Word abonnee

Column

‘Mike van der Hoorn: een Held!’

door: Redactie Helden
23 januari 2015

Het grote jennen is gestart. Ajax versus Feyenoord is aankomende zondag. Met lichtjaren voorsprong de mooiste affiche in de Nederlandse competitie. Volgens columnist Jaap Stalenburg zou het zomaar kunnen dat Mike van der Hoorn gaat uitblinken. 

Natuurlijk moest een uit Rotterdam afkomstige voormalige toptennisser  mij heel opgeruimd via Twitter laten weten ‘als Van der Hoorn ‘m in zijn eigen kruising kopt, ben ik een van de eerste die voor ‘m juicht. Niks persoonlijks!’ Heerlijk die strijd tussen ‘010’ en ‘020’. Die onzinnige analyses vooraf. De sentimenten. Nee, ik hoop dat het de wedstrijd van Mike van der Hoorn gaat worden. Dat ene moment. Die bal die de kruising in zeilt. Ajax-speaker Rick van Velthuysen die de Arena laat ontploffen.

Ik heb altijd iets met underdogs. Ik word vrolijk als Wouter olde Heuvel of Jesper Hospes de schaatselite bedreigt. Ik hoop dat Johnny Hoogerland ineens in een kopgroepje verzeild raakt en dan zonder na te denken de beslissende demarrage plaatst in de Ronde van Vlaanderen. Dat Peter Beense ineens het Eurovisie Songfestival wint of Excelsior zich voor Europees voetbal plaatst.

Mijn favoriete voetbalmoment dit seizoen komt uit Exelsior-Ajax, toen de Amsterdammers vooral bezig waren om de bal zinloos rond te spelen en de wedstrijd vaster zat dan de mening van de gemiddelde PVV-kiezer. Op weg naar een bloedeloze 0-0 op Woudestein. Frank de Boer keek rond in de dugout. “1,2,3 in godsnaam,” en verdediger Mike van der Hoorn werd als target-man naar het front gestuurd. En laat nou zijn eerste balcontact tot de beslissende treffer leiden.

'Natuurlijk hadden wij Mike van der Hoorn al afgeschreven'

Dan raak je mij recht in het hart, want natuurlijk hadden wij in de Arena Mike van der Hoorn al lang afgeschreven. Zo zijn wij. Nieuwe Ajacieden moeten zich invechten bij de fans en als je zoals Mike van der Hoorn achterin nogal eens in de fout gaat,  penalty’s veroorzaakt en het Ajax-tempo niet beloopt, dan zijn wij zuurder dan dan wat of wie ook in de wereld. Dan moet er ergens in B1 of A2 echt een betere te vinden zijn en wil een Mike van der Hoorn wel kruipend langs de A2 terug naar Utrecht.

Maar: dan is er Frank de Boer. Die tijdens de training ziet dat Van der Hoorn de zoveelste speler van buiten is, die minimaal een seizoen nodig heeft om het Ajax-spel te doorzien. De automatismen snapt, die Ajacieden al vanaf hun zesde jaar er ingepompt krijgen. De sfeer op De Arena en De Toekomst, waar het cynisme bijtend is na ieder mislukte actie, en een nederlaag tot een dag van Nationale Rouw leidt. De journalisten rondom kleedkamers en trainingsveld die kritiekloos de vedetten in hun derriere kruipen en een moeizaam acterende Van der Hoorn genadeloos afschrijven.

'Van der Hoorn lijkt uit te groeien tot een stabiele factor bij Ajax'

Die Mike van der Hoorn dus, lijkt na anderhalf seizoen uit te groeien tot een stabiele factor bij Ajax. Even de beelden teruggekeken van het duel tegen FC Groningen. Niet alleen hield Ajax achterin de nul, met een nadrukkelijk aanwezige Mike.

Timing. Opbouw. Het kunnen schakelen in het Ajax-voetbal, maar ook het vertrek van Stefano Denswil. Ajax lijkt eindelijk de Van der Hoorn te zien die voor miljoenen bij FC Utrecht was weggehaald. Klasse is dat hij nooit zeurde, niet probeerde via de media een plaats af te dwingen, maar gewoon knokte op het trainingsveld. Hij leerde meer van het vertrouwen van Frank de Boer dan het gemok en de fluitconcerten in de Arena.

'Deze strijd van een underdog raakt mij'

Loon naar werken is zo’n lullig cliché, maar slaat wel op de voorzichtige doorbraak van de verdediger. Het raakt mij. Ook deze strijd van een underdog. Uitgelachten in de spotlights van de Arena en keihard knokkend achter de gesloten deuren van De Toekomst.

Zondag is Ajax-Feyenoord. Het volgende doel van Mike van der Hoorn in zijn route naar de echte top. Bepalend voor zijn toekomst, zegt hij vandaag in de krant. Ja, ik zie hem graag die ene beslissende goal maken en De Arena daarna ontploffen. De targetman. Bloed, zweet en tranen geknokt om zijn basisplaats te veroveren. Een Held!

Delen: