Word abonnee

Column

Column Jaap: Klaas-Jan Huntelaar

door: Redactie Helden
27 april 2016

De pokerface van technisch directeur Marc Overmars is befaamd en berucht. Althans richting journalisten en fans. Vraag hem nu naar de mogelijkheid dat volgend seizoen Klaas-Jan Huntelaar opduikt in de spits van Ajax en hij zal strak voor zich uitkijken. Toch mag iedere lezer van deze onvolprezen site er blind van uit gaan dat Ajax en Huntelaar al lang met elkaar in gesprek zijn. Zeker nu de goaltjesdief van Schalke 04 van manager Christian Heidel te horen heeft gekregen dat hij mag vertrekken uit Gelsenkirchen.

Een mogelijke komst van Huntelaar naar Ajax is zo’n transfer waar je bij voorbaat naar uitkijkt. Net zoals Dirk Kuyt Feyenoord meer kleur op de wangen geeft en Luuk de Jong bij PSV de club van meer body en soul voorziet. Er zullen op De Toekomst vast veel talenten lopen met torinstinct maar Klaas-Jan Huntelaar is van een speciaal soort.

Ik kan me nog goed herinneren hoe cynisch Nederland reageerde toen Huntelaar van SC Heerenveen naar Ajax werd getransfereerd. 'Aardige spits, maar geen Ajax spits.' Schopte er vervolgens in zijn eerste volledige seizoen in De Arena heel gewoon in 32 wedstrijden 23 goals in. Klaas-Jan maak je niet gek. Die raakt niet geïmponeerd door het San Siro-stadion of Bernabéu en is zo’n spits die onder druk bevriest en uit alle standen scoort. Die ook in Europa de status heeft van gelouterde goalgetter en in de jonge Ajax-kleedkamer jonge honden laat zwijgen en ze kort en afgemeten de keiharde voetbalwetten laat voelen.

'Hij is pas 32 en kan een jonge ploeg met zijn ervaring op sleeptouw nemen'

En een volgevreten vedette met beginnend buikje is Huntelaar zeker ook nog niet. Cijfers spreken voor zich: in de sterke Bundesliga scoorde hij dit seizoen in 28 wedstrijden alweer negen keer. Spitsen als Huntelaar gaan niet terug naar Nederland om af te bouwen, die weten dat hun status vooruitgesneld is en dat Nederland sinds zijn vertrek bij Ajax een land is geworden waar boze mannen via Twitter of andere digitale trefpunten losgaan en status of succes uit het verleden buitengewoon wankel is als basis.

Maar er is ook de eerzucht bij Huntelaar. Hij is pas 32 en kan een jonge ploeg met zijn ervaring op sleeptouw nemen. Zal bij Ajax ook zoveel aan spelen toekomen dat hij bij Oranje in beeld blijft als pinchhitter. Hij kan Milik scherp houden. Een verlengstuk zijn in de kleedkamer van Frank de Boer of zijn opvolger. De harde internationale voetbalwetten de kleedkamer inbrengen, zeker als Ajax het komend jaar de groepsfase van de Champions League ingaat en zo kan ik nog even doorgaan.

'Er zal veel in hem omgaan als de vraag over een terugkeer naar Ajax echt aan de orde komt'

Maar de belangrijkste vraag blijft wat Klaas-Jan Huntelaar zelf wil. Ziet hij de Nederlandse competitie als een afbreukrisico? Hoe kijkt hij tegen de situatie van Ajax aan? Het mogelijke vertrek van Frank de Boer. Er zal veel in hem omgaan als de vraag over een terugkeer naar Ajax echt aan de orde komt. Hoewel zeer betrouwbare bronnen achter de hand al fluisteren dat hij de Ajax-leiding zijn 'ja-woord' heeft gegeven.

Spannende weken dus. Een terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar in Amsterdam is op zijn minst een opwindende gedachte. Zo maar een gok is dat hij niet zijn zakken gaat vullen in China, Rusland, Dubai, Abu Dhabi of Qatar. Alleen een uitdagende Europese club kan Ajax nog in de wielen rijden.

Delen: