Word abonnee

Column

De worsteling van Frank de Boer

door: Redactie Helden
6 februari 2015

Een serie slechte wedstrijden en heel Nederland stort zich likkebaardend op de bloedende prooi Ajax. Niks nieuws, van alle tijden. Rond de Arena en op De Toekomst heerst na iedere nederlaag een stemming die nog het meest doet denken aan een begrafenis met koffie en cake. Zwijgzame mannen die onder elkaar precies weten waar het fout gaat. Sjaak Swart die met zijn oude “kicksen’ klaarstaat en oprecht denkt dat hij op de rechtervleugel nog het verschil kan maken. Aanwinst Daley Sinkgraven zal het vandaag merken als hij zich meldt op De Toekomst voor een uitlooptraining. Maar de grote vraag bij Ajax: wat gaat Frank de Boer echt doen als zich een grote club meldt?

Frank de Boer hield zich gisteravond na de tweede 1-0 nederlaag op rij beschaafd in. “Natuurlijk is dit een soort crisis,” erkende de geplaagde trainer. De komende dagen zullen beslissend zijn voor de vraag of hij bij Ajax blijft of niet. Het balletje kan, om in voetbaltermen te spreken, echt alle kanten oprollen. Niet voor niks is er eind december contact geweest met Frank Rijkaard over de positie van hoofdtrainer. Maar wat er echt achter de schermen speelt is bijna niet te doorzien.

Niemand hoeft Frank de Boer uit te leggen dat de club na vier landstitels op rij, honderd miljoen op de bank, maar wel uitgeschakeld steeds in de poulefase van de Champions League echt keuzes zal moeten maken om verder door te groeien.

Rustig wachten tot die talentvolle spits van B1 op Europees niveau is of alle heil en zegen verwachten van inderdaad talentvolle spelers als Lucas Andersen of Sinkgraven is echt een utopie.

'Het huidige elftal doet al het hele seizoen pijn aan de ogen'

Niet alleen Frank de Boer, maar ook Ajax zal keuzes moeten gaan maken. Commercieel en bestuurlijk gaat het prima met de nu nog regerend landskampioen. Zeker de sponsorcontracten met ABN AMRO en Ziggo leggen een stevig fundament onder de club. Alles gaat dit seizoen draaien om keuzes binnen het technisch en bestuurlijk hart van de club. Ik heb zo maar het idee dat daar de worsteling van Frank de Boer zit. Die is ambitieuzer dan een groot deel van zijn huidige elftal en de club en de vraag gaat worden hoe zeer hij bij Ajax de ruimte krijgt om door te groeien. Om geld zal het niet meteen draaien. Wel om ruimte om ambities in te vullen. Het huidige elftal doet al het hele seizoen pijn aan de ogen. Een blinde kan zien dat Andersen, Davy Klaassen, Thulani Serero, Arkadiusz Milik, Ricardo Van Rhijn en Joël Veltman voetballers met een grote toekomst zijn, maar bij elkaar is het de laatste seizoenen met uitzondering van bijvoorbeeld de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona internationaal nog te licht, te instabiel en te afhankelijk van momenten.

'De huidige A- en B-teams lopen over van talent en succes lijkt een kwestie van tijd'

Frank de Boer is een echte Ajacied. Heeft het op De Toekomst prima naar zijn zin, maar wil wel verder. Ook internationaal. Daar waar de Nederlandse concurrentie, PSV en Feyenoord, zich aan alle kanten versterkt, lijkt Ajax stil te staan in een visie die op langere termijn succesvol kan zijn. De huidige A- en B-teams lopen over van talent en succes lijkt een kwestie van tijd.

Maar hoeveel geduld heeft Frank de Boer? Newcastle United lijkt voor hem echt een maatje te klein, maar als Liverpool of Barcelona aanbellen? Manchester City of Real Madrid? Ik gok dat De Boer de druk op de Ajax-leiding opvoert om minimaal twee routiniers binnen te halen.

'Het vertrek van de bonkige Deense routinier Christian Poulsen kan achteraf wel eens van grotere invloed zijn geweest dan iedereen denkt'

Het vertrek van de bonkige Deense routinier Christian Poulsen bijvoorbeeld kan achteraf wel eens van grotere invloed zijn geweest dan iedereen denkt. Hij moest weg, omdat Ajax Niki Zimling al als zijn opvolger had vastgelegd. Als het aan De Boer gelegen had, dan was hij gewoon gebleven.

Spelers als Poulsen maken op het veld het verschil niet meer, maar kunnen wel jonge spelers in het veld coachen en ingrijpen als het nodig is. Zo was het succes van Ajax in de jaren ’90 mede te danken aan de comeback van Frank Rijkaard in 1993 bij de Amsterdammers. Daardoor was het talentvolle elftal van Louis van Gaal meer in balans en won de Champions League twee jaar later.

Kortom: beslissende weken voor Ajax. Natuurlijk is de Cruijff-lijn duidelijk: investeren in je ‘eigen’ talent, maar, aan de andere kant is er geen club in Nederland die zo direct op resultaten wordt afgerekend door fans en media als Ajax. In dat spanningsveld moet Frank de Boer over zijn toekomst gaan beslissen.

Het dilemma van de trainer die veel sneller vooruit wil dan Ajax hem nu kan bieden. Het zijn spannende dagen rond De Arena.

Delen: