Word abonnee

Column

Column Jaap: ‘Het schriftje van Mark Tuitert’

door: Redactie Helden
3 april 2015

Voormalig schaatsheld Mark Tuitert is een fascinerend fenomeen. Symbool van een nieuwe generatie ex-sporters die niet eindigen in de anonimiteit, depressie of dope, maar gaan afrekenen met de stoffige ijdeltuiten die hun onmetelijke ego oppoetsen als bestuurder van een sportbond.

Of internationale federatie. Of andere posities waar ze iedere vernieuwing in de weg staan en de Formule 1-achtige snelheid in de wereld van 2015 denken te kunnen blokkeren door een oerwoud van regeltjes en een weerzinwekkende arrogantie. Maar die tijd is voorbij; De Mark Tuitert’s van deze wereld komen eraan. De sport staat aan de vooravond van een echte revolutie.

Het schriftje van Mark Tuitert moet voor de nieuwe generatie sportmanagers een schatkamer zijn. In zijn column in het Algemeen Dagblad onthulde de winnaar van Olympisch schaatsgoud dat hij tijdens zijn schaatscarrière een ouderwets schriftje bijhield met daarin zijn wilde ideeën.

'De generatie Tuitert is de ultieme nachtmerrie voor de klassieke sportbestuurders'

In zijn eigen woorden: “In een klein schriftje hield ik altijd al plannen bij tijdens mijn schaatscarrière, van ideeën over op te starten bedrijfjes tot het schrijven van boeken of onderwerpen voor documentaires.” De generatie-Tuitert is de ultieme nachtmerrie voor de klassieke sportbestuurders in een antieke verenigingsstructuur die vooral het overleven tot ultiem doel verheven hebben.

De volstrekt idiote Sepp Blatter, de hoogste baas van de FIFA,  is natuurlijk het absolute voorbeeld, maar Ottavio Cinquanta, de Italiaan die de Internationale Schaats Unie leidt, is een nog grotere evenwichtskunstenaar. Hij heeft voor het kunstrijden, shorttrack en langebaanschaatsen bijvoorbeeld heel erg de Roebels uit Rusland nodig. Hij kijkt dan ook heel erg weg als de dementerende Russische ISU bestuurder German Panov tijdens een World Cup Schaatsen opzichtig de Nederlanders provoceert door onder zijn keurige ISU blazer een T-shirt te dragen met zijn grote idool Vladimir Poetin. Hij staat dan in een pose die in ieder geval duidelijk maakte dat hij zich weinig aantrekt van wat er in de rest van de wereld aan zorg is na het neerhalen van de MH 17, het wapengekletter in de Oekraine en aan de NAVO grenzen.

Of dichterbij huis waar de meeste sportbonden doorgangshuizen zijn van ijdele bestuurders die steeds weer in het mes lopen van hun eigen opgepoetste ego en iedere dag vieren dat ze in de blazer van hun club op ere tribunes naar het plebs mogen zwaaien.

'Ik weet zeker dat de sportwereld er over vijf tot tien jaar wezenlijk anders uitziet dan nu' 

Maar goed Mark Tuitert. Exponent van een nieuwe generatie topsporters met hersens en indrukwekkende carrière die prima in staat zijn om het bed op te schudden en de revolte te leiden tegen het conservatisme in de topsport.

Tuitert zegt in zijn column in het AD meer zinnige dingen: “Ik weet zeker dat de sportwereld er over vijf tot tien jaar wezenlijk anders uitziet dan nu. De oude verenigingsstructuur die van oudsher de sport kenmerkt past niet meer bij de nieuwe ontwikkelingen. De toekomst van sportevenementen en hun beleving liggen al grotendeels online. De combinatie met het zelf meedoen en het ter plekke beleven en delen vormt volgens mij de crux. Waar het heen gaat weten we nooit precies, maar alleen organisaties die snel en professioneel inspelen op nieuwe kansen zullen succesvol zijn, daar ben ik van overtuigd.”

Mark Tuitert heeft in hoog tempo het afgelopen jaar zijn schriftje met plannen doorgewerkt. Persoonlijk zie ik bijvoorbeeld het idee van de gecombineerde wedstrijden van de toppers van het langebaanschaatsen en het shottrack in een circuit van wedstrijden over de hele wereld helemaal zitten.

'De heren in ivoren torens zien door ambitieuze ex-sporters als Mark Tuitert hun belangen rechtsreeks bedreigd'

De initiatiefnemers hebben dit ambitieuze plan Icederby genoemd en weten zich gesteund door schatrijke financiers uit Dubai en Zuid Korea. Terwijl in de wereld de belangstelling voor het klassieke schaatsen terugloopt, dreigt Ottavio Cinquanta Mark Tuitert en zijn vrienden met hel en verdoemenis, omdat een van de inkomstenbronnen het gokken zou zijn.

Het echte verhaal is minder zuiver. De heren in de ivoren torens zien door ambitieuze ex-sporters als Mark Tuitert hun belangen rechtstreeks bedreigd. Heb je wel zo’n blazer parade nodig om een schaatswedstrijd in goede banen te leiden? Waarom geen zakelijke aanpak zonder bestuurlijke betutteling?

Rechtstreeks pakt Mark Tuitert de macht van de sportregenten aan door gewoon te doen. Op vrijdag 17 april is er aan de vooravond van de Amstel Gold Race een korte en explosieve wielersprint de Cauberg op. Met wielrenners en schaatsers over 1500 meter. Keihard. Man tegen man. De Amstel Radler Challenge. Met Tuitert als koersdirecteur.

'Een unieke denker en doener die op een dag zo maar de eerste Nederlandse IOC voorzitter kan zijn'

Tuitert zegt het zelf mooi. “Nieuwe concepten zoals het schaatsen op een kleinere baan als IceDerby of een uitdagende, korte en explosieve fietswedstrijd als de Amstel Radler Challenge hebben toekomst. Zij versterken de oude manier van sport bedrijven en beleven. De toekomst wordt dan ook niet OF maar EN. Mijn schriftje is nog lang niet uit!”

Van Mark Tuitert gaan we nog veel horen in de sport. Een unieke denker en doener die op een dag zo maar de eerste Nederlandse IOC voorzitter kan zijn. 

Delen: