Word abonnee

Column

Daley Sinkgraven slachtoffer Ajax-beleid

door: Redactie Helden
18 september 2015

Daley Sinkgraven staat model voor de sportieve crisis in Amsterdam waar weer een megatalent dreigt te sneuvelen door een visie die in 2015 ruim voorbij de houdbaarheid is. 

Soms doet voetballeed echt pijn aan je ogen. Die dramatische momenten van Daley Sinkgraven bij het meeverdedigen in de wankele Ajax-defensie. Tegen Rapid Wien bij de eerste goal. En gisteren tegen Celtic opnieuw: eenvoudig balverlies aan de Israëliër Nir Button en een net iets te makkelijke eerste goal voor Celtic. De verbijstering van keeper Jasper Cillessen, de hangende schouders en treurige blik van Daley Sinkgraven zelf en het keiharde ‘miskoop’-vonnis van de immer cynisch oordelende Ajax-aanhang vanaf de gekleurde stoeltjes in de Arena. 

Leuk hoor al die Ajax-voetbalromantiek. De beste jeugdopleiding in de wereld die ook nog eens het internationale toptalent zou moeten opleiden dat ook nog eens met wervelend Ajax-spel in de geest van Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp en Clarence Seedorf de wereld zou moeten veroveren. Eigen talent eerst en daarom wat koopjes uit het buitenland of helden uit vervolgen tijden als John Heitinga die allang geen helden meer zijn om de Ajax-jonkies nog meer te laten schitteren.

'Sinkgraven is megatalent met beste steekpass van Nederland'

Natuurlijk zijn Riedewald, Bazoer en Tete enorme helden-voor-de-toekomst. En natuurlijk is Daley Sinkgraven geen misstap maar een megatalent met de beste steekpass van Nederland.

Je kunt je zo maar voorstellen dat hij met een uitgekookte Andrés Guardado in zijn buurt in no-time meer leert dan op de velden van De Toekomst waar dag in dag uit de echo van het roemruchte Ajax-verleden klinkt.

Ja natuurlijk, Ajax weet hoe ze talenten moeten opleiden, maar in 2015 is in het internationale voetbal gelijk hebben iets anders dan gelijk krijgen. Voormalige Ajax-vedetten, die nog dromen van huldigingen op het balkon van het Leidseplein, live verslagen via zwartwit-tv en tegenstanders gek spelen die inmiddels in bejaardenhuizen murmelen boven vergeelde plakboeken, staan er niet bij stil dat de wereld van nu niet meer die van 1972 is. Toen tegenstanders konden worden overlopen door scherpe jonge helden die door Rinus Michels als frontsoldaten werden gedrild om echt het voetbal te veranderen van klassiek aanvallen en verdedigen tot wervelende show’s met opkomende backs en de beste speler die de wereld ooit gehad heeft heel eigenzinnig met nummer 14 overal op het veld, met wapperende handjes als een dirigent van een fameus orkest. De beste voetbalshow die de wereld ooit gezien heeft. Nog steeds is het buitengewoon efficiënte ‘tikie-taka’ spel van FC Barcelona geïnspireerd door het voetbal evangelie van Johan Cruijff en Rinus Michels.

'Wie ooit de film ‘Nummer 14’ heeft mogen bekijken weet waar het over gaat'

Wie ooit de film ‘Nummer 14’ heeft mogen bekijken of de fantastische documentaire van de NOS over het vergelijk tussen schijnbewegingen en ballet weet waar het over gaat. 

 

In 2015 zit de wereld iets anders in elkaar. Money talks. Creatief talent is ondergeschikt gemaakt aan keiharde wetten van de miljoenendans. Voetballers zijn geen artiesten meer die stadions moeten betoveren, maar efficiënte helden die schakels zijn in het voetbaleconomie. Presteren is geld verdienen en met geld koop je eeuwige roem. Pijnlijk voor wie van de schoonheid van de voetbalkunst houdt. Presteren telt meer dan een briljante solo of de onsterfelijkheid van de omhaal van Marco van Basten in Ajax-shirt tegen FC Den Bosch. Hij zelf is daar tegenwoordig zelf zeer van overtuigd.

'Enorme talenten kunnen wel eens aan bizar beleid ten onder gaan'

En pijn doet het voor de Ajax-fans helemaal dat op een enkele uitzondering na, Ajax-Barcelona in november 2013, de ooit zo roemruchte club vandaag de dag een dubbele crisis heeft. Het voetbal is verkrampt en draait om eindeloos breed spelen en enorme talenten kunnen wel eens aan bizar beleid ten onder gaan.

Het verschil tussen Ajax en PSV deze week op Europees niveau is simpelweg het effect van twee uitgekookte Zuid-Amerikanen, Guardado en Moreno, die jonge spelers uit de wind houden. Balbezit en balverlies meteen kunnen uitbuiten. Het tempo van de wedstrijd kunnen beïnvloeden. Op cruciale momenten tegenstanders intimideren en grote talenten in de wedstrijd leren dat voetbal op topniveau iets anders is dan een technisch hoogstandje op De Toekomst dat 100x herhaald via huiszender AjaxTV de wereld overgaat. Met de bezetenheid van twee Zuid-Amerikanen waar talenten zich aan kunnen optrekken of de ervaring van Luuk de Jong in de buurt is iedere internationale wedstrijd een les in resultaatvoetbal in plaats van een ontdekkingsreis in een wereld die anders is dan de voetbalromantiek achter de gesloten hekken van het Ajax-trainingscentrum. Het maakte dat PSV een ‘uppercut’ uitdeelde aan het Manchester United van Louis van Gaal en Ajax-leerlingen wederom door een matige internationale tegenstander in de hoek werden gezet.

'De pijn van Daley Sinkgraven krijgt zijn prijs'

De pijn van Daley Sinkgraven krijgt zijn prijs. Riedewald die nog steeds niet gecoacht wordt in het veld, Gudelj die zijn AZ-bluf kwijt is en Tete die veel te ver vooruit speelt en Veltman en Dijks die dringend regie nodig hebben achterin. Ziet de Ajax-leiding dit vanaf de ere-tribune?

Daley Sinkgraven weet het ook niet meer. Een enkele keer laat hij zijn bijzondere klasse zien. Die unieke versnelling. Het uitgekookte steekpassje, maar veel schrijnender is het dat je aan voetbal-artiesten als Sinkgraven ziet dat ze zoveel meer kunnen dan er nu uitkomt en dat het juist zo goed als er een regisseur in de buurt is om mee te vechten, aan te geven wanneer te versnellen of te vertragen en vooral op het goede moment een grote bek of een schouderklopje. Als je 19 jaar bent en misschien wel het grootste talent op de Nederlandse voetbalvelden bent dan heb je dat soms nodig.

In het belang van Daley Sinkgraven en al die andere jonge helden in het rood-witte tenue is het tijd voor revolutie in de Arena. Open die oorlogskas van Marc Overmars en stuur de beste scouts de wereld over om Guardado’s en Moreno’s te halen, want anders moeten de Ajax-fans het blijven doen met vergeelde knipsels en die platte kar met jubelende PSV’ers in Eindhoven. 

Delen: