Word abonnee

'Natuurlijk kunnen we met dit elftal Europees kampioen worden'

Jasper Faber

Blog

‘Natuurlijk kunnen we met dit elftal Europees kampioen worden’

17 maart 2020
4 tot 9 minuten lezen

Eindelijk plaatste het Nederlands elftal zich weer voor een eindtoernooi. We zouden weer kunnen juichen voor ‘ons’ Oranje, maar helaas wordt vanwege het coronavirus het komende EK definitief verplaatst naar de zomer van 2021. Een logische beslissing die ingrijpend is voor fans en de betrokken landen, maar natuurlijk ook voor de spelers en staf van het Nederlands elftal. Wij spraken de afgelopen periode met Ronald Koeman en een aantal van zijn spelers over het EK. Hieronder vier verhalen uit de afgelopen Helden Magazines:

Ook bondscoach Ronald Koeman zei als doel te hebben om het EK van 2020 te winnen, maar hij moet het voltooien van zijn missie nu een jaar uitstellen. Hij grapte in Helden 47 dat hij beter kon stoppen, als Oranje geen Europees kampioen wordt. “Maar serieus: we hebben een geweldige groep. Er hebben met Virgil, Georginio, Matthijs, Daley, Frenkie en Donny zes jongens van onze selectie in de halve finale van de Champions League gestaan. Dan is het toch niet zo raar dat je ook hoge ogen kunt gooien bij een EK?” Lees het hele interview met de bondscoach hier.

Frenkie de Jong benoemde in Helden 48 zijn klik met Ronald Koeman. “Die is vanaf het eerste moment dat ik er bij ben, heel goed. Hij stelt me op m’n gemak. Hij zegt wat hij van me verwacht. Maar daar doet hij niet te moeilijk over. Hij zegt vaak tegen me: ‘Speel gewoon lekker.’ Dat vind ik fijn om te horen.” Ook De Jong is ervan overtuigd dat Oranje op het EK moet laten zien wat het team kan, zeker na het behalen van de tweede plaats in de Nations League. “De Nations League hadden we natuurlijk graag gewonnen. Het is toch een prijs. Het was natuurlijk geen EK of WK, dat wisten we ook wel, maar het is een mooi toernooi geweest voor deze ploeg. We zijn erin geslaagd onze goede naam weer een beetje terug te krijgen. In het buitenland zullen ze nu ook denken: Nederland komt er weer aan. We hebben grote teams verslagen, hebben laten zien dat we weer mee kunnen. Bij het EK van volgend jaar moeten we er echt staan.”

Aanvoerder Virgil van Dijk heeft lang uitgekeken naar het spelen van een eindtoernooi, iets dat nog op zijn palmares ontbreekt. “Ik had het er toevallig met mijn zaakwaarnemer over. We zijn nu zo dichtbij. Dit mogen we niet meer weggeven. Het is zo mooi, al sta ik er nu nog niet eens heel erg bij stil. Dat is toch waar je als kleine jongen al van droomt. Dan zie je het Nederlands elftal meedoen aan een eindtoernooi, maak je de gekte mee die het teweegbrengt in het hele land. De oranje vlaggen in de straten, mensen die hun hele huis versieren. Hoe fantastisch is het om dat als speler mee te maken? En het mooie is dat we dan ook nog minimaal twee groepswedstrijden in Amsterdam spelen. Daar kan ik nu al naar uitkijken. En hopelijk kunnen we ook nog eens heel ver komen op het EK.” In Helden 49 vertelt Van Dijk ook over enorme teamspirit binnen de huidige spelersgroep: lees het via Blendle.

Ook vaste waarde Daley Blind benadrukte dat de spelers van het huidige Oranje erg hecht zijn met elkaar. Hij merkt dat het publiek dat ook aantrekkelijk vindt: “Het Nederlandse voetbal zit sowieso in een positieve fase, de stadions zitten vol, de resultaten zijn goed. Rond het Nederlands elftal hangt ook een positieve vibe. Ik denk dat we als groep ook uitstralen dat we jong en gretig zijn en veel werklust hebben. Dat wil het publiek ook zien.” Op de vraag of het team de EK-finale kan halen, antwoordt hij voorzichtig: “Het is weer typisch Nederlands om na een aantal goede wedstrijden te zeggen dat we meteen een finale kunnen halen. We ontbraken twee keer op een eindtoernooi, laten we eerst maar eens de poule doorkomen. Maar ik denk wel dat we een heel sterke selectie hebben.” Helaas moeten Blind en zijn teamgenoten nu nog langer wachten om te proberen die finale te behalen. Lees het hele interview met Daley Blind, uit Helden 49, via Blendle.

Delen: