Word abonnee

Column

Column Jaap: Een carrière in blessuretijd

door: Redactie Helden
14 januari 2016

Natuurlijk baalt Royston Drenthe nog het meest dat hij in juli 2015 bij Feyenoord door de huidige bazen als ‘persona non grata’ bij het oud vuil is gezet. Het moment dat hij tijdens het interview met Helden in zijn fantastische penthouse in Abu Dhabi aan het strand van de Perzische Golf even emotioneel wordt. Hij stroopt zijn pijpen van zijn ‘oversized’ joggingbroek op en wijst op een tattoo. Een Feyenoord-for-ever. “Feyenoord is niet die mannen in de kantoren, Feyenoord dat zijn de fans. Die zitten in mijn hart. De fans zijn de club, voor hun was ik graag teruggekomen. Al die directeuren zijn maar passanten. Die wilden mij niet.”

Natuurlijk zijn de verhalen rond Royston Drenthe zo hilarisch, pijnlijk, maar ook soms vermakelijk, dat het megatalent van het Jong Oranje van 2006-2007 nu ook wel begrijpt dat zijn carrière wel moest vastlopen bij Real Madrid en Everton en dat hij nu op 28-jarige leeftijd voor duizend toeschouwers midden in de woestijn weer moet laten zien hoe snel hij aan de linkerkant van Jong Oranje ooit was. Of dat hij nog steeds, zoals ooit met Real Madrid tegen Sevilla, kan aanleggen voor een enorme pegel en kan scoren ook. Van een meter of 20 desnoods.

De Helden-equipe treft Royston Drenthe niet alleen in zijn schitterende penthouse naast het befaamde Formule 1 circuit, maar ook bij zijn club Baniyas SC. Een speeltje van een iets te rijke sjeik die in de Golfstaten heerst over politiekorpsen en veiligheidsdiensten. Royston Drenthe is scherp in het gesprek met Helden. De tijd van komische nummers voor de tv-camera’s is nu echt voorbij.

'Ik was eigenlijk al gestopt'

''Het is makkelijk gezegd: je kiest voor het geld. Het is niet dat ik tegen mezelf zeg: ik moet weer naar de top. Die tijd is voorbij voor mij. Dat mag heel Nederland weten.” In een uur interview gaat het er soms stevig aan toe. Royston Drenthe is scherp, maar ik zie ook een voetballer die nu wel begrijpt dat zijn bewegingen voor veel fans onnavolgbaar zijn. Die door zijn onhandelbare gedrag bij Everton een fantastische carrière de mist in zag gaan en ergens diep in Rusland zijn voetbalgeluk terug vond.

“Mijn mentaliteit en karakter buiten het voetbal verziekten het. In die periode had ik zoiets van ‘wat ga ik doen?’ Ik ga andere dingen doen die ik leuk vind. Ik was eigenlijk al gestopt om het zomaar te zeggen. In de ogen van mensen ben ik onhandelbaar, heb ik geen respect. Dat komt omdat ik bepaalde dingen met een korrel zout neem. Misschien moet het me wat meer gaan doen, dat mensen die bepaalde indrukken van mij hebben.''

 

Het waren gezellige en zware dagen !

Een foto die is geplaatst door ���� (@rawroya) op

 

'Af en toe rijdt hij 150 kilometer verder naar Dubai om voetbalvrienden als Ronaldo of Ryan Babel te zien'

Nu in Baniyas vindt Royston Drenthe zijn geluk terug. Af en toe rijdt hij 150 kilometer verder naar Dubai om voetbalvrienden als Ronaldo of Ryan Babel te zien, maar verder is er vooral zijn Marokkaanse vriendin Zahrah die op punt van bevallen staat en rust brengt in zijn leven. “Hier in Abu Dhabi is niets te beleven. Er is zon en er zijn shoppingmall’s. Ik ben dus vooral bezig met online-gamen met voetbalmatties als Ryan Babel en Eljero Elia, de grote held van mijn club Feyenoord. Er zijn ook geen verleidingen hier en kan me dus volledig focussen op het voetbal.”

In een auto met privé chauffeur rijdt hij dagelijks naar de club. Accepteert respectvol dat er gebeden wordt voor Allah tijdens de rust van de wedstrijd en dat er nauwelijks tijd is voor de Spaanse trainer Luis Garcia om nog met wat tactische aanwijzingen te komen. En de fans zijn dol op hem. “Royston is een held. Zijn snelheid, power en ervaring maken Baniyas rijker”, zegt een dolenthousiaste fan meteen na de wedstrijd.

'Die tattoo op zijn been zit er niet zo maar'

Na de wedstrijd tegen Bani Yas is er thuis vriendin Zahrah. Hoogzwanger en op het oog de ideale voetbalvrouw. Ze zijn dol op elkaar. “Uit respect voor mijn vrouw laat ik mijn kind als moslim dopen.”

De tijd is voorbij, zegt Royston, dat hij filmpjes online zet, waarin hij met vrienden en bier met een rotgang met een Ferrari door Rusland scheurt. “Dat was niet handig. Als voetballer hoor je een voorbeeld te zijn.”

Een voetbalcarrière in blessuretijd. Eindelijk rust in de woestijn. Royston Drenthe wil nog niet afgeschreven worden, maar heeft ook niet meer de heilige ambitie om terug te komen in de top. Het leven is goed aan de Perzische golf, tot Feyenoord belt. Dan worden de koffers gepakt en gaat hij terug. Wil hij terug. Ik denk zelfs op zijn knieën. Even wat rechtzetten en fans vol liefde in de armen sluiten. Die tattoo op zijn been zit er niet zo maar.

De mini-docu over Royston Drenthe is nu voor iedereen gratis te bekijken via http://www.kpn.com/onzehelden of voor KPN abonnees via iTV of Play van KPN.

Delen: