Word abonnee

Column

Peter Heerschop: No worries Peet!

door: Redactie Helden
20 juni 2014

Ook Peter Heerschop is neergestreken in Brazilië om Oranje eindelijk aan de wereldtitel te helpen. Voor Helden houdt de komiek en presentator zijn belevenissen in het land van de samba bij.

En ja hoor, gelukt, Oranje is na twee wedstrijden al door naar de volgende ronde. Zo snel kan het gaan in het voetbal. Je begint een toernooi als outsider en ineens ben je één van de grote titelfavorieten.

Het is hier in elke bar ook de eerste zin van Viggo Waas tegen een vrouw. 'Zullen we shirtjes ruilen?'

Brazilianen zijn gek op Oranje. Iedereen wil shirtjes ruilen. Het is hier in elke bar ook de eerste zin van Viggo Waas tegen een vrouw. “Zullen we shirtjes ruilen?” Maar dat was in Nederland eigenlijk ook altijd al zo. Hier op straat hebben alle Brazilianen het over hun gedroomde finale Nederland – Brazilië. Nou, dan hebben ze geluk, want die finale zou best wel eens heel vroeg in het toernooi gespeeld kunnen worden.

Maar goed, we zijn dus nu al geplaatst door twee matige eerste helften te spelen, een behoorlijk goede tegen Australië en een historische tegen Spanje. Over de wedstrijd tegen Australië zo meer.

Eerst even iets anders. Gisteren zijn wij, Raoul Heertje, Viggo en ik, samen met Aron Winter en Pierre van Hooijdonk naar het project World Coaches geweest. Prachtig project onder leiding van de inspirerende Etienne Siliee. Door de KNVB opgeleide coaches geven voetbaltrainingen aan jongens en meisjes in kansarme wijken. Drie tot vier keer in de week komen de coaches naar een veldje en verzamelen de kinderen daar om te voetballen en daarbij gelijk wat onopvallende lesjes te geven over voeding, gezondheid en hoe je ook met elkaar kunt omgaan.

Ik zal je zeggen, Spanje-Nederland was een mooie wedstrijd, maar van al die voetballende kinderen met die breedlachende gezichten word je ook wel heel erg vrolijk. Jammer dat Viggo bij de uitreiking van grootste talent het nodig vond de medaille aan zichzelf uit te reiken. Dit weekend gaan we naar een vergelijkbaar project in São Paulo.

Hoe kon dat nou? Het is voor hen twintig uur vliegen, ze hebben een team dat er gelijk weer uit gaat en de Australiërs waren toch met veel meer

Dan nu de wedstrijd tegen Australië. Dat was zeker geen makkie. Integendeel. Iedereen weet dat Spanje sinds vorige week een dwerg is in het internationale voetbal, daar win je vrij makkelijk van met 5-1. Maar Australië is de kampioen van Australië, Nieuw-Zeeland en Papoea-Nieuw-Guinea. Dat is, zoals ze het hier wel noemen, Anderos Koekos.

Maar laten we woensdag 18 juni beginnen bij de ochtend. Lokale tijd negen uur. Verzamelen op het Oranjeplein. Om tien uur waren er al duizenden supporters, vooral van Oranje, maar ook veel Australiërs. Dat kan namelijk bij een WK. Bij het clubvoetbal slaan supporters uit steden die 45 minuten uit elkaar liggen in hetzelfde land de hersens in, bij interlandvoetbal lopen ze lachend en zingend samen een mars naar het stadion.

Goeie supporters ook die Australiërs. Groen en geel geschilderd en een flink aantal met een opblaaskangoeroe op hun nek. Raoul zei nog: “Ieder zijn voorkeur, maar ik vind ze niet echt opwindend.” Na anderhalf uur lopen en zingen kwamen we aan bij het stadion. Wat direct opviel was dat er drie keer zoveel Australiërs waren als Nederlanders. Hoe kon dat nou? Het is voor hen twintig uur vliegen, ze hebben een team dat er gelijk weer uit gaat en ze waren toch met veel meer. Wat is dat voor volk? Ik heb ze daar zorgelijk op aangesproken maar zij antwoordden mij steeds met: “No worries Peet

Tim Cahill, half voetballer-half houthakker, maakte een Van Basteniaanse goal

De wedstrijd stond op het punt van beginnen. Dat het Australische team er gelijk uit zou gaan, bleek na vijftien minuten helemaal niet zo logisch. Ze waren beter, scherper en fanatieker dan Oranje. Maar goed, toen kwam de twintigste minuut. Een van onze vijf verdedigers pakt de bal af, gaf hem aan Nigel de Jong, die speelde naar Arjen Robben, die liep twee man er uit en schoot hem erin.

We waren nog niet uitgejuicht of Tim Cahill, half voetballer-half houthakker, maakte een Van Basteniaanse goal door met een onmogelijke volley de bal hard over Jasper Cillessen en vlak onder de lat te knallen. Uit de categorie: dat lukt hem van ze lang zal ze leven niet meer.

Maar het was dus wel 1-1. En Australië werd nog beter. Won ieder duel. Dezelfde meneertje Cahill schoffelde vlak voor rust Bruno Martins Indi onder de zoden. Nadat ze die hadden uitgegraven bleek hij een hersenschudding te hebben. Memphis Depay was zijn vervanger.

Vlak erna maakte Chili gehakt van Spanje: Chili con Carne

Oranje kwam nog steeds te gespannen uit de kleedkamer en kwam zelfs met 2-1 achter uit een wellicht onterecht gegeven strafschop. Het Oranje-publiek zuchtte. Was de zege op Spanje dan zo weinig waard? Maar Memphis Depay maakte het verschil, één van de verdedigers pakte de bal af, speelde hem op Depay, die speelde hem naar Robin van Persie, die passeerde een man en knalde hem hoog in de touwen. Zoals afgesproken. Vlak erna maakte Depay zelf met een afstandschot 3-2. En toen kon Australië niet meer.

Oranje zat zo goed als zeker in de volgende ronde. Willem-Alexander en Maxima riepen of wij nog even mee wilden lopen naar de kleedkamer. Was erg leuk. Nog even met zijn vieren mee gedoucht. “Blijft toch altijd leuk,” aldus de koning.

Vlak erna maakte Chili gehakt van Spanje: Chili con Carne. Spanje ligt eruit en Oranje en Chili zijn definitief geplaatst.

Australië-Nederland was een matige, maar onvoorstelbaar spannende wedstrijd met een geweldige Nigel de Jong en Ron Vlaar, een onderscheidende Memphis Depay en met de toch weer scorende Robben en Van Persie.

Tevreden lopen we in de bonte stoet van kleurrijke supporters naar het hotel, waar we een glaasje heet water nemen en in een bad koude caiperinha gaan liggen. Of andersom, dat weet ik niet meer.

Lees ook:

Op vrijdag de 13e roepen wij: 'Gooooool de Holanda'

Delen: