Word abonnee

De dag van...

‘De club heeft de ambitie de grootste en beste van het land te worden’

door: Redactie Helden
28 april 2015

Sporters, maar ook trainers, zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we John van ’t Schip (51), trainer van Melbourne City FC in Australië. Komend weekeinde beginnen de finals series, waarin wordt beslist welke club dit jaar kampioen wordt in de Hyundai A-league. City speelt zondag tegen Wellington Phoenix.

Jouw werkgever maakt onderdeel uit van de City Football Group, waartoe ook Manchester en New York City behoren. Ga je vaak die kant op?
“Nee, gedurende het seizoen kan ik niet weg uit Melbourne. Er staat dan elk weekeinde een speelronde op het programma. Ook in de interlandweekeinden. In de voorbereiding op dit seizoen hebben we wel een trainingskamp in Manchester gehad. Wanneer ik in Europa ben, kan ik voor eventueel overleg met mensen binnen de City Football Group zo in Londen of Manchester zijn. Nu gaat dat vooral telefonisch en is er wekelijks Skype-overleg.”

Vertel eens wat meer over die samenwerking.
“Sinds begin vorig jaar maakt Melbourne City FC onderdeel uit van de City Football Group. Het contact met de mensen uit Engeland en Amerika is erg goed, zij komen ook regelmatig op bezoek in Australië. De belangstelling is groot en oprecht. Ik ontmoet veel nieuwe mensen en kan zeggen dat het aanvoelt als een grote familie. De City Football Group wil niet afhankelijk zijn van één club, maar die als het ware globaliseren en zo actief zijn op meerdere continenten.”

'Het was tijd voor iets nieuws en Melbourne kwam op mijn pad'

Je was eerder al werkzaam in Melbourne…
“Nadat Marco van Basten in 2009 opstapte als hoofdtrainer bij Ajax, bleef ik daar werkzaam als assistent. Maar mijn wisselwerking met zijn opvolger Martin Jol was niet optimaal, waardoor ik van Ajax de mogelijkheid kreeg me te oriënteren op mijn toekomst. Het was tijd voor iets nieuws en Melbourne kwam op mijn pad. Daar ben ik heen gevlogen, de club bestond nog niet. Ik zou de eerste trainer worden. Na vijf dagen rondkijken besloot ik er in te stappen, ik nam het voetbalgedeelte voor mijn rekening. Binnen zeven maanden hadden we een selectie van 23 man bij elkaar.”

Wat is het verschil met jouw eerste periode?
“Met de vorige eigenaren aan het roer zat er geen groei in de club. De faciliteiten waren beperkt en er werd gesnoeid binnen de organisatie. Ik kon toen bijtekenen, maar zag geen mogelijkheden. De City Football Group heeft echter grootse plannen, een deel daarvan is inmiddels ook gerealiseerd. Er stond binnen zeven maanden een geheel nieuwe trainingsaccomodatie met de beste velden van Australië. De club heeft de ambitie de grootste en beste van het land te worden. Voor mij een belangrijke reden om juist daar onderdeel van te zijn.”

'Hopelijk kunnen we vanaf volgend seizoen elk seizoen meedoen om de titel'

Hoe wil de club dat bereiken?
“Deze competitie kent een ‘salary cap’, het is dus niet zo dat je met een paar grote aankopen in een jaar tijd kampioen kan worden. Het heeft tijd nodig om de selectie naar dat niveau te krijgen. Daarin moet worden door geselecteerd, dat gaat stap voor stap. Vorig jaar stonden we voornamelijk onderin, dit jaar hebben we de play-offs gehaald. Hopelijk kunnen we vanaf volgend seizoen elk seizoen meedoen om de titel.”

Delen: