Word abonnee

Column

Column Jaap: Louis van Gaal

door: Redactie Helden
25 december 2015

Is de echte Louis van Gaal de eeuwige strijder voor het eigen gelijk en in oorlog met iedereen die de grootheid van het fenomeen niet op waarde inschat? Misschien! Of is Louis van Gaal de geduldige onderwijzer die sociaalvaardig in Roemenië aan het strand jonge voetballertjes geduldig een wreeftrap leert en populair is bij de kids?

Wie hier een begin van een antwoord op weet, mag het zeggen. De dagen van Louis bij Manchester United lijken in ieder geval geteld. Slecht presteren met slaapverwekkend voetbal en de aanval openen op machtige voetbaljournalisten overleeft zelfs de allerbeste niet. Niet voor het eerst loopt Louis in het mes van zijn eigen hoogmoed en het eeuwige misverstand dat hij groter is dan FC Barcelona, Bayern München of Manchester United. Maar er is ook die andere kant. De sociale Louis. De geduldige onderwijzer. Een raadsel die man.

Het is een hete zomer ergens in de jaren tachtig. Samen met Emile Schelvis, tegenwoordig commentator bij Sport1, ben ik afgereisd met HFC Haarlem en Excelsior naar de badplaats Mamaia aan de Zwarte Zee. Roemenië zucht nog onder de knoet van de almachtige president Nicolae Ceaușescu en zijn gestoorde echtgenote. Nergens in Europa is de armoede en de honger zo dichtbij als in het volledig leeggeroofde land. Eten is er nauwelijks. De tirannie van het Ceaușescu-regime heeft de bevolking angstig gemaakt. Overal is geheime politie en vertier is er nauwelijks. 

Daar zie ik voor het eerst Louis in volle glorie. Kende hem van afstand als trage middenvelder van Sparta, die het vooral moest hebben van zijn overzicht en een pass en die qua looptechniek door de inmiddels overleden voormalig Belgische bondscoach Guy Thys met een eend vergeleken werd. 

'Alles wat Louis aanraakte in zijn Ajax-jaren leek in goud te veranderen'

Afijn, daar in de buurt van de bekendere Roemeense havenstad Constanta is ook een voetbalkamp voor jonge talentjes uit Nederland en Roemenië en dat wordt geleid door Louis van Gaal. Eerlijk is vooral eerlijk. Toen was al te zien dat Van Gaal het vak van trainer in zijn vingers had. Geduldig uitleggen. Een arm om een speler die het niet helemaal begrijpt. Een pleister op een schaafwond. Een unieke vader van een groep voetbaltalentjes. Geen getier. Geen geschreeuw. 24 uur per dag volle toewijding. De spits van Tuitjehorn C2 uitleggen hoe je een steekpass geeft en net zo lang oefenen tot hij het snapt. 

Meester Louis is populair bij zijn leerlingen. Warm en sociaal. Van tv-commentator Leo Driessen hoor ik wel eens dat het op de LTS Don Bosco waar hij gymnastiekleraar was, niet veel anders was. 

Via AZ komt hij bij Ajax binnen en heeft daar succes. Zonder meer. De Champions League winnen tegen AC Milan in Wenen. Indrukwekkend! 

Kampioenschappen op rij. Van Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Edgar Davids en Clarence Seedorf grote sterren maken en dan vergeet ik Ronald en Frank de Boer nog bijna. Alles wat Louis aanraakte in zijn Ajax-jaren leek in goud te veranderen. 

'Er moet toch een psycholoog zijn die het fenomeen Van Gaal kan analyseren. Desnoods erop afstuderen'

Daar ergens gaat het ook mis. Journalisten krijgen te maken met zwarte lijsten. Tirades. Een coach die eeuwig strijdt met de buitenwereld.

Wij van RTL voeren in die jaren met De Telegraaf de zwarte lijst aan van Van Gaal, maar ook de sportredactie van De Volkskrant heeft de eer.

Het eeuwig knokken met de boze buitenwereld. Het ingesleten wantrouwen. Er moet toch een psycholoog zijn die het fenomeen Van Gaal kan analyseren. Desnoods erop afstuderen.

Tekst gaat verder onder de foto

Sinds die trip naar Roemenië probeer ik steeds die warme en sociale coach te vinden. Het lukt af en toe bij Ajax. Maar daarna is het alleen maar ingewikkelder geworden. Louis kent slechts de grootheid van Louis en weigert zicht aan te passen aan het hele circus rond grote clubs als Barcelona, Bayern München en nu weer Manchester United. Als je bij die club tekent, weet je dat je de ranzige tabloidpers er gratis bij krijgt en dat die club de miljoenen lezers achter je rug om ook voedt met informatie. De miljoenen fans kopen nou eenmaal de tabloids en dus kan de geldmachine op Old Trafford niet zonder deze media. Doe dan als Hiddink en speel het spel vrolijk mee. Pak journalisten in door vooral niet de strijd aan te gaan, maar wat nietszeggende kreten richting de hongerige media te werpen. De Britse voetbalpers is met weinig tevreden.

De Louis van Gaal uit Roemenië lijkt nu in 2015 niet meer te bestaan. Het beeld is nu een zure verbitterde man die komende week kan sneuvelen na een nederlaag tegen uitgerekend het Chelsea van Hiddink of het Stoke City van Erik Pieters. En de vingers bij de machtige voetbaljournalisten bewegen heel voorzichtig richting trekker. Voor een genadeschot. En dat gun je Louis nou ook weer niet. Vanwege de Van Gaal uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ergens onder het eelt op zijn ziel schuilt een waanzinnig goed mens, alleen niemand krijgt het te zien. 

Delen: