Word abonnee

Column

Column Jaap: Mark en Sven for president

door: Redactie Helden
11 december 2015

De kans dat de oude Paus van het internationale schaatsen Ottavio Cinquanta dit weekend in Heerenveen plaatsneemt op de eenvoudige VIP-stoeltjes van Thialf is net zo groot als dat er dit weekend wereldrecords sneuvelen. De machtige voorzitter van de ISU heeft het niet zo op Nederlanders die altijd maar weer het langebaanschaatsen willen vernieuwen.

Met hun grote bekken denken ze dat ze de Italiaan mogen uitdagen en met afgrijzen denkt de ijs-Napoleon aan een open brief van Ireen Wüst in De Telegraaf die het lef had om hem uit te dagen en op te roepen tot een schaatsrevolutie om de fans weer terug te krijgen in de ijshallen.

Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. In de Max Aicher Arena in Inzell kon je het afgelopen weekend binnen 5 minuten alle aanwezigen persoonlijk welkom heten. Een paar honderd trouwe fans die al tientallen jaren het schaatscircus volgen en voor het overgrote deel nog met een ouderwetse BIC-balpen in een kriebelig handschrift iedere rondetijd meeschrijven. Tijdens de vele dweilpauzes is in Inzell de warme chocola nooit ver weg net als de oude verhalen uit de glorietijd van ‘Ard en Keessie’, toen Nederlandse fans als Vikingen de wereld veroverden. Natuurlijk, tijden veranderen. Gelukkig maar en nog altijd heeft schaatsen een enorme potentie om  Nederland weer oranje te kleuren. Het ligt niet aan de schaatsers van dit moment. Er rijdt een prima generatie die op en rond de baan alles hebben om de sport groot te maken.

Schaatsen is niet dood, al zou je dat wel denken als je de tv-beelden ziet van World Cups in lege hallen

De ‘brains en look’s’ van Sven Kramer, Ireen Wüst, Thomas Krol, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer, de Mulder-brothers en al die anderen blijven smeulend vuur voor de Nederlandse sportfans en er is niet veel voor nodig om daarmee Nederland weer in vuur en vlammen te zetten. Wat daar in ieder geval voor nodig is, is een staatsgreep op het kleine kantoortje aan de Avenue Juste Olivier in het Zwitserse Lausanne waar Cinquanta en zijn eeuwige schaduw en kofferdrager Jan Dijkema, notabene uit het Twentse Tubbergen, de macht delen.

Schaatsen is helemaal niet dood, hoewel je dat soms wel zou denken als je de tv-beelden ziet van World Cups in lege hallen. De sport moet alleen als zoveel andere zaken in de wereld totaal op de schop. Kijk hoe van grote internationale volleybalwedstrijden grote shows zijn gemaakt met licht en muziek zonder de sport geweld aan te doen, hoewel daar die twee discjockeys met een midlifecrisis via de achterdeur afgevoerd zouden mogen worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Laat de beste sportmarketeers en organisatoren van Nederland en dus van Europa een reddingsplan maken voor de World Cups. Maak met tv-stations afspraken over hoe schaatsen nog beter in beeld te brengen is. Camera’s in de kleedkamers desnoods. Zorg dat er in de huiskamer beschaafd gegokt kan worden. Maak de programma’s desnoods nog korter en gebruik de social media om de hippe jongeren de ijsbaan binnen te krijgen.

Verlaag die veel te hoge toegangsprijzen. Nederland is het Silicon Valley van de wereld als het gaat om vermarkten en aantrekkelijker maken van sport. Zet de beste sportmarketeers vanuit Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel en Eindhoven aan tafel met mensen als Lotto-Jumbo-coach Jac Orie en Team Stressless-manager Dennis van der Laan en reanimeer het schaatsen. Van hartpatiënt tot ambitieuze player in het digitale tijdperk.

Een mooi duo om met een hoge-druk-spuit de stofnesten in de schaatssport op te ruimen

Echt, het zal niet gebeuren. De schaatssport wordt internationaal geterroriseerd door mannen met grote ego’s, plasproblemen en een aangeboren overlevingsinstinct. Die vinden het maar lastig dat die Nederlanders maar voortdurend blijven mekkeren over vernieuwingen en meer show in de World Cups. De ISU-heren vinden het prima zo. Businessclass de wereld over. Lieve meisjes die ze opvangen in de VIP-room’s op luchthavens in Zuid-Korea en China. De duurste hotels. En de World Cups schaatsen schrijven ze stiekem af. Levert te weinig op en je loopt er altijd weer tegen lastige Nederlanders op. En als er dan vanuit de KNSB prima ideeën komen om wel wat te gaan doen, dan gaan er tegenstemmen komen uit pakweg Dubai of Singapore waar ijs alleen als verkoeling in de whisky gaat.

Tijd voor revolutie. Sporters focussen nu nog op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, maar daarna heeft Sven Kramer alle tijd. Dan kan de beuk erin. Als het moet samen met Mark Tuitert. Een mooi duo om het schaatsen te gaan redden en met een hoge-druk-spuit de stofnesten in de schaatssport op te ruimen. Sven en Mark, kampioenen op het ijs en straks als frontsoldaten om de schaatssport te redden. Kunnen de 80-er’s Jan Dijkema en Ottavio Cinquanta eindelijk achter de geraniums in Tubbergen en Milaan. Soms kan een revolutie niet snel genoeg komen!

Delen: