Word abonnee

Column

Column Jaap: Je staat erbij en kijkt ernaar

door: Redactie Helden
11 september 2015

Je staat erbij en kijkt ernaar. Nog geen half uur na de dramatische nederlaag van Oranje tegen Turkije en de vrijwel zekere EK-uitschakeling begint de overlevingsstrijd van de twee hoofdschuldigen aan het Oranje-drama: KNVB-directeur Bert van Oostveen en bondscoach Danny Blind. In de chaotische ‘mixed-zone’ van het stadion in Konya weet Bert van Oostveen in ieder geval één ding zeker.  Een reden om op te stappen is er niet. Paniekvoetbal van de KNVB-baas die de hoofdschuldige is aan de karaktermoord op Guus Hiddink en de bijna onmogelijke situatie waarin van Danny Blind veel te veel gevraagd wordt.

Danny Blind houdt het na de eerste nederlaag tegen IJsland op de rode kaart van Bruno Martins Indi en na de zeperd in Turkije zijn het ‘onnodige persoonlijke fouten’.

Na de blunder om niet de door iedereen geadviseerde Ronald Koeman te benoemen, mocht de oud-Ajacied aan de zwaarste klus beginnen die er in de Nederlandse voetballerij bestaat. Het op drift geraakte Oranje weer op de rails krijgen en cruciale duels met IJsland en Turkije simpelweg winnen. Overleven om een derde te worden in een niet al te lastige poule op weg naar het EK in Frankrijk.

'De karaktermoord die vanuit de KNVB op het voetbalinstituut Guus Hiddink is gepleegd voelt erg ongemakkelijk'

De ambitieuze Blind dacht met hulp van voormalige voetbalvedetten als Ruud van Nistelrooy en Marco van Basten het tij te kunnen keren en bij het aantreden van dit crisis-trio komen de marketeers op het KNVB hoofdkwartier in de bossen van Zeist grote woorden te kort om het drietal aan de wereld te presenteren.

“Deze coaches zijn de personificatie van internationaal succes”, meende directeur Van Oostveen.

Wel ja, waarom niet. Natuurlijk is de herstart erg noodzakelijk na de eerste moeizame maanden met Guus Hiddink. Maar de karaktermoord die vanuit de KNVB op het voetbalinstituut Guus Hiddink is gepleegd voelt erg ongemakkelijk.

'Het bondsbureau van de KNVB in de Zeister Bossen is de laatste jaren prachtig gemoderniseerd, maar de hippe binnenhuisarchitect lijkt in ieder geval de spiegels vergeten te zijn'

Een bekende Amsterdamse kroeg afgelopen maandag. Drie voetbaljournalisten met de nodige wedstrijdervaring en een bekende filmmaker kijken bij een latte machiato en een cappuccino nog even terug op het Oranje-echec. Dan komende de bekende analyses. Zat Daley Blind fout bij de eerste Turkse goal? Waarom speelde Gregory van der Wiel die bij Paris SG volledig uit de gratie is? Leuke zaken voor een goed maandagochtend gesprek, maar de belangrijkste vraag blijft als dampende koffie boven de tafel hangen. Waarom heeft Bert van Oostveen tegen alle adviezen in Ronald Koeman gepasseerd als bondscoach? Waarom Guus Hiddink in de frontlinie zetten terwijl je het voetbalinstituut een mooie oude dag gunt in een Franse villa met veel zon en zee?

Zelden is er in de voetballerij een onlogischere beslissing genomen.  Het grote geheim van Zeist dat uiteindelijk zal leiden tot de val van de KNVB-directeur, die de wat minder schuldige Danny Blind in zijn val zal meenemen. Het bondsbureau van de KNVB in de Zeister Bossen is de laatste jaren prachtig gemoderniseerd, maar de hippe binnenhuisarchitect lijkt in ieder geval de spiegels vergeten te zijn.

'De tijd van meningen die sneller heen en weer flitsen dan het licht'

Natuurlijk maakte Guus Hiddink een valse start, maar heel onlogisch is dat ook weer niet. Heel Nederland eist dat ‘we’ weer het 4-3-3 zelfmoordvoetbal gaan spelen na het succesvolle WK-optreden in Brazilië, waar de derde plaats bejubeld wordt, maar er evenveel aandacht is voor de tactiek. Louis van Gaal doet gewoon heel verstandig wat iedere topcoach doet en laat Oranje spelen om niet te verliezen. Het hopeloos verouderde traditionele Nederlandse aanvalsspel is op topniveau zelfmoord, maar zure analytici en onwetende Oranjefans veroordelen Van Gaal, omdat hij simpelweg het resultaat heilig verklaart. Oranje staat voor veel fans nog gelijk aan Oranje tompouzen, Wolter Kroes en vlaggetjes rond de Vinex-woning.

In dat grote spanningsveld moest Guus Hiddink beginnen in een Nederlandse voetbalwereld die niet meer de zijne is. De tijd van meningen die sneller heen en weer flitsen dan het licht. Journalisten met meer scoringsdrift dan Klaas Jan Huntelaar, de macht van grote sponsoren, de permanente spotlights op het fenomeen Oranje en de oneindige Twitter-diarree met meninkjes die regelmatig opborrelen uit de onderbuik.

'Bert van Oostveen moet weten dat dit niet de wereld is van de ouder wordende Guus Hiddink'

Als het goed gaat dan dansen malloten, die niet weten of er zand of lucht in een bal zit, in generaalsuniformen of met oranje theemutsen op hun hoofden de succespolka en bij ieder zuchtje tegenwind dan zijn ‘ze’ zakkenvullers en een mislukte generatie. Opinies in Nederland zijn lichter dan ganzenveren.

Bert van Oostveen moet weten dat dit niet de wereld is van de ouder wordende Guus Hiddink. Net zo goed als het niet chic is dat er al of niet georganiseerd roddels over Hiddink vanuit het Oranje-kamp worden gelekt. De kijkers van tv-series als House of Cards zouden hier strategie achter kunnen zien. Karaktermoord plegen om van een grote persoonlijkheid als Hiddink af te komen.

Tekst gaat verder onder de foto

Zo zal het vast niet gegaan zijn, maar ik sluit het ook niet uit. Net zo bizar is het langlopende Oranje-contract voor Danny Blind die een niet bepaald indrukwekkend trackrecord kon overleggen als hoofdcoach. Blijft de vraag boven Zeist hangen waarom logische keuze Ronald Koeman gepasseerd is en nu vanuit Southampton met groeiende verbazing de klucht zal bekijken.

Gevolg van dit alles is dat het vlaggenschip van de Nederlandse voetballerij fors averij heeft opgelopen, het fenomeen Guus Hiddink zwaar beschadigd is en Bert van Oostveen en Danny Blind aan een dun zijden draadje bungelen. Bij definitieve uitschakeling zijn er geen argumenten meer om met deze hoofdrolspelers door te gaan. Topsport is keihard afrekenen. Het dunne lijntje tussen succes en falen.

'Daarom is de vraag of Danny Blind al dan niet moet verdwijnen minder belangrijk dan de vraag waar het met Nederland als voetballand naar toe moet'

Los van deze poppetjes-discussie is het veel belangrijker om te kijken hoe het nu verder moet. Op mijn favoriete voetbalsite catenaccio.nl analyseert Pieter Zwart knap de staat van Oranje en stelt op basis van feiten vast dat Oranje niet alleen individueel tekort schiet maar dat de heilige 4-3-3 internationaal volledig achterhaald is en dat alleen een echte revolutie Nederland weer op de kaart kan zetten.

Daarom is de vraag of Danny Blind al dan niet moet verdwijnen minder belangrijk dan de vraag waar het met Nederland als voetballand naar toe moet. De makkelijkste argumenten gaan altijd over geld of over een mindere generatie of wie er in de spits moet.

'Tijd dus voor een nieuw Oranje-voetbalevangelie'

Ik ben het met Pieter Zwart eens dat er in Nederland een voetbalrevolutie moet komen. Een stip op de horizon waar we naartoe willen en het onzalige en internationaal achterhaalde 4-3-3 systeem of ingrijpend aanpassen of er gewoon mee stoppen. Met mooi voetbal verliezen doet net zo veel pijn als op een andere manier uitgeschakeld worden.

Tijd dus voor een nieuw Oranje-voetbalevangelie. Waarom niet met een succestrainer met visie uit het buitenland? Ik hoor en lees de naam van de oud-trainer van Borussia Dortmund Jurgen Klopp regelmatig. Misschien Pepe Guardiola als hij klaar is bij Bayern München? De tijd is echt voorbij dat bondscoach van Oranje het einde van een mooie carrière kan zijn. Daarvoor is het Nederlands Elftal te belangrijk geworden, zowel commercieel als als sportief baken voor de miljoenen Nederlanders die ieder weekend het veld op gaan.

Delen: