Word abonnee

Column

Column Jaap: Tete is een knuffelinternational

door: Redactie Helden
9 oktober 2015

Columnist Jaap Stalenburg kijkt met plezier naar Kenny Tete, de rechtsback van Ajax die zaterdag tegen Kazachstan vermoedelijk zijn debuut gaat maken. 'Kenny is bepaald geen Memphis Depay'.

Kenny Tete, die in de Oranje-kleedkamer in Katwijk een korte spreekbeurt moet houden. Een maidenspeech. Het lot dat iedere Oranje-debutant treft. Tete zal verteld hebben over het warme gezin met moeder en zusjes. De slidings zonder na te denken op het beton van de pleintjes, die hem hebben gemaakt tot een straatvoetballer met passie. Iemand die geen malle hoeden of rare shawls nodig heeft om zijn eigen ego te ‘boosten’. Iemand die in zijn opvoeding heeft meegekregen dat fans een handtekening horen te krijgen en dat journalisten veelal harde werkers zijn die niet voor hun lol staan samengeperst in een mixed zone na een wedstrijd om nog wat woorden te vangen van de vedetten.

Het kan in het beslissende duel tegen Kazachstan zo maar gebeuren dat Kenny Tete debuteert in Oranje. Gregory van der Wiel is geschorst en Daryl Janmaat geblesseerd en dan heeft Danny Blind niet veel keus meer achterin aan de rechterkant. Dan mag de 19-jarige zoon van een voormalig vechtsporter en gerespecteerd beveiliger bij ondermeer de wereldberoemde coffeeshop The Bulldog op het Amsterdamse Leidseplein niet alleen proberen het Wilhelmus mee te zingen, maar ook het brave vaderland te verlossen van een Oranje-depressie.

Tekst gaat verder onder de foto

Kenny Tete is bepaald geen Memphis Depay, die tijdens de wedstrijden tegen IJsland en Turkije vooral bezig was de vedette te spelen, met zijn arrogante handgebaartjes en minachting naar de harde werkers van de media. Hij zal absoluut in zijn bovenkamer hebben gedacht dat hij na wat aardige doelpunten tegen clubs als Club Brugge de goddelijke status van Messi en Ronaldo al heeft bereikt.

Kenny Tete kan weer een echte knuffelinternational worden. Wederom een scherp contrast met Memphis Depay, die mij kostelijk amuseert door steeds weer als een tweederangs acteur een vedette op de planken te willen zetten. In een vermakelijk verhaal in het Algemeen Dagblad staat vanochtend hoe hij als een prima donna journalisten vooral ziet als een noodzakelijk kwaad behorende bij het commerciële circus dat Oranje ook is.

'Volgende vraag, ik wil het niet over Engeland hebben. Ik wil over de wedstrijd van zaterdag praten

De buitengewoon beschaafde persvoorlichter Bas Ticheler van het Nederlands Elftal kon in Katwijk zijn ergernis nauwelijks verbijten toen hij het wachtend journaille moest meedelen dat Zijne Koninklijke Hoogheid Memphis de Eerste alleen wat zou roepen in de microfoon van RTL 7 en verder geen journalist te woord wilde staan. Precies op het moment dat heel Nederland gemobiliseerd zou moeten worden voor Oranje in het wanhoopsoffensief om toch nog het EK in Frankrijk te halen.

Ik neem aan dat Danny Blind hem in het vliegtuig naar Kazachstan voorzichtig zal hebben ingefluisterd dat Oranje meer is dan een ‘bling-bling’-verzameling vedetten en dat fatsoenlijk met journalisten spreken hoort bij de status van international. Wat volgt in Kazachstan in een klein zaaltje van het Marriott Hotel in Astana is een persgesprek met Depay dat op bevel van meneer zelf alleen mag gaan over het naderend duel. Zijn antwoorden die door Mikos Gouka zo zijn opgeschreven, dat ze in hun holle leegte ook weer veelzeggend zijn.

Een logische vraag over de Premier League, de competitie die hem sterker heeft gemaakt: “Volgende vraag, ik wil het niet over Engeland hebben. Ik wil over de wedstrijd van zaterdag praten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het contrast met Kenny Tete is vlijmscherp. Hij praat tegen Mark Miserus van de Volkskrant honderduit. Hoe hij op de pleintjes leerde om een sliding perfect te timen. “Dat kan best. Je gaat gewoon liggen, zoals je op het veld doet. Op steen kom je harder terecht, maar je wordt er ook harder van.” En over hoe hij als volwassen man inmiddels tijdens de aanloop naar de wedstrijd FIFA16 speelt op zijn PlayStation en samen met zijn ploeggenoten Bazoer en El Ghazi gretig en scherp naar de wedstrijd toeleeft.

De liefde voor Oranje mag dan in Nederland zijn gezakt tot de temperatuur van het Thialf ijs, maar Kenny Tete en generatiegenoten als Riedenwald, Bazoer en El Ghazi zijn als nieuwe boegbeelden van Oranje 2.0 zo maar in staat om zelfs bij het missen van het EK Nederland weer massaal achter de nationale ploeg te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Vader Miguel Tete moet er niet aan denken dat zoonlief gas geeft bij het spelershotel om zo snel mogelijk de parkeergarage in te duiken en fans en media met een listige schijnbeweging te ontwijken. En als Miquel vanuit Amsterdam nog snel een sporttas bij het hotel moet afgeven omdat Kenny die thuis heeft laten staan, lacht hij zijn witte tanden bloot en roept in de tv-camera’s. “Het is een echte Afrikaan. Ha.Ha.”

Delen: