Word abonnee

Column

Column Jaap: Tom, Dafne en Oranje

door: Redactie Helden
4 september 2015

De nederlaag tegen IJsland kun je Danny Blind of Guus Hiddink niet aanrekenen, wel de bestuurders die voor deze pijnlijk verkeerde keuzes verantwoordelijk zijn. In Zeist kunnen ze veel leren van de succesvolle routes van Vuelta-held Tom Dumoulin en de atletiek-heldin Dafne Schippers.

Dan is er altijd weer Wolter Kroes en de deinende massa van oranje jurken en pruiken. Hoe pijnlijk kan het zijn. De spelers van het Nederlands elftal die de catacomben van de Arena in vluchten na de dramatische nederlaag tegen IJsland en voor straf ene Wolter Kroes luid horen galmen hoe fantastisch het is om oranjefan te zijn. Het is rond Oranje de laatste jaren steeds meer het sfeertje geworden van bestuurlijke ijdeltuiten en polonaiselopers en er is totaal niet nagedacht over hoe er moet worden gepresteerd , het enorme spanningsveld rond topprestaties en dat succes steeds minder toeval is. 

Wat dan bij Giant-Alpecin altijd als eerste opvalt is de weldadige rust. Iedereen doet gewoon

Hoe oubollig en afgezaagd het ook klinkt. Succes is geen toeval. Deze week was ik in het wintersporthotel Xalet Bringue in het wintersportdorp El Serrat in het ministaatje Andorra. Doel van het bezoek: Tom Dumoulin, op dat moment de trotse leider in het algemeen klassement van de Ronde van Spanje. Geen Tour de France, maar wel samen met de de Vuelta de belangrijkste mondiale wielerronde met de hele wereldtop aan de start. Wat dan bij Giant-Alpecin altijd als eerste opvalt is de weldadige rust. Iedereen doet gewoon. 

Koen de Kort zit met zijn Australische echtgenote huizen te kijken op Funda en ploegleider Addy Engels komt keurig een handje geven. In niets is te merken dat de volgende dag de zwaarste etappe in de Vuelta gereden zal worden en Dumoulin kan rekenen op een spervuur van aanvallen van grote renners als Aru, Rodríguez, Valverde, Froome en Quintana. Er is daar op 1500 meter een ploeg ‘in control’. 

Rudi Kemna is de advocaat van de duivel

Samen met Volkskrant-collega Bart Jungmann ontstaat er een relaxt gesprek met de leider in de Vuelta en krijgen we meer inzicht in hoe een Nederlandse sporter de weg vindt en zoekt richting wereldtop. Dat is meer dan het resultaat van hard trappen alleen. In de eerste plaats is er onder leiding van teammanager Iwan Spekenbrink een perfecte organisatie neergezet, die draait op details. In een foeilelijke kantoorkubus aan de rand van Deventer draait een team experts trainingsprogramma’s in elkaar en is de man van de praktijk, ploegleider Rudi Kemna, de cultuurbewaker. Hij kijkt kritisch naar de computeruitdraaien en wil gewoon weten of het werkt. Of de renners er inderdaad beter van worden. De advocaat van de duivel. Op de site van zijn ploeg geeft trainer Adriaan Helmantel exact aan hoe de route is verlopen van de dramatische crash in de Tour de France naar het succes van Dumoulin in de Vuelta.

Tom Dumoulin zelf is een sporter van de nieuwe generatie. Niet meer die eeuwige voorzichtigheid en tevredenheid met een twaalfde plaats, maar een held van deze tijd die net als Sven Kramer, Dafne Schippers of Epke Zonderland alleen maar bezig is met de route naar goud. Die dat ook gewoon uitspreekt, zonder dat het hilarisch wordt. 

'Deze hele Vuelta is voor mij een ontdekkingsreis'

Tom Dumoulin spreekt over zijn verbazing in deze Vuelta. Dat hij in de klim naar zijn etappezege zo maar afrekent met Tourhelden als Froome en Quintana. “Deze Vuelta is voor mij een zoektocht. Ik merk dat ik ineens ook een hele goede klimmer ben.” Of hij de Vuelta kan winnen of in de toekomst echt een grote rol kan spelen in de rondes die er toe doen? “Echt, ik weet het niet. Ik verbaas mijzelf iedere dag. Deze hele Vuelta is voor mij een ontdekkingsreis. Ik ga de komende jaren voor het podium. Lukt dat niet dan ga ik me verder specialiseren in het tijdrijden. Ik ga niet rijden voor een 10e of 12e plaats in het klassement.” Als moderne sporter volgt hij via Twitter precies waar de concurrenten trainen en reageert hij geïrriteerd via datzelfde Twitter als een quote van hem tot misverstanden zou kunnen leiden.

Moderne sporters hebben niks met toeval. “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”, zegt de succesvolle oud-hockey-bondscoach Marc Lammers en het slaat echt op de perfectie van de begeleiding van Nederlandse wereldtoppers als Tom Dumoulin, Robert Gesink, Dafne Schippers en Sven Kramer. Hun triomftochten zijn geen toeval. Het is de ultieme samensmelting van coaching, wetenschap en persoonlijkheden. 

Danny Blind kun je de nederlaag en straks de uitschakeling voor het EK niet aanrekenen

Bij Oranje heerst de chaos. Danny Blind kun je de nederlaag en straks de uitschakeling voor het EK niet aanrekenen. Wel KNVB-directeur Bert van Oostveen die verantwoordelijk is voor de benoeming van Guus Hiddink en de toezegging aan Danny Blind dat hij de komende jaren bondscoach zal zijn. 

Louis van Gaal zorgde niet alleen in de aanloop naar het WK in Brazilië, maar ook op het toernooi zelf wel voor die optimale aanpak van zijn sporters. Specialisten op ieder terrein. Dwingende coaching. Dwars tegen de publieke opinie in kiezen voor een behoudend concept met Arjen Robben als target man en geen enkele concessie doen. Die krijg je namelijk als topsporter, volgens de voormalige schaatsheld Rintje Ritsma, als een boemerang terug. 

Wat niet veranderde was dat de crisis rond Oranje bleef

Het is dus geen toeval dat Oranje op weg is naar de uitgang. Na de control-freak Louis van Gaal leek het tijd voor Ronald Koeman. Minder dwingend dan Van Gaal, maar een sterke persoonlijkheid en succesvol met jonge spelers bij Feyenoord. Een icoon van een succesvolle generatie. Oranje kreeg Guus Hiddink. Een voetbalmonument van grote allure, maar klaar met het werk aan het front. Naast hem in de dugout zat Danny Blind. Stoïcijns en met een eigen agenda. Guus verdween en Danny kwam. Wat niet veranderde was dat de crisis rond Oranje bleef. Succes is geen toeval. Dat zal Blind met zijn ervaring van een jaar weinig succesvol hoofdtrainer bij Ajax nog wel merken. Zondag in Turkije staan er veel reputaties op het spel. 

Delen: