Word abonnee

Column

Column Jaap: Giovanni van Bronckhorst

door: Redactie Helden
17 februari 2016

Holle ogen. Uitstekende jukbeenderen. Zwaar getekend gezicht. Feyenoord-trainer ben je niet voor je lol na zeven nederlagen. Nog geen fans in de achtertuin die je doodwensen of een bestorming van het stadion, maar dat eindeloze begrip van heel Feyenoord voor de lijdensweg van Giovanni van Bronckhorst doet pijn. Veel pijn. Medelijden is veel pijnlijker dan open kritiek en de komst van Dick Advocaat als adviseur is het begin van het einde. Kan niet anders. Hoe zeer er in Rotterdam gedroomd wordt van het PSV-scenario waarin de sluwe Guus Hiddink Phillip Cocu door een crisis sleepte en hem ‘streetwise’ maakte in de top van het voetbal.

Vandaag al staat Dick Advocaat als ‘adviseur’ langs de zijlijn op Varkenoord, het trainingscomplex van Feyenoord. Handen in de zakken. De blik strak op het trainingsveld, waarbij je je mag afvragen wat de afgelopen maanden de ervaren assistenten Jan Wouters en Jean-Paul van Gastel hebben gedaan. Advocaat kijkt. Observeert en laat gisteren aan de media weten dat hij na een training ‘best weleens aan een speler zal vragen wat de bedoeling van een bepaalde actie was’. Tuurlijk. “Ik ben geen trainer van Feyenoord, ik adviseer slechts belangeloos.” Tuurlijk. De oud-bondscoach is 68 jaar, financieel onafhankelijk en zal zeker het beste voor hebben met Van Bronckhorst en Feyenoord, maar het is allemaal zo pijnlijk.

Zeven nederlagen op rij is van ongekende treurigheid en dat weet Van Bronckhorst als geen ander. Medelijden. Het is de meest dodelijke vorm van support en als afgelopen zondag na de blamage tegen PEC Zwolle Dirk Kuyt met droge ogen in microfoons voor zijn neus roept dat de trainer niets te verwijten valt en de verantwoordelijkheid bij de spelers ligt, dan weet je dat het einde van Giovanni van Bronckhorst als hoofdtrainer van Feyenoord nabij is. Dat de aasgieren boven De Kuip cirkelen en dat Dick Advocaat wonderen moet verrichten om de trainer overeind te houden. De vergelijking met de adviesrol van Guus Hiddink bij PSV toen Phillip Cocu het in zijn eerste jaar heel moeilijk had, gaat ook niet helemaal op. Er werd niet zeven keer op rij verloren. Goede en slechte wedstrijden wisselden elkaar af en Cocu had onervaren assistenten.

'De chaos bij Feyenoord is tot op de verste uithoeken van de tribunes te voelen'

Bij Feyenoord is de crisis vele malen groter. Eigenlijk straalt Van Bronckhorst uit dat hij het ook niet meer weet en het elftal is totaal in de war. Tegen Ajax. Tegen PEC Zwolle. Geen vastigheden en spelers die niet met elkaar, maar tegen elkaar bezig zijn. Verwijtende blikken. Tieren. Schelden. De chaos bij Feyenoord is tot op de verste uithoeken van de tribunes te voelen. De trainer lijdt op de tribune. Zijn ervaren assistenten zitten er als zombies naast. Onmachtig. Dick Advocaat moet wonderen verrichten om de crisis bij Feyenoord te bestrijden en Giovanni van Bronckhorst in de storm overeind te houden.

En dan kom je tot de kern. Vriend en vijand hoopt dat de veel te aardige trainer deze ellende overleeft. Giovanni van Bronckhorst is een kind van de club en technisch directeur Martin van Geel hoopte met wat ervaren spelers erbij, Kenneth Vermeer, Kuyt en Marko Vejinovic, de trainer in zijn debuutjaar als hoofdtrainer overeind te houden. Hoopt. Volgens Voetbal International Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam neemt ook de spelersgroep de trainer niet meer serieus. In het veld is er chaos. Geen vastigheid. Afspraken lijken dode letters en er is werkelijk geen Feyenoord-speler te vinden die boven de chaos uitstijgt en ingrijpt. Met uitzondering van Vermeer. Bedreigd, beschimpt nog steeds door gekken vanuit Amsterdam, maar een rots in de Feyenoord-branding.

'Giovanni van Bronckhorst verdient de huidige lijdensweg niet'

Eigenlijk gun je Van Bronckhorst nu een eervolle aftocht. Niet via de achterdeur en een lullige persverklaring met onzin als ‘in goed overleg uit elkaar’, maar met opgeheven hoofd. Gewoon technisch directeur Martin van Geel maar meedelen dat je missie mislukt is. Dat ook ervaren assistenten als Jean-Paul van Gastel en Jan Wouters niets in beweging kunnen krijgen en dat Van Geel maar eens naar Manchester moet bellen om zijn vriend Louis van Gaal als redder naar De Kuip te halen. Zijn Truus is ‘diehard’ Feyenoord-fan en zou Louis graag haar cluppie zien redden. Een emotioneel beroep op Truus werkt misschien. In Engeland gelooft niemand meer dat hij daar nog een seizoen mag doorgaan.

Maar Giovanni van Bronckhorst verdient de huidige lijdensweg niet. Beschaafder dan de Feyenoord-trainer en oud-international zijn ze er in de voetbalwereld niet. Te vroeg voor de leeuwen gegooid. Tenzij Dick Advocaat wonderen verricht in Rotterdam en dat hoop je dan als Giovanni-fan.

Delen: