Word abonnee

Column

Memphis Depay en Gerben Jorritsma

door: Redactie Helden
16 oktober 2015

Wie bij schaatscoaches Jac Orie en Jillert Anema met een hoed en geluidsinstallatie op het hoofd het trainingskamp binnenwandelt en vervolgens een middelvinger opsteekt naar journalisten en fans, weet dat hij keihard aangepakt wordt.

Nee, schaatsen is geen wereldsport waar de helden net als voetballers een Michael Jackson-status menen te hebben. Maar de Gerben Jorritsma’s, Jorrit Bergsma’s en zelfs Sven Kramer’s zien beter dan welke journalist of fan ook waar Oranje aan ten onder gaat. De complete waanzin van het Oranjecircus waar een bondscoach en een KNVB-directeur meteen na een reeks dramatische wedstrijden gevolgd door een uitschakeling voor het EK de Oranjefans inpeperen dat ze zo goed op weg zijn en de uitschakeling niet meer dan een incidentje is.

Topsporters weten dat verliezen keihard afrekenen is. Die weten ook dat als iemand als Memphis in je selectie zit er een type Van Gaal nodig is om hem in het gareel te houden. Anders is hij op het veld je twaalfde tegenstander. Memphis die ruziet met Robin van Persie en andere Oranjespelers irriteert met die idiote gebaartjes. In Inzell bij het bekijken van de wedstrijd rekenden we er blind op dat hij in de rust nog wel even een pruik op zou zetten of een kekke kapper wat zou laten experimenteren met die plakhaartjes op zijn hoofd.

Louis van Gaal verdient nog steeds een heel groot standbeeld voor het KNVB hoofdkwartier in de Zeister bossen

Nee, de problemen van Oranje gaan verder dan dat eeuwige gezever over de Hollandse School. De nostalgische magie van voetbal als topamusement geplaatst in een tijd van nu, waarbij alles draait om resultaat zakelijk geleid door managers die niet weten of er lucht of zand in een bal zit. In Nederland gaan wij een 4-3-3-systeem heilig verklaren dat je prima kunt spelen met Dennis Bergkamp, Johan Cruijff of Willem van Hanegem, maar dat voor mindere goden als Memphis Depay echt te ingewikkeld is.

Daarom verdient Louis van Gaal nog steeds een heel groot standbeeld voor het KNVB hoofdkwartier in de Zeister bossen, want die trotseerde een opstand van ‘voetbal-babyboomers’ door Oranje op het WK in Brazilië voetbal te laten spelen dat aansluit bij de tijdgeest van 2015. Vooral heel efficiënt. Geen gedoe over drie spitsen en woest aanvallen over de vleugels, maar een dodelijk efficiënte counter, een goed georganiseerde verdediging en een kille afmaker als Arjen Robben.

Memphis is de duidelijkste exponent van een volstrekt op hol geslagen team

Van dit Oranje anno 2015 is de glans van Brazilië wel af. Memphis is de duidelijkste exponent van een volstrekt op hol geslagen team, waarin gelukkig nu jonge spelers voorzichtig laten zien dat er leven na de dood is. KNVB-directeur Bert van Oostveen en bondscoach Danny Blind zijn na afloop van de wedstrijd vooral druk bezig met de media duidelijk te maken dat Oranje weliswaar dramatisch speelt, het EK niet gehaald is, maar dat zij elkaar knuffelend blijven vasthouden en dat het vast allemaal wel goed komt. “We zijn op de goede weg.”

In Inzell wordt er gelachen. Zelfs topschaatsers weten dat sport passie is. Twee dagen tussen Jac Orie, Wouter olde Heuvel, Kjeld Nuis, Sven Kramer en al die anderen leert ook dat Memphis het zielige uithangbord geworden is van een Oranje dat niet meer draait om de successtory maar om ego’s.

Sporters die gewoon een schop onder hun kont krijgen als ze op de ijsbaan denken dat ze Ronaldo of Justin Bieber zijn

Heren die vergeten dat topsport ook fun is. Gave filmpjes van schaatsers of wielrenners die hun lol willen delen met fans en journalisten. Bij wie door Anema of Orie koptelefoons van de oren worden getrokken als ze die dingen opzetten om fans en journalisten te ontlopen. Die gewoon een schop onder hun kont krijgen als ze op de ijsbaan denken dat ze Cristiano Ronaldo of Justin Bieber zijn.

Het is inderdaad ‘maar’ schaatsen of wielrennen. Tuurlijk. Maar gedreven en aanraakbare helden als Dafne Schippers, Tom Dumoulin, Max Verstappen en Sven Kramer vertegenwoordigen de Nederlandse topsport meer dan voetballers als Memphis.

Een keiharde wake-up-call voordat Oranje eigenlijk van niemand meer is en alleen een aanleiding om eens in de zoveel tijd bij een groot toernooi een Oranje theemuts op je hoofd te zetten om onder Oranje slingers mee te kunnen zingen met Wolter Kroes. “We zijn er weer bij en dat is prima. Viva Hollandia.”

Delen: