Word abonnee

Column

Column Jaap: ‘Patrick Kluivert moet terug naar Nederland’

door: Redactie Helden
24 februari 2016

Van die voor journalisten normale telefoontjes. Beetje roddelen over alle gekte in de voetbalwereld. Filosoferen over nieuwe trainers voor FC Groningen en SC Heerenveen. Aan de lijn een voetbalinsider die dagelijks met schrijfblok in de aanslag langs trainingsvelden staat. Tot mister X een aardig balletje opgooit. “SC Heerenveen moet Patrick Kluivert halen.”

Ja, en waarom niet? Waarom lijkt de man die ooit triomfen vierde in Ajax en Oranje verbannen naar oorden als Curaçao? Ver weg van voetbalhysterie. Nog verder weg van de dug-outs waarin hij eigenlijk thuis hoort? Vriend X aan de telefoon weet het ook niet. Wil zelf de telefoon pakken om de nieuwe directeur van SC Heerenveen Luuc Eisenga te bellen om hartstochtelijk te pleiten voor Kluivert die vanuit Willemstad op Curaçao laat weten klaar te zijn met Nederland.

Je vraagt je af waarom Riemer en Foppe niet morgen al geheime besprekingen openen met Kluivert

Verbitterd reisde hij vorig jaar af naar zonnige Caraibische oorden toen het hem buitengewoon pijnlijk duidelijk werd dat hij door de machtigen in de Nederlandse voetballerij uitgekotst lijkt. Tijdens het WK in Brazilië roemde iedereen zijn inbreng in het Oranje van Louis van Gaal waar hij assistent-bondscoach was, maar bij Nederlandse clubs lijkt iedereen een zekere angst te hebben om met een van de meest succesvolle spitsen in het Nederlands voetbal ooit in zee te gaan.

Nu Jaap Stam volgens betrouwbare insiders ‘nee’ heeft gezegd tegen SC Heerenveen, vraag je je toch af waarom Riemer van der Velde en Foppe de Haan, de machtige voetbalbazen in Heerenveen, niet morgen al geheime besprekingen openen met Kluivert in het riante tweede huis van de erevoorzitter van SC Heerenveen op Curaçao.

Er zijn vervelendere oorden om de dagen in grote twijfel door te brengen, maar Patrick Kluivert is nog veel te ambitieus om met Curaçao de wereld te gaan veroveren. Die hoort niet tussen gammele tribunes op een zandveld in Willemstad zijn dagen te slijten, maar minimaal in de schaduw van het Abe Lenstra stadion of op het Ajax trainingscentrum De Toekomst.  En uiteindelijk wil hij naar Nou Camp om bij Barcelona de grote man te worden.

'Ik had meer credits verwacht, maar waardering vind ik enkel in het buitenland'

Nederland schrijft hij af. Althans in een interview met de Revu. Zijn dodelijk ongeluk blijft hem achtervolgen. Bij Ajax lijkt iedere oud-speler welkom, behalve de wereldspits die Ajax tegen AC Milan eeuwige roem bezorgde door de in de finale van de Champions League het beslissende doelpunt op zijn naam te schrijven. Het laatste grote succes van de Amsterdammers, waar de doelpuntenmaker op een zwarte lijst lijkt te staan. Vriendje van Van Gaal, wordt er gemompeld op De Toekomst en dat lijkt nog steeds een eeuwige banvloek.

“Ik had verwacht dat ik over iets meer credits zou beschikken, na alles wat ik voor het Nederlandse voetbal heb gedaan met Ajax en Oranje, maar die waardering vind ik enkel in het buitenland. Mijn ambities liggen dus ook elders,” zegt Kluivert in gesprek met Revu.

Pijnlijk. Zeker nu groten als Louis van Gaal zeker weten dat Kluivert kan uitgroeien tot een topcoach. Voorlopig is hij verbannen naar een vakantie-eiland waar voetbal een spelletje is voor spelers die het verder nergens redden.

Maar waarom niet Kluivert een echte kans geven in Nederland? Is een Art Langeler als trainer voor SC Heerenveen nou zoveel beter dan Patrick Kluivert? Of Ernest Faber?

Nee, dus. Het is weer zo Nederlands. Wij worstelen altijd met de status van onze sporthelden. Wij houden van Ron Jans. Of vinden René Hake van FC Twente een toptrainer en laten een Oranje-wereldster verpieteren op Curaçao.

Waarom gaat Foppe de Haan bij SC Heerenveen niet helpen om van Patrick Kluivert die succescoach te maken die niet de minsten in hem zien?

Delen: