Word abonnee

Column

Waarom we ons tóch kwalificeren voor EK 2016

door: Redactie Helden
15 oktober 2014

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik ben wel een beetje klaar met dat depressieve gelul om me heen over het Nederlands elftal. Vier redenen waarom we er over ruim anderhalf jaar toch bij zijn in Frankrijk.

1 Aanstelling Frank de Boer en Hennie Spijkerman (exit Guus Hiddink en Adrie Koster)
Zelfs zijn trouwste bondgenoot, De Telegraaf, heeft de chocoladeletters van stal gehaald. Dan weet je het wel. De positie van Guus Hiddink is volstrekt onhoudbaar.

Dit Oranje kan kennelijk niet zonder een sturende vuist van roestvrij staal. Dit team heeft geen Wouters, Cocu, laat staan een Cruijff aan boord. Het is een samenraapsel van individualistisch ingestelde kwaliteit en naïeve jeugdigheid. Een kolfje naar de vuist van Frank de Boer.

Danny Blind mag zich bewijzen bij Jong Oranje

De Boer vindt dat het bondscoachschap te vroeg komt. Verstandig. Slim. Aan de andere kant heeft hij bewezen de uitzondering op de regel te zijn waar het 'ervaring' betreft. Eerst als speler, daarna als hoofdtrainer. De Boer kent de meeste spelers nog van zijn periode als assistent-bondscoach, weet waar de knelpuntjes liggen en heeft goed zicht op de aanstormende talenten. Ook wel eens lekker om te beschikken over een groter reservoir dan het peuterzwembadje waar hij nu uit moet putten. Bij Ajax wordt er momenteel alleen nog geld uitgegeven aan vette bonussen voor de directie als beloning voor hun apathische handelsgeest op de transfermarkt.

Wat onderbelicht is de rol van De Boers rechterhand Hennie Spijkerman. Volgens De Boer vult Spijkerman, de huidige Ajax-coach op cruciale punten (empathisch vermogen, trainingsmethodiek) aan. Danny Blind mag zich bewijzen bij Jong Oranje als opvolger van Adrie Koster. Ruud van Nistelrooy of Patrick Kluivert kan door in de Bergkamp-rol.

We zoeken topfitte, complete spelverdelers

2 Terugkeer Ron Vlaar (en Memphis Depay en Rafael van der Vaart)
Het Nederlands elftal is wel degelijk méér dan Arjen Robben. Oranje was op het WK in Brazilië zo onvermurwbaar in zijn dadendrang doordat het in iedere linie een duidelijk houvast had: Robben, Nigel de Jong en Ron Vlaar. Laat die laatste nou telkens ontbroken hebben. Zonder Vlaar blijken Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi wankele muurbloempjes. Ook de onverschrokken Memphis Depay zal zich weldra melden waardoor de opties op de vastlopende flanken aanmerkelijk groter worden. In Hamburg traint Rafael van der Vaart zich het leplazarus voor een glorieuze rentree.

3 Entree Davy Klaassen en Hakim Ziyech (exit Wesley Sneijder)
Mag de oude hap verder blijven? Welnee. Alle kritiek richt zich op Robin van Persie (zou dat komen omdat hij als een van de weinigen geen lijntjes heeft met de pers?), anderen blijven buiten schot. Zoals Wesley Sneijder. Maar het was toch echt Sneijder die Sigurdsson liet lopen bij de cruciale tweede tegentreffer en die er daarnaast nauwelijks in slaagde zijn core business, het voeden van de aanvallers, op orde te houden.

Eigenlijk komt Sneijder de laatste jaren maar incidenteel in de buurt van zijn gouden 2010-vorm. De motor van de Galatasaray-speler lijkt pas aan te slaan als hij uit de gratie raakt. Krenken dus maar, die handel. Wat we zoeken zijn topfitte, complete spelverdelers met passende én diepgaande kwaliteiten. Het totaalpakket heeft niemand, maar Davy Klaassen begint aardig in de buurt te komen en voor de echte brille zie ik wel wat in FC Twente-vormgever Hakim Ziyech.   

'Foeballuh en geen gezeik'

4 De winterstop zal zalvend werken
Nog één interland tegen Letland medio november en dan kan er eindelijk even uitgerust worden van een mega-hectisch jaar waarin de Oranje-spelers de hoogste top beklommen en daarna in een peilloos diep dal viel. Waarin menig jonge international ook nog van club, land en taal wisselde. Of een totaal andere status opgespeld kreeg. Het is niet voor niets dat de meeste WK-deelnemers zo matig uit de startblokken schoten. Straks eind maart voor het thuisduel met Turkije zijn er geen excuses meer. Geen gedraai meer met tactieken, geen vage zinnetjes op de persco's. Dan gaan we gewoon 'foeballuh en geen gezeik'. Heerlijk. Ik kijk er nu al naar uit.

Delen: