Word abonnee

Column

Wat verdient een voetballer?

door: Redactie Helden
11 december 2014

Of voetballers teveel verdienen, daar ging het afgelopen weekend tijdens een feestje over. Het werd een verhitte discussie. Ik hield me wat afzijdig.

Eerst ging het erover of het salaris van profvoetballers klopt in verhouding tot dat van andere sporters op het hoogste niveau. En zo nee, wiens schuld dat was. En of dat anders moest. En hoe dan.

En daarna over het salaris van topsporters in verhouding tot dat van hartchirurgen. Het is altijd een kwestie van aftellen, alvorens de hartchirurg er voor het perspectief wordt bijgesleept. Toen werd het pas echt een kwestie. Want wat is überhaupt een terecht salaris? Het woord 'schandalig' viel.

Ik luisterde aandachtig, at wat borrelnootjes, maar had verder weinig toe te voegen. Voetballers verdienen inderdaad veel geld. Gigantisch veel. Nou is mijn manco; ik hoor jaarsalarissen maar vergeet ze ook meteen weer. Het zegt me niet zoveel. Maar wat ik wel heel leuk vind is om te zien hoe die salarissen worden besteed.

Messi laat een huis bouwen in de vorm van een voetbal

  • Didier Drogba kocht bijvoorbeeld voor 1 miljoen euro gepersonaliseerde ringen voor al zijn teamgenoten bij Chelsea.
  • Michael Owen heeft zijn eigen helikopter van €2.5 miljoen.
  • Mario Balotelli betaalde €500.000 om zijn appartement op te knappen nadat hij de badkamer had opgeblazen met vuurwerk.
  • David Beckham kocht voor zijn Victoria voor Valentijnsdag een ketting van Bvlgari voor €9.9 miljoen.
  • Steven Ireland van Stoke City betaalde  €125.000 voor een aquarium met Wi-Fi.
  • Paul Gascoine gaf naar eigen zeggen €2500 per dag uit aan cocaïne.
  • Neymar kocht op zijn 21e een jacht van €12miljoen. Hij noemde haar Nadine, naar zijn moeder.
  • Messi laat een volledig ecologisch verantwoord huis bouwen in de vorm van een voetbal. Kosten €13.5 miljoen.

Feit is dat als wij niet zoveel waarde zouden hechten aan het spelletje ze ook niet zoveel zouden verdienen

En wat ik ook leuk vind is om uit te rekenen wat voetballers per minuut verdienen. Dat zegt me meer dan een jaarsalaris. Cristiano Ronaldo bijvoorbeeld, verdient ongeveer €18.8 miljoen per jaar. Dat is ruim €1.5 miljoen per maand, €362.000 per week, €52.000 per dag, €2.146 per uur en  €36 per minuut. Dus als Ronaldo een ijsje eet verdient hij €300, na een half uurtje bellen met z'n moeder €1.084, en met een nachtje slapen €17.000 piek.

Kortom, ik vermaak me prima met die al dan niet terechte salarissen van voetballers. Feit is dat als wij niet zoveel waarde zouden hechten aan het spelletje ze ook niet zoveel zouden verdienen. Maar buiten dat heb ik er geloof ik niet echt een mening over.

Alhoewel.

Heeft deze kat afgelopen weekend een hattrick gescoord?

Gisteren las ik dat er een kat is die €81.5 miljoen op zijn bankrekening heeft staan, genaamd 'Grumpy Cat'. Kattenliefhebbers weten nu precies wie ik bedoel, maar dat is dus een kat die door een misvorming van zijn kaak bloedchagrijnig uit zijn doppen kijkt. Die kat is zo populair dat hij op wenskaarten, posters, mokken en behang prijkt en er boeken en films over hem zijn verschenen.


 

In twee jaar harkte deze kat €81.5 miljoen binnen, ruim vier keer het jaarsalaris van Cristiano.

Wacht, even voor het perspectief. Geeft deze kat dag in dag uit alles om op het hoogste niveau te presteren? Voelt deze kat de druk om iedere week te scoren? Kan deze kat met zijn ogen dicht drie mannetjes uitspelen? Heeft deze kat een loepzuivere vrije trap? Heeft deze kat afgelopen weekend een hattrick gescoord en heeft hij dit seizoen meer doelpunten gemaakt dan wedstrijden gespeeld?

Dacht het niet nee.

Schandalig.

Delen: