Word abonnee

Column

Column Jaap: Foppe en Maren

door: Redactie Helden
20 april 2016

Je ziet de tranen in de ogen van Foppe de Haan. Heel Nederland is in de voetbalstress door de kampioensstrijd tussen Ajax en PSV en de 72-jarige trainer van SC Heerenveen krijgt van de zesjarige Maren de Vries uit Balk een tekening. Het meisje belijdt haar grote respect voor de trainerslegende: “Er moet een straat naar u vernoemd worden.” Foppe kust het meisje onhandig op de wang om via de catacomben naar de voetbaljournalisten te snellen die in permanente staat van opwinding alles willen weten over de PSV-liefde van zijn echtgenote Geke en zijn diepste gevoelens voor Ajax. Vandaag is het matchday in Friesland: SC Heerenveen-Ajax staat op het programma.

Mij raakt de liefde van de zesjarige Maren voor SC Heerenveen en de knuffeltrainer Foppe meer dan alle onzin die vanuit Friesland wordt uitgestort in de aanloop naar de wedstrijd van vanavond. Zal Nederland echt wakker liggen van de hijgerige primeur dat Geke de Haan, echtgenote van, een groot PSV-fan is? Zal Joey van den Berg extra beuken op het middenveld omdat mevrouw De Haan een poster van PSV goalie Jeroen Zoet boven het bed heeft hangen? Stopt Edwin Mulder die onterecht gegeven penalty omdat Foppe de Haan zegt niet zoveel met Ajax te hebben? Nee, ik heb meer met de oprechte liefde van de kleine Maren voor haar club en haar idool Foppe.

Schermafbeelding 2016-04-20 om 11.47.44

Ach, de kampioensstrijd tussen Ajax en PSV is eigenlijk een prachtige spiegel van het Nederland van 2016. We zijn spreeuwen geworden die met miljoenen tegelijk boven Nederland hangen en af en toe iets of iemand onderschijten en opgewonden verder vliegen om een nieuw doelwit te vinden. De onterechte penalty van Danny Makkelie is alweer vergeten en de scheidsrechter is alweer druk bezig om in Dordrecht als politieagent bekeuringen uit te delen aan studenten die zonder achterlicht rondfietsen.

Van het Oekraïne referendum tot de politieke vluchtelingen en van de onterechte Ajax-penalty tot de politiek op het Binnenhof. Nederland is vooral boos en opgewonden en ik moet zeggen dat ik te doen had met scheidsrechter Danny Makkelie afgelopen zondag. Zelden heb ik iemand zo digitaal geterroriseerd zien worden. De hooligans stonden deze keer niet in de beruchte supportersvakken maar zaten thuis achter hun laptopje. Anonieme lafbekjes die Makkelie sloopten. Karaktermoord pleegden. Zijn homoseksualiteit erbij haalden en lieten zien dat in het Nederland van 2016 Twitter de nieuwe schandpaal is geworden. Niet fris.

'Scheidsrechter Serdar Gözübüyük weet dat iedere beslissing tot Twitter-hysterie gaat leiden'

Maar goed, het is alweer woensdag en Danny Makkelie is alweer vergeten en de huiskamer zal zich vanavond verdringen rond de beelden van SC Heerenveen-Ajax. We gaan shots zien van PSV-fan Geke de Haan. Foppe gaat weer roepen niks met Ajax te hebben. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük weet dat iedere beslissing tot Twitter-hysterie gaat leiden. Opwinding alom. Van Maastricht tot Delfzijl. Stiekem verheug ik me er nu al op.

Zou de zesjarige Maren de Vries vanavond mogen opblijven of is ze in het stadion?

Delen: