Word abonnee

Column

Gullit en Rijkaard naar Oranje?

door: Redactie Helden
17 oktober 2014

Even vooraf dit. Ik heb er deze week met Frits Barend niet over gesproken. Hij heeft er zelfs in zijn honderden Whatsapp’s die hij wekelijks verstuurt richting vrienden in de sport en ver daarbuiten met geen woord over gerept. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur, maar ik gooi graag dit voetballetje hier bij Helden op. Als Guus Hiddink opstapt, waarom dan niet Ruud Gullit samen met Frank Rijkaard nog één keer als heldenduo met Oranje de wereld over?

De KNVB zal Guus Hiddink niet ontslaan. Zo werkt het niet en moet het ook niet werken. Ik neem aan dat Bert van Oostveen bij zijn volle verstand goede redenen had om droomkandidaat Ronald Koeman af te serveren en te kiezen voor Guus Hiddink en alvast op de achterhand Danny Blind als zijn opvolger in de coulissen te zetten. Wat wij daar als stukjesschrijvers en Oranje-watchers ook van vinden. Maar Guus Hiddink is niet gek, streetwise zelfs en hij ziet dat Nederland in hoog tempo aan het veranderen is.

Invloedrijke voetbaljournalisten doen er niet meer toe als het om publieke opinie gaat en een deskundige mening is ingeruild voor vuilspuiterij op de social media en in talkshows waar het al lang niet meer om welke inhoud dan ook gaat, maar om 'leuke' televisie. Als een medewerker van de publieke omroep het woord 'leuk' noemt, dan weet je in ieder geval dat het nergens over gaat.

De Telegraaf en het Algemeen Dagblad gingen er deze week keihard in. Guus loste dat vroeger altijd charmant op, dronk een cappuccino met de chef voetbal, fluisterde de goede man een pikante roddel in, en dan gingen de scherpste kantjes er af.

Zonder dat Guus Hiddink dat door heeft, is de mening van de deskundige voetbaljournalist ingeruild voor die van Gerard Joling, Toine van Peperstraten of een juffrouw die ooit een rol hakkelde in Goede Tijden Slechte Tijden.

Oranje is de laatste jaren carnaval geworden

De schaamteloosheid waarmee populair tv-volk het steeds over 'wij' heeft als het over succes gaat bij Oranje en de messen klaarlegt om in de rug van populaire spelers te steken bij ieder zuchtje tegenwind is aandoenlijk. Oranje is de laatste jaren carnaval geworden en ik merkte op de tribune bij Nederland-Kazachstan dat het Thialf-publiek inmiddels de echte voetbalfans aan het verdringen is bij Oranje.

Het gillen en krijsen van dames en heren die op Google moeten opzoeken of er zand of lucht in een voetbal zit, is de grootste plaag rond Oranje. Zolang 'we' presteren gaan ze volledig los. Met oranje theemutsen op. Als oranje pastoor. Oranje travestieten. Hoe gek wil je het hebben? Maar als het even minder gaat, slaat deze meute als een blad aan een boom om. Dan is Robin van Persie een verwaande gek. Kan Klaas-Jan Huntelaar er niets meer van en mag de trainer naar het schavot.

Hoogtepunt van deze hysterie was het optreden van de vrienden van Voetbal International bij De Wereld Draait Door op Nederland 1. Op de dag ook dat staatssecretaris Dekker notabene op het Veronica-schip de publieke omroep liet weten dat het anders moest. De eindredactrice van De Wereld Draait Door meende dat juist op de dag dat Guus Hiddink zwaar onder vuur lag het Nederlandse volk wel zou willen weten wat de kanonnen van Voetbal International daar van zouden vinden. De sportgezichten van concurrent RTL dus.

Natuurlijk is de overgang van Van Gaal naar Hiddink te groot

Nog erger: bij de publieke omroep bewijst Studio Voetbal dat er genoeg analytici zijn die zinnige Oranje-meningen hebben. Neem Co Adriaanse. Nee hoor, de VARA ging los met Derksen en Genee en natuurlijk was het spektakel. Lachen, gieren, brullen. 'Leuke' televisie.

Er is wel degelijk wat aan de hand rond Oranje. Van de onzichtbare maar vaak irritante Van Persie tot het buitengewoon moeizaam verdedigen. Natuurlijk is de overgang van Louis van Gaal naar Hiddink te groot. Maar ik wil vooruit kijken. Gratis KNVB-directeur Bert van Oostveen adviseren.

'Moeilijke tijden voor Oranje vragen creatieve oplossingen'

Moeilijke tijden voor Oranje vragen nieuwe oplossingen. Creatieve. Ik gooi het voetballetje op: stel Ruud Gullit en Frank Rijkaard aan als nieuw technisch duo van Oranje en laat Guus Hiddink vooral blijven als adviseur. Twee charismatische oud-voetballers die ik zelfs in staat acht om Oranje weer te laten swingen.

Gezag genoeg. Onafhankelijk. Genoeg autoriteit ook om al die leeghoofden in talkshows te laten zwijgen. De social media zullen even geen vuil spuitend riool zijn en de hele wereld zal op kijken. Rijkaard en Gullit zijn met Cruijff, Van Basten en Van Hanegem de iconen van het Nederlands voetbal. Nederland zal aan de voeten van Oranje liggen. Oranje zal weer sexy worden en in de RTL Boulevard’s van deze wereld zullen zelfs grote voetbalkenners als Albert Verlinde, Gordon en Gerard Joling kirren van opwinding.

Delen: