Word abonnee

Column

Dafne, Max en Tom als redders van de BV Nederland

door: Redactie Helden
28 augustus 2015

Het Nederlands bedrijfsleven mist volledig de boot als het gaat om de enorme impact dat sportsucces in verre buitenlanden heeft. Zij begrijpen niet dat de Dafne Schippersen en Max Verstappens de echte nieuwe helden voor Nederland zijn. Die deuren kunnen openen die nu nog gesloten zijn.

Als Dafne Schippers vanmiddag om 15.00 uur in de startblokken staat voor haar 200 meter finale op het WK Atletiek in het vogelnest in Peking kijkt de hele wereld mee. Max Verstappen mag pas 17 jaar zijn en net zo Belgisch als Nederlands; hij is nu al een fenomeen van New York tot Bangkok en wielrenner Tom Dumoulin liet eerst in de Tour de France zien een wereldtopper in het wielrennen te zijn en strijdt nu om de rode leiderstrui in de Vuelta. Het Nederlands bedrijfsleven staat erbij en kijkt ernaar en mist volledig de boot als het gaat om de enorme impact dat sportsucces in verre buitenlanden heeft.

'Er zijn economen die precies kunnen aangeven waarom in 1988 het chagrijn uit Nederland verdween en de BV Nederland ineens enorme groeistuipen kreeg'

Er zijn leuke studies over de relatie tussen sportsucces en economische crisis. Zo zijn er economen die denken dat dankzij het sportieve jubeljaar 1988, waarin het Oranje van Gullit en Van Basten Europees Kampioen werd en Yvonne van Gennip behangen met gouden medailles van de Winterspelen in Calgary terugkeerde, er een punt werd gezet achter een economische crisis die in de jaren ’80 Nederland veel ellende opleverde.

Hogere werkloosheidscijfers dan nu, echt zichtbare armoede en dag in dag uit massale bedrijfssluitingen. Ingezet na de oliecrisis in 1979 en rond 1989 niet alleen voorbij, maar ook naadloos overgegaan in de economische ‘flow’ van de jaren ’90 waarin Nederland even tot de rijkste landen in de wereld behoorde.

Er zijn economen die precies kunnen aangeven waarom in 1988 het chagrijn uit Nederland verdween en de BV Nederland ineens enorme groeistuipen kreeg. Het heeft te maken met het gegeven dat economie niet alleen plussen en minnen is of het slachtoffer van de wereldpolitiek, maar ook een psychologisch verhaal is. Optimistische mensen geven meer geld uit, durven te ondernemen en de export groeit omdat in verre buitenlanden bedrijven uit het land van Cruijff, Gullit en Van Basten ineens zeer welkom waren.

'Nederlandse bedrijven moeten volgens onze premier de wereld veroveren'

Iedereen die wel eens verder komt dan Wuustwezel weet dat een Chinese of Russische taxichauffeur bij het horen van de naam Nederland niet denkt aan succesvolle ondernemingen met een oranje randje, maar wel aan Gullit of Van Basten, Bergkamp of Van Persie en Cruijff en Hiddink.

Nederlandse bedrijven halen daar makkelijk hun neus voor op. Zij betalen wel miljoenen aan consultants om vreemde markten te veroveren, maar willen maar niet begrijpen dat met Max Verstappen of Dafne Schippers als ambassadeur de deuren net iets makkelijker open gaan.

Vraag dat maar aan Koning Willem-Alexander toen hij met Nederlandse CEO’s in Zuid Korea was en samen met, de in Azië almachtige, Guus Hiddink in de boardrooms van topbedrijven letterlijk en figuurlijk als vorst werd ontvangen.

'Nederlandse bedrijven zien over het hoofd dat een kleine investering in topsporters onmisbaar is'

Nederlandse bedrijven moeten volgens onze premier de wereld veroveren. Zijn voorganger had het over de VOC-mentaliteit, van mouwen opstropen en ondernemen. Daarbij zien de heren, en gelukkig ook steeds meer Nederlandse vrouwen, in de boardrooms volledig over het hoofd dat met een relatief kleine investering Nederlandse topsporters daarbij onmisbaar kunnen zijn.

De realiteit is anders en bizar wereldvreemd. Nederlandse bedrijven gaan steeds meer met de rug naar de sport staan. De sponsorkraan wordt dicht gedraaid en marketeers bij multinationals zien sport alleen nog als middel om maatschappelijk ‘iets’ te doen. Duurbetaalde adviseurs schijven voor Raden van Besturen rapporten waarin de topsport wordt doodverklaard en zien totaal niet het grotere plaatje.

Nederlandse bedrijven met internationale ambities moeten investeren in wereldsterren als Max Verstappen, Daphne Schippers en Tom Dumoulin, en ook in hun opvolgers, en ze de nieuwe Nederlandse Helden maken die look, brains en presteren uitstralen en die net zo gemakkelijk op de Fifth Avenue in New York Nederland representeren als even verder op Wall Street of in het business-district van Singapore. Een gezamenlijke strategie moet de wereld kunnen veroveren.

'Tour de France-winnaars, wereldkampioenen en Formule 1-helden kunnen zo veel meer voor de BV Nederland betekenen dan urenschrijvers in glimmende pakken en puntschoenen'

Mobiliseer alle sportkennis in Nederland, van sportmarketeers als Patrick Wouters tot topcoaches als Marc Lammers en Robin van Galen, en zet een Oranje team neer dat de wereld verovert en Nederland echt op de kaart zet. Een business-model waarin de sport laat zien waar Nederland goed in is en stuur daarna de grote mannen in het bedrijfsleven het veld in om de voorzetten zakelijk in te koppen.

Kan daar niet het VOC-verhaal aan worden ophangen? Kan morgen Koning Willem-Alexander niet alle zakelijke toppers en sportieve helden naar paleis Huis ten Bosch laten komen? Tour de France-winnaars, wereldkampioenen en Formule 1-helden kunnen zo veel meer voor de BV Nederland betekenen dan urenschrijvers in glimmende pakken en puntschoenen. Geef Tom Dumoulin en zijn mensen geld om de beste wielerploeg van de wereld op te bouwen.

Zet Nederlandse bedrijven op de Formule 1-bolide van Max Verstappen en laat Dafne Schippers ook snel de zakelijke Koningin van Nederland worden. Zo komt Nederland wel uit de economische crisis en is er de Gouden Eeuw, waar Mark Rutte het tijdens Sail over had.

Sport is zoveel meer dan die nu al adembenemende sprint van Dafne Schippers vanmiddag over 200 meter…

Delen: