Word abonnee

Column

Tourdagboek Jaap: De proloog

door: Redactie Helden
5 juli 2015

Sven Kramer bij Tourstart, Frits Barend enthousiast over Team LottoNL-Jumbo, Christijn Groeneveld over Chris Froome, Steven de Jongh over Alberto Contador, psycholoog Martijn Veldkamp over dolenthousiaste wielerfans en natuurlijk proloogwinnaar Rohan Dennis.

Bij de teambus van Team Lotto NL-Jumbo was het vandaag kijken en gezien worden. Koning Willem Alexander kwam op audiëntie bij de Nederlandse toppers. Schaatsicoon Sven Kramer fluisterde Robert Gesink nog wat adviezen in bij het warm rijden en zwemheld Pieter van den Hoogenband amuseerde zich met alles en iedereen en zal met Kramer en Frits Barend gisteren de lijst met meest gefotografeerde BN-ers hebben aangevoerd. De synergie van Lotto NL-Jumbo kwam mooi in beeld in de hermetisch afgesloten bus.

Tekst gaat verder onder de foto

Kramer duikt wel vaker op bij zijn wielercollega’s en in de bus was hij samen met sprinter Jan Smeekens de grote motivator. Hij is vooral nadrukkelijk aanwezig in korte gesprekken met renners als Robert Gesink en Wilco Kelderman, die hij luid en duidelijk op scherp zet. Buiten de bus laat hij zich tegenover journalisten en VIP’s niet uit over zijn wielercollega’s. “Het draait niet om mij. Dit is het feest van de wielrenners. Wat een enorm evenement is die Tour altijd. Ik ben er niet voor het eerst, het doet mij altijd weer denken aan de Olympische Spelen.” En weer duikt er een dame op. Of ze op de foto mag met Kramer. En of Frits Barend er ook bij wil. De dame glundert alsof ze de Lotto gewonnen heeft.

Tekst gaat verder onder de foto

Frits was helemaal vanuit Amsterdam op de fiets naar de Tourstart aan de Croeselaan in Utrecht gekomen. Weer thuis volgde er per mail een enthousiaste korte blog.

“Geert Broekhuizen, woordvoerder van Giant-Alpacin en dus Tom Dumoulin, had meteen al zijn grote twijfels na de snelle tijd van de Australiër Rohan Dennis. ‘Wij gingen uit van een winnende tijd van rond de 15.00 minuten, die 14.56 van Rohan kon wel eens de winnende tijd zijn.’ Helaas kreeg hij gelijk met zijn bijzonder nauwkeurige voorspelling, helaas voor de grote Hollandse troef Dumoulin. Het drukte de feestpret van de succesploeg van de laatste jaren, maar gelukkig niet de verdere pret van Le Grand Depart. Ik zag veel journalisten in Utrecht stralen als een kind in de speelgoedwinkel, om van de fans maar te zwijgen. De Nederlandse ploeg Lotto NL-Jumbo kreeg rond de proloog driedubbel koninklijk bezoek, van de ongekroonde koningen Sven en Pieter en van de gekroonde koning. Het werkte inspirerend. De Gele brigade deed me denken aan de Oranje brigade vorig jaar in Brazilië. Niemand verwachtte iets van Oranje, niemand verwachtte iets van Geel. Maar ineens stonden ze er, zeg maar Wilco Kelderman als Arjen Robben, Robert Gesink als Robin van Persie en Jos van Emden als de verrassende Ron Vlaar. Had iemand drie Lotto-Jumbo's bij de eerste elf verwacht? Op naar de finale.”

Tekst gaat verder onder de foto

Twee talentvolle sporters. Wielrenner Kai Reus en schaatser Christijn Groeneveld delen meer dan alleen hun Noord-Hollandse roots. Reus is na een hard gevecht tegen de gevolgen van een bijna noodlottige val en privé-sores keihard op de weg terug en doet het prima bij de Belgische formatie Veranda Willems. De ploeg is in België de meest succesvolle formatie en Kai speelt daarin een grote rol. Bij de bus van Lotto NL-Jumbo bespreekt hij zijn comeback met schaatser Groeneveld. Die is na een zware val op het ijs van Inzell aan het zwaarste gevecht in zijn leven bezig. Millimeter voor millimeter opnieuw leren bewegen. Topsport in optima forma. Christijn verhaalt over zijn moeizame strijd en alom is er respect voor zijn optimisme. Vanuit de rolstoel bekijkt hij dichtbij het startpodium van de Tour-proloog het vertrek van zijn grote idool Chris Froome. “Dat is mijn held en ik hoop dat hij de Tour wint.” En dan komt er een mooi verhaal. Over hoe hij met Jillert Anema en zijn BAM-schaatsers Froome ooit trof bij de beklimming van de hoogste berg van Spanje, de El Teide op Tenerife. “Toen klikte het goed. Froome heeft er zelfs een filmpje van op YouTube gezet, ” aldus de onfortuinlijke schaatser die in 2013 nog Nederlands kampioen op Natuurijs was.

Dagelijks kijken we met psycholoog en schrijver van de bestseller ‘De verborgen motor. Over de psychologie van het wielrennen’ Martijn Veltkamp terug op de etappe van de dag. We gooien de vraag op of het voor Nederlandse renners echt een groot voordeel is dat de 360.000 fans ze uitzinnig naar de finish schreeuwen. Werkt dit?

Martijn Veltkamp: ‘Voor de renners zal de golf van geluid een enorme rush geven. Vooral de Nederlandse natuurlijk, die extra aangemoedigd worden en bovendien een thuiswedstrijd spelen. Er zijn meerdere onderzoeken die laten zien dat sporters inderdaad beter presteren door de aanmoediging van publiek, juist door die rush-ervaring. Voor onze landgenoten komt daar de extra motivatie van start in eigen land nog bij. De ambiance heeft de Nederlanders dus naar de top van het klassement gedreven. Keerzijde: het goede resultaat van vandaag zegt daarmee niet zoveel over de rest van de Tour.'

En hoe was de dag van Tourfavoriet Alberto Contador en zijn Nederlandse ploegleider Steven de Jongh? Onze dagelijkse WhatsApp met de ploegleider.

Tekst gaat verder onder de foto

We eindigen met de unieke proloogzege van de Australiër Rohan Dennis. Een recordrace. De hoogste gemiddelde snelheid ooit in de Tour gereden.

Delen: