Word abonnee

Column

Column Jaap: Sterkte Thijsje

door: Redactie Helden
27 november 2015

Ineens kreeg de sport gisteravond een ander gezicht dan dat van sjoemelende bestuurders, wegkijkende dopingmachten en de Russische president Poetin en zijn olympische maffia. Een eenvoudig persbericht dat in de Nederlandse schaatswereld en verder in het land insloeg als een bom. Nederlands sprintkampioene Thijsje Oenema meldde dat ze aan de start staat van de zwaarste strijd van haar leven: een duel tegen de melanoomkanker, die uitgezaaid is in haar lichaam.

Zo zei ze het gisteravond zelf in een persbericht: “Deze week kreeg ik, geheel tegen de verwachting in, het verschrikkelijkste nieuws dat ik ooit zou kunnen krijgen. Ik heb te horen gekregen dat de cyste op mijn eierstok geen cyste was, maar uitgezaaide melanoomkanker. Alle doelen, alle plannen zijn ineens weggevaagd. Het enige wat nu is, is het traject ondergaan.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Een nuchter persbericht aan het einde van een donderdag die zo pijnlijk duidelijk maakte dat de Thijsje Oenema’s van deze wereld maar pionnen op schaakborden zijn van bestuurlijke en politieke machthebbers die nergens voor terugdeinzen. Van de Munstermannen die FC Twente aan de rand van de afgrond brachten met hun miljoenen pokerspel met transfergelden tot de Russische president Poetin en zijn sportlakeien, die volgens een rapport van het anti-dopinginstituut WADA rond de Olympische Winterspelen in Sotsji een sinister doping-spel opvoerden. Onder de ogen van het IOC en de WADA werden, volgens De Telegraaf, controles ‘willens en wetens’ overgelaten aan een omstreden laboratorium in Moskou. Waar de geheime dienst bepaalde wat er gebeurde met positieve dopingresultaten. Onder regie van Poetin. Kan het zieker?

Het staat allemaal ver af van de sportieve helden die door deze machtspolitiek op het Kremlin of op de burelen van FC Twente  in veel gevallen niet meer zijn dan trekpoppen van de macht of het bezit van op geld beluste bestuurders.

'Gepassioneerd schaatsster die niet van het ‘stapjes maken’ is, maar gewoon de beste wil zijn op haar 500 meter'

Juist op die donderdag met zoveel pikzwart nieuws uit de wereld van de sport raakte het nieuws over Thijsje Oenema iedere sportfan recht in het hart en meer dan het schaamteloze gerotzooi aan de top van de sportpyramide, waar fatsoen en schaving zijn ingewisseld voor macht en Euro’s.

Een wereld die ver staat van Thijsje Oenema uit Joure, één van de meest pure sporters van Nederland. Gepassioneerd schaatsster die niet van het ‘stapjes maken’ is, maar gewoon de beste wil zijn op haar 500 meter. Die de grenzen opzoekt in de training en daarbuiten een frisse kijk op alles rond de sport heeft, weet wat er politiek speelt en carriere wil maken in het financieel management.

'In stilte wacht een slopende race die niet in een seconde of 40 in haar voordeel beslist zal zijn'

Dit voorjaar raakten we in een Chinees restaurant in Amsterdam in gesprek over haar eerdere succesvolle behandeling voor huidkanker op haar hand. Hoe opgelucht ze was dat ze na een matige 1000 meter dit goede nieuws de wereld in kon slingeren via de microfoon van Bert Maalderink. Haar pure liefde voor de sport. En het leven.

Het grote gevecht voor Thijsje Oenema gaat nu beginnen. In stilte wacht een slopende race die niet in een seconde of 40 in haar voordeel beslist zal zijn. Geen 'fair play' ook. Een marathon tegen het eigen lichaam. Een enorme klap ook voor haar team, Continu, waar olympisch heldin Marianne Timmer samen met een andere olympisch kampioen, Gianni Romme, haar nu absoluut zal bijstaan in dit zware onvoorspelbare duel tegen een onzichtbare vijand.

'Ik hoop binnen afzienbare tijd op weer zo’n mooi interview met Bert Maalderink voor de NOS-camera. Met ook weer goed nieuws'

Sporters zijn mentaal sterk. Weten dat opgeven geen optie is en dat alleen de overwinning telt. Hoe slopend het gevecht ook. Ik haat clichés maar voor Thijsje Oenema gaan ze absoluut op. Ik hoop binnen afzienbare tijd op weer zo’n mooi interview met Bert Maalderink voor de NOS-camera. Met ook weer goed nieuws.

Lieve Thijsje, sterkte en veel succes. Het komt je toe.

Tekst gaat verder onder de foto

Delen: