Word abonnee

Column

Column Jaap: de rust bij Wüst is wedergekeerd

door: Redactie Helden
20 november 2015

In de stoffige entreehal van het in de steigers staande Thialf is Ireen Wüst niet te missen. Op tien vlieguren van de strijd om de wereldrecords in Salt Lake City en Calgary galmt haar gulle lach door de tijdelijke coffeecorner. Ze maakt in ieder geval niet de indruk zich erg veel zorgen te maken na haar in het water gevallen seizoensstart in Enschede.

“Het gaat goed,” zegt ze met stralende glimlach en verhaalt enthousiast over een korte break in de Algarve. Onder de Portugese zon vond de veelvoudig wereldkampioene haar zelfvertrouwen terug en maakte ze zich op voor de komende grote titelgevechten.

Er is geen sporter waaraan je zo goed kunt zien wat er echt in haar omgaat dan Ireen Wüst. Als ze huilt, huilt haar hele gespierde lijf mee. Als ze lacht, spannen de spieren zich voor een krachtsexplosie. Bij Ireen Wüst is er de perfecte bodylanguage. Bij de koffie in Thialf was er aan tafel bij haar ploeg niks te merken van stress of crisis. Ireen deed enthousiast haar verhaal en manager Patrick Wouters van den Oudenweijer zag dat het goed was.

Mooi om te zien hoe Wüst ook bezig is met het managen van de ploeg

Een maand geleden was het in Enschede nog even crisis. Tijdens een trainingskamp rond Split in Kroatië was Wüst met de racefiets keihard onderuit gegaan en liep daarbij een hersenschudding op. Andere Olympische helden als Epke Zonderland kunnen wel vertellen hoe ingewikkeld het is om juist van een hersenschudding bij te komen.

In de ijshal in Enschede hield Ireen Wüst het na een matige 1500 meter op de eerste dag al voor gezien. Logisch, omdat Enschede ‘slechts’ ging om plaatsing voor twee World Cup-wedstrijden en het seizoen voor de meest succesvolle Nederlandse sportster allertijden pas begint rond kerst.

Tekst gaat verder onder de foto

Mooi om te zien ook hoe Wüst behalve met schaatsen ook bezig is met het managen van de ploeg. Aan tafel luistert iedereen als de kampioene spreekt en manager Patrick Wouters van den Oudenweijer luistert, coacht en stuurt. Duidelijk is dat Team4Gold meer is dan de zoveelste commerciële schaatsploeg. De ploeg staat er in oranje-zwart gelikt bij en hoewel er geen sponsorlogo’s op de pakken staan, is er geen paniek, maar controle.

Dit is het project van Ireen, die de laatste jaren is uitgegroeid tot een zelfbewuste sporter die zoveel hoogte- en dieptepunten heeft meegemaakt dat ze de regie over haar eigen carrière maar in handen genomen heeft. Geen eindeloze discussies meer over trainingsschema’s en planningen, maar zelf investeren in eigen succes met mensen die ze blind vertrouwt. Het is even wennen in Nederland waar zeker schaatsers ‘jobhoppen’ van sponsor naar sponsor en dolgelukkig zijn met hun met stickers vol gehangen autootje en een klein contract. Dat is niet de wereld van Ireen Wüst.

Winnaars hebben een plan, verliezers verdrinken in hun excuses

Ireen weet dat winnaars van helemaal niemand afhankelijk kunnen zijn en hun eigen weg moeten zoeken met mensen die ze blind vertrouwen. Dat winnaars een plan hebben en verliezers verdrinken in de excuses. Grote kampioen investeren in hun carrière, omdat ze er heilig van overtuigd zijn dat dat met rendement terug wordt terugbetaald.

Daarom ook is de innerlijke rust van Ireen Wüst in Thialf de definitieve aankondiging van een succesreeks in januari en februari. Als de echte prijzen worden verdeeld en die sponsor van Team4Gold er ook wel zal komen.

Delen: