Word abonnee

Column

Maximaal Verstappen

door: Redactie Helden
21 augustus 2014

'Hey Marcus, klopt het dat Verstappen junior gewoon geen rijbewijs heeft?' Ik Whats-app dit naar mijn broer Marcus die mijn standaard vraagbaak is voor alles wat met Formule1 te maken heeft.  

'Klopt,' antwoordt hij.

'Dat is toch bizar?' vraag ik. Ik besef me tegelijk dat dat wel de meest mutsige constatering is die je kan maken over het feit dat er komend seizoen niet alleen weer een Nederlander in de Formule1 meedoet, maar dat het de zoon van Jos Verstappen is én dat hij straks met slechts zeventien jaar de jongste F1-coureur ooit zal zijn. Maar ik vind het gewoon echt een raar idee, dat hij geen rijbewijs heeft.

Niet omdat het iets zegt; ikzelf heb mijn rijbewijs en ehm… dat zegt dus niks. Maar het idee dat Max Verstappen op zondag met 300 kilometer per uur rondjes racet, terwijl hij op maandag met 50 kilometer per uur door de politie van een rotonde geplukt kan worden, dat vind ik maf.

Max moet dus straks naast zo'n suffe examinator gaan afrijden

Omdat ik toch benieuwd ben google ik op 'straf geen rijbewijs' en lees op de website van de Rijksoverheid dat Max Verstappen dan een boete 340 piek zou moeten betalen. Grappig. Wat me trouwens nog grappiger lijkt, is als hij straks dan moet afrijden en naast zo'n suffe examinator zit terwijl…

'Wat nog bizarder is,' vervolgt Marcus en haalt me daarmee terecht uit mijn rijbewijsoverpeinzing die ook totaal niet boeit in verhouding tot de ultieme jongensdroom die dit Max Verstappen-verhaal behelst . 'Dat je na nog niet eens één seizoen in racewagens te hebben gereden al de Formule 1 in mag. Daarvoor heeft hij alleen gekart.'

Inderdaad bizar ja.

Ik verwacht weinig beginnersfouten

'Is dat wel echt gebaseerd op talent dan, of neemt die jongen gewoon een bak met geld mee?/ vraag ik daarom. Ik weet niet zo heel veel van Formule 1, maar ik heb de term 'een stoeltje kopen' vaak genoeg gehoord.

'Nee,' stuurt Marcus terug. 'Hij rijdt straks mee op zijn zeventiende, dat is puur talent hoor.'

'Vind je het eigenlijk onverantwoord jong?'  Stel ik nou alweer zo'n wollige vraag? Blijkbaar. Maar ik heb begrepen dat je fysiek supersterk moet zijn om de G-krachten te incasseren. En mentaal natuurlijk ook. Max is op dit moment nog zestien.

'Nee hoor. Het is alleen tricky dat hij meteen moet scoren, terwijl hij nog zo weinig ervaring heeft. Kan best dat het na één jaar alweer voorbij is. Anderzijds is hij supergoed bezig nu dus ik verwacht weinig beginnersfouten. Ik denk dat hij meteen snel is.'

Jeetje. Nu gaat het wel een beetje kriebelen. Ik volg de Formule1 al een paar jaar niet meer zo echt, -ik kies toch meestal voor voetbal op zondag- maar met de jonge Max erbij begin ik toch wel uit te kijken naar het nieuwe seizoen in maart.

'15 maart 2015, Grand Prix Melbourne, ik ben erbij'

'Zijn dat een beetje goede auto's, die Torro Rosso's?' vraag ik daarom.

'Nee.'

'Oh.'

'Middenmoot,' zegt Marcus. 'Dus hij gaat niet winnen hoor,' vervolgt hij. 'En ook geen podium.'

Jemig. In drie tekstregels zet Marcus het even voor me in perspectief. Terecht natuurlijk. Ik ben ook gewoon veel te romantisch.

'Maar hij kan zichzelf wel in de kijker spelen,' voelt Marcus mijn teleurstelling aan.

'Zodat hij het jaar erop wordt gekocht door Ferrari bijvoorbeeld?'

'Misschien', appt Marcus. Of doorstroomt naar Red Bull bijvoorbeeld. 'Kleine kans, maar het gerucht gaat wel al tijden dat Vettel weggaat.'

Ik pak mijn telefoon en zet een alarmpje. Dit huidige seizoen laat ik denk ik voor wat het is. Maar 15 maart 2015, Grand Prix Melbourne, ik ben erbij.

Lees ook:
Max Verstappen: 'Een droom komt uit'
Welke tieners gingen Max Verstappen voor?

Delen: