Word abonnee

Rust zacht, lieve Bieb 🧡

Ze is een van de meest inspirerende Helden ooit. Zo voelen we dat in ons team, op onze redactie. Bibian is de personificatie van een échte Held. Een inspirator, een doorzetter. Iemand die zich kwetsbaar opstelde, emotie toonde, iets teruggaf. Met haar mooie, betekenisvolle woorden heeft zij ons voor altijd geïnspireerd. Op deze pagina hebben we de meest bijzondere artikelen, foto’s en quotes op een rijtje gezet.

‘Mensen met een beperking zijn niet zielig maar hebben hun eigen, mooie verhaal’

Een beetje Bibian

De eerste keer dat ik Bibian ontmoette was tijdens een open dag van de Johan Cruijff Foundation. Wat staat daar een mooie vrouw, dacht ik. Bibian had een minirok aan met daaronder een been zoals we dat kennen en het andere met prothese. Ik liep lachend op haar af en stelde me voor. Wat heb je mooie benen, zei ik. Het ijs was gebroken. Ze vertelde heel bewust een kort rokje te dragen om kinderen te laten zien dat ook dit normaal was. En dat je, ook als je een been mist, alles kunt dragen, alles kunt doen en altijd kunt zijn wie je wilt zijn.

Verder lezen

‘Volg je passie en ga iets doen wat je echt leuk vindt’

HAAR ONUITPUTTELIJKE OPTIMISME

Eind 2019 kreeg Bibian te horen dat het weleens haar laatste kerst zou kunnen zijn. Barbara ging langs bij de drievoudig paralympisch snowboardkampioen en haar dierbaren voor een emotioneel gesprek. Over genieten van iedere dag, altijd blijven lachen en haar mooie gezin. Bibian: ‘Het is zo zonde van de tijd om verdrietig te zijn’.

Lees het verhaal

‘Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen’

HAAR ONVOORSTELBARE VECHTLUST

Bibian: ‘Ik kies er iedere dag bewust voor dat ik wil genieten van het leven’. Dat zien we terug in de intieme documentaire ‘Leef’, waarvoor ze een jaar lang werd gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. Van de heftige ziekenhuisbezoeken tot dierbare momenten met familie en vrienden en hoe ze genoot van haar deelname aan Dancing with the Stars. Ondanks dat Bibian tegenslag na tegenslag te verwerken kreeg, bleef ze altijd positief. Wilde ze altijd blijven inspireren, vechten en bovenal genieten.

Kijk de documentaire

‘De zin van het leven is liefde. In welke vorm dan ook’

HAAR ONVERMOEIBARE DOORZETTINGSVERMOGEN

Barbara heeft Bibian meerdere keren geïnterviewd en er ontstond een vriendschappelijke band tussen de twee. In 2018 spraken ze over lief, leed, de soms keiharde realiteit en haar onvermoeibare doorzettingsvermogen.

Barbara: “Jouw doorzettingsvermogen en instelling vind ik zo knap. Jij blijft mensen inspireren.”

Bibian glimlacht: “Mijn inspiratie haal ik uit het leven, ik kan intens genieten van mijn omgeving. We hebben hier twee eekhoorntjes rondlopen. Die lopen altijd dezelfde route, soms komen ze in onze tuin. Het zijn echt gewoontediertjes, ik kan uren naar ze kijken. Dat soort dingen vind ik prachtig.”

Lees verder

‘Verzamel herinneringen, geen bezittingen’

HAAR ONBEGRENSDE POSITIVITEIT

We hebben Bibian meerdere malen mogen interviewen en fotograferen voor Helden. Zo ook in 2016, toen bij haar kanker werd geconstateerd op een plek die niet operatief te behandelen was. Strijdvaardig praatte ze over zichzelf, haar motivatie en haar wensen voor anderen. Om stil van te worden.

Bibian: “Of mijn open karakter en vermogen om anderen te helpen soms een muurtje vormen om mezelf te beschermen? Ik geloof heel erg in anderen helpen te groeien. Daar krijg ik zoveel energie van. Ik kan makkelijk delen. Zeker met snowboarden en ook met wakeboarden zeggen mensen met een beperking vaak: ‘Gaaf maar het kan niet.’ Dan proberen we het gewoon en na de eerste bocht, zie ik een enorme grijns op het gezicht. Na afloop volgen de stoere verhalen. Daar geniet ik van. Je kunt het dus wel!”

Lees verder