Word abonnee

Column

Column Jaap: Robert Gesink

door: Redactie Helden
13 april 2016

Waarom ook niet? Even de druk maar wat opvoeren in het kamp van LottoNL-Jumbo. In eigen land scoren is het beste wat de Nederlandse ploeg nu kan overkomen. Waarom Robert Gesink dus nu maar eens niet bovenaan zetten in het lijstje topfavorieten voor de Amstel Gold Race komende zondag?

Zeker nu absolute topfavoriet Philippe Gilbert niet alleen zijn vinger brak deze week tijdens een knokpartij met een doorgedraaide automobilist maar ook aan de Belgische justitie mag uitleggen waarom hij zich verdedigde met een verboden pepperspray. Juist op de Limburgse heuvels moet Gesink toe kunnen slaan en het persbericht vooraf was minder bescheiden dan doorgaans bij LottoNL-Jumbo het geval is.

Het plaatje zal Nederland raken. Robert Gesink bovenaan op het ereschavot bij de Amstel Gold Race. Koersdirecteur Leo van Vliet er met een brede smile naast en klaar voor de zoenen van de door Leo altijd met grote zorg uitverkoren ronde miss. De grootste fan van Robert Gesink, EO-presentator Tijs van den Brink, laat de zondagrust voor wat het is en staat twee kilometer voorbij de top van de Cauberg juichend klaar met bidons. Chauffeur Piet ontdekt nog een champagne-voorraad in zijn bus en teammanager Richard Plugge schudt alle frustraties van zich af en begint een spontane polonaise met alle aanwezige sponsoren. Voor het personeel is er bier. En waarom ook niet?

'Het persbericht van dinsdag maakt duidelijk dat Gesink af wil van het 'net-niet' imago'

Heel eerlijk gezegd zou het zo maar kunnen. Gisteren ontving het wielerjournaille van perschef Leon Brouwer een persbericht waar de strijdlust van afdroop.

Deze keer niet dat al te voorzichtige toontje dat ze hopen mee te zitten en blij zijn met een toptien notering, maar na de top 5-uitslagen van Sep Vanmarcke in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix lijken ze bij LottoNL-Jumbo in de greep van succes. De smaak van champagne. Het persbericht van dinsdag maakt duidelijk dat Gesink af wil van het ‘net-niet’ imago en dat hij vol in de aanval gaat en niet met minder dan een zoen van de ronde miss genoegen neemt. Het viel mij vorig jaar in de laatste Tour-week ook al op. Toegeven zal hij het nooit, maar een aantal journalisten heeft hem de afgelopen jaren op zijn ziel getrapt, maar ook weten te raken. Er stond ineens een stevige persoonlijkheid in Frankrijk die op een beschaafde manier zijn middelvinger opstak tegen zijn vaste critici. Mooi om te zien. Sporters die hun benen laten spreken en fans en journalisten in verwarring achterlaten.

In het door perschef Leon Brouwer getikte persbericht gaan Gesink en ploegleider Marijn Zeeman een stap verder. Er moet gewonnen worden en heel voorzichtig lijkt de strategie losgelaten dat ook de achtste plaats heel mooi kan zijn en een reden om op de Champs Élysées de champagne te laten spuiten. Wellicht geïnspireerd door het Vuelta-succes van Tom Dumoulin wil Gesink ook gaan jagen op dagsucces.

'Robert Gesink staat op scherp en ik durf hem best op het lijstje favorieten te zetten'

Marijn Zeeman: “Robert wil de komende jaren graag nog een aantal aansprekende resultaten behalen. Daarbij richt hij zich dit jaar voornamelijk op eendagswedstrijden en etappes in grote rondes. We zijn benieuwd naar zijn niveau, zondag.”

En Gesink zelf: “Ik verwacht dat ik klaar ben voor zondag. Koersen in eigen land is altijd speciaal en ik denk dat we met een ploeg aan de start verschijnen die klaar is om voor de prijzen mee te doen.”

Grotemannentaal. Robert Gesink is daar normaal niet zo van, maar weet dat alle ogen op zijn ploeg gericht zijn. Dat de Nederlandse sponsoren de Amstel Gold Race zien als een hoogtepunt in het nog prille seizoen. Dat de Lotto nog niet beslist heeft over al of niet doorgaan. Dat veel wielerjournalisten TeamNL-Lotto op zijn minst kritisch volgen en dat hij zelf moet afrekenen met dat ‘net niet’.

Dat alles maakt een explosieve cocktail. Robert Gesink staat op scherp en ik durf hem best op het lijstje favorieten te zetten.

Delen: