Word abonnee

Column

‘Lijk jij op Justin Bieber?’

door: Redactie Helden
8 mei 2015

Het Formule 1-circus is dit weekend voor een galavoorstelling op het Circuit de Catalunya in Barcelona en dus mag inmiddels wereldster Max Verstappen zich maar liefst dertien minuten vermaken met de meest lullige vragen die door fans met microfoons en schrijfblokjes naar hem worden geroepen. Met bewondering zag ik hoe Max buitengewoon professioneel de onzin counterde.

Of Max Verstappen echt vindt dat hij op ene Justin Bieber lijkt. Wat hij van Messi vindt. Of hij zijn rijbewijs al heeft. Tegelijkertijd zag ik ook het schaamrood op de kaken van Formule 1-journalisten die gewoon willen weten hoe het zit met die maar niet goed af te stellen Renault-motor in de bolide van de Nederlandse wereldster.

Sport is show geworden. Opgeklopte verhalen. Hele en halve waarheden. Geruchten die feiten worden en vooral veel onzin. Ajax mag toch maar blij dat het Nemanja Gudelj heeft behaagd om in Amsterdam te komen spelen. Het was dringen voor de deur van de Servische wereldster van AZ; Schalke 04, Barcelona, Manchester United. Als ik mijn ochtendblad mag geloven is het een klein wonder dat de overigens voortreffelijke middenvelder de komende jaren in de Arena zijn heldendaden aan de Ajax-fans gaat tonen.

'De heroïsche Memphis Depay verlaat de Brabantse koffietafel'

De Engelse kranten slaan vanochtend helemaal door. Messi, Ronaldo en Robben moeten de komende maanden al gaan vrezen voor hun status, de heroïsche Memphis Depay verlaat de Brabantse koffietafel in Eindhoven om in Circus Van Gaal op Old Trafford zijn goddelijke status te bewijzen.

Nog leuker: de overigens voortreffelijke voetbaljournalist Thijs Slegers van Voetbal International heeft een rubriek in zijn blad waarin hij iedere week anonieme spelers citeert met wat pikante story’s uit de kleedkamer. Poep in voetbalschoenen. Hitsige vrouwen van voorzitters. Ik vermaak me er zeer mee.

'Hij had al meer voetballers gehad'

Deze week gaat het over ene Gordon. Een corpulente geblondeerde heer van wie ik begrijp dat hij altijd wel ergens kwaad over is en zijn carrière startte als verkoper van pikante lingerie op de befaamde Albert Cuyp-markt. Thijs onthulde dat deze rellende heer ooit zijn anonieme bron wilde versieren en hem in de oren fluisteren dat hij zich niet hoefde te generen, want hij had al meer voetballers gehad. Hij noemde ook namen. Een van hen schijnt meer dan 80 interlands in Oranje te hebben gespeeld.

En voor wie deze roddel verder wil ontleden: deze one-night-of-meer-stand van de geblondeerde show-held bekleedt tegenwoordig een topfunctie bij een grote voetbalclub. Ik wil het allemaal niet weten, maar ga me toch iedere keer als ik het koffiehuis van Gordon in Blaricum passeer afvragen wie nou deze voetbalheld is. Zo werkt dat.

'De zotten die denken dat een Tour-etappe op Alpe d’Huez geen wielrennen maar het carnaval van Oeteldonk is'

Wij als serieuze sportverslaafden gaan het steeds meer afleggen tegen de ‘would-be’-fans. De Oranjefans in generaal-uniform of de zotten die denken dat een Tour-etappe op Alpe d’Huez geen wielrennen maar het carnaval van Oeteldonk is. Die inderdaad graag lezen dat Gudelj Ajax als tussenstation ziet op weg naar de Messi-status en dat Rafael van der Vaart nachten ligt te dubben over de vraag of hij terug moet naar Ajax om te kunnen schitteren voor 5000 toeschouwers bij Exelsior op Woudenstein.

De revolutie voltrekt zich in Nederland in adembenemend tempo. Bij gebrek aan sporters met goeie verhalen kiezen journalisten in hoog tempo voor opgeklopte side-story’s, omdat de echte verhalen uit de kleedkamer missen. Bij de meeste topsportorganisaties is niets meer wat het lijkt. De helden zijn onbereikbaar geworden. Trainen achter gesloten deuren. Wandelen met afgrijselijke koptelefoons op langs stressende journalisten die bidden en smeken om een quote.

'Ik weet nog steeds niet wie de echte Memphis Depay is'

Managers vullen niet alleen hun zakken, maar menen ook verstand van media te hebben en laten niet de sporter regelmatig zelf interviewen om nog iets van contact te hebben met de fans die honderden euro’s per jaar meebetalen aan de miljoenen-salarissen, maar regisseren Tweet’s en Instagram-berichten op de Social Media, met losse kreten die miljoenen keer bekeken worden. Ik weet nog steeds niet wie de echte Memphis Depay is. Is het de soms briljante voetballer die aan journalisten laat zien dat interviewtjes na de wedstrijd voor hem vooral verplichte nummers zijn? Die vaak onzichtbaar is onder een iets te ruime cap. Die zelden of nooit persoonlijke interviews geeft? Echt, ik weet het niet.

Sport is voor de fans een real-life-soap geworden. Met helden die geen helden zijn, maar helden acteren. Die als trekpoppen aan touwtjes hangen bij managers die journalisten zien als gewillige makers van kritiekloze stukken. Die journalisten bevestigen dat beeld met liefde door een Formule 1-ster als Max Verstappen zonder met de ogen te knipperen vragen of hij inderdaad op ene Justin Bieber lijkt. En Max blijft groot genoeg om naar deze domkoppen niet zijn middelvinger op te steken. Mag hij van mij.

'Ik verheug me op komst Kuyt. Ster in Europa, maar gewoon Dirk in de Kuip'

Daarom verheug ik mij op de komst van Dirk Kuyt naar Feyenoord. Ster in Europa, maar gewoon Dirk straks in de Kuip. Die weet dat voetbal een fantastisch spel is dat met elf tegen elf en een leren bal met lucht erin en op een groen grasveld wordt gespeeld. Die nog nooit van de Grote Geblondeerde Zanger heeft gehoord en die liever naar Gerard Cox luistert. Net als Arjen Robben, wereldster zonder onzin. Op het veld de benen laten spreken en buiten het veld een al beschaving. Die lachen als ze in de krant lezen dat Ajax bij het contracteren van Gudelje Schalke 04, Barcelona, Real Madrid en Juventus heeft afgetroefd en van Justin Bieber hebben ze nog nooit gehoord. 

Delen: