Deze stoere Fries zette het schaatsen als professionele sport op de kaart. 

De grote gevechten op de vier afstanden, daar dreigt het juist volledig mis te gaan

Voordat iemand begint te sputteren over een zeurende oude man: dankzij Rintje Ritsma en zijn manager Patrick Wouters van den Oudenweijer zijn er schaatsers groot geld gaan verdienen. Sommigen zijn zelfs miljonair geworden. Rintje heeft dus alle recht van de wereld nu om hard uit te halen over de deplorabele staat van het Nederlandse allround schaatsen waar Sven Kramer geen enkele concurrentie heeft en een fitte Ireen Wüst straks alleen de talentvolle Antoinette de Jong in de slipstream mee krijgt.

Jan Blokhuijsen is ambitieus en zal zich wel weer melden en Koen Verweij is voor zichzelf en de hele schaatswereld een groot vraagteken. Een megatalent dat soms meer tegen zichzelf strijdt dan op het ijs met Sven Kramer. Overigens wil ik niet alleen zuur doen. Bij de Lotto-Jumbo ploeg heeft Jac Orie met Sanneke de Neeling een megatalent in huis en zullen Jan Smeekens, Kjeld Nuis, Gerben Jorritsma en Hein Otterspeer altijd met de besten meestrijden. Bij Team Beslist.nl zijn er de gebroeders Mulder en vooral de halve Japanner Kai Verbij die dit seizoen bewijst aan te kunnen sluiten bij de wereldtop. Maar dat zijn sprinters en Nederland is van oudsher toch het land van Rintje, Ard, Keessie en Sven. 

De grote gevechten op de vier afstanden, juist daar dreigt het volledig mis te gaan. Terecht wijzen de schaatsbestuurders op hoge kijkcijfers, afgelopen weekend oplopend tot boven de miljoen, maar een bekende sportmarketeer haalde zijn schouders op. “Allemaal 64-plus.” Daar zit dus ook niet de toekomst van het allround schaatsen. De nieuwe Sven’s en Ireen’s moeten opstaan dankzij veel betere opleidingsmogelijkheden. Terug dus naar het wegbezuinigde Jong Oranje of de kernploegen.

Het einde van het marathonschaatsen en de lange baan is in zicht. Dat mag niet gebeuren

En dan mag het ook allemaal wel wat professioneler. Jac Orie (Lotto-Jumbo) en Mark Tuitert (ISkate) weten prima wat ze doen net als de commerciële 'coming-man' Dennis van der Laan, manager van Jan Blokhuijsen en Team Stressless, maar verder overheerst het amateurisme. Laten er wat heren ook eens goed nadenken over waarom de succesvolle reisorganisatie Corendon het schaatsen verlaat.

Die zijn klaar met lieden die vooral professional zijn als er contracten moeten worden getekend maar verder een mooie ploeg met schaatshelden als Jan Blokhuijsen en Koen Verweij om zeep helpen. Verder bedankte vandaag ook Stressless als hoofsponsor. Wel een team overigens met een perfect management, visie en uitstekend PR-apparaat. Met als grote animator Bart Veldkamp, met ondersteuning van Dennis van der Laan. Iedereen gaat ervan uit dat de inventieve zakenman Van der Laan wel met een opvolger van Stressless aankomt. Maar zorgwekkend is dit weglopen van sponsoren wel.

Het schaatsen in Nederland leeft dankzij succesvolle sprinters en de bezeten shorttrack-coach Jeroen Otter met helden als Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt en en Jorien ter Mors, maar het einde van het marathonschaatsen en de lange baan is in zicht. Dat mag niet gebeuren. Zo maar een suggestie op woensdagmorgen: dat motorracen heeft Rintje Ritsma wel gezien. Hij is verliefd op de beste zakelijk netwerkster van Nederland, Youandi Mazeland, en kan samen met iemand als Gerard Kemkers en op de achtergrond de sponsorbaas van KPN, Mark Versteegen, het schaatsen op de langere afstanden in Nederland succesvol reanimeren. Moet lukken. 

Delen: