Word abonnee

De dag van...

De dag van Marleen van Iersel: ‘Soms lijkt het alsof je het halve strand mee naar huis neemt’

door: Redactie Helden
18 juli 2014

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Keihard aan het trainen voor nieuwe wedstrijden en toernooien. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Maar ook willen ze net als ieder mens hun sociale leven onderhouden. Deze week volgen we Marleen van Iersel (26), die samen met Madelein Meppelink (24) meedoet aan het Grand Slam Beachvolleybal in Scheveningen.

Wordt je nooit gek van al dat zand? Het komt in je huis, je auto, je tas, je kleren…
“Het valt wel mee eigenlijk. Ik ben er nu wel gewend aan geraakt. Mijn vriendin overigens niet, die wordt er gek van. Het ligt in de badkamer, zit in de wasmand, overal. Soms lijkt het alsof je het halve strand mee naar huis neemt. Tijdens het beachvolleyballen heb ik er helemaal geen last van, ik sla het van mijn lichaam af en dat is het. Voor je voeten is het zand wel goed, krijg je een zachte huid van en het is fijn dat als ik duik er een zachte bodem onder me ligt. Heel veel plezier beleef ik er verder niet aan. Alleen als ik op vakantie ben en dan in het zand lig. Dat is relaxt.”

'We geven ons bloot en stellen ons kwetsbaar op naar elkaar, zo leer je elkaar het best kennen'

Daarover gesproken. Hoe relaxt is de samenwerking als je met z’n tweeën een team vormt?
“Nou, het is best wel intens. Soms lijkt het een soort tweede relatie. We reizen samen over de wereld voor het beachvolleybal, trekken enorm veel met elkaar op en delen dezelfde hotelkamer.  We zijn dus enorm vaak bij elkaar. Je moet dus echt goed met elkaar overweg kunnen. Het geheim achter een goede samenwerking? Communicatie! Dat is het sleutelwoord voor prestaties. Telkens blijven praten over hoe het gaat, hoe we elkaar kunnen helpen en uiten wat er door ons heen gaat. Aan het begin lijkt het of de gesprekken gevormd zijn, maar dat is het echt niet. We geven ons bloot en stellen ons kwetsbaar op naar elkaar, zo leer je elkaar het best kennen.”

“De gesprekken zijn meestal gelinkt aan gebeurtenissen die dichtbij ons staan. Denk aan de trainingen, wedstrijden, maar ook de kleine dingen als een handdoek in de hotelkamer die niet goed is opgehangen, haha. We praten echt over van alles, ook persoonlijke onderwerpen worden niet vermeden als die tot een betere prestatie kunnen lijden.”

Ben je elkaar ook wel eens zat?
“Ha, ja natuurlijk. Maar dat is bij elke samenwerking zo. Laatst speelden we vier weken op rij in het buitenland. Toen we thuis kwamen hadden we allebei zoiets van ‘pff, nu even rust’. We hadden drie dagen vrij, dan doen we ook drie dagen even ons eigen ding. Het is belangrijk dat je elkaar rust geeft, dat moet ook kunnen. We spraken elkaar alleen even voor de praktische dingen. Dan begin je toch weer wat frisser aan de eerstvolgende training.”

Wat zijn juist de mooie momenten die je koestert met Madeleine?
“Dat zijn de momenten in het veld, als we goed spelen vooral. Daar krijg ik een kick van, soms voel ik de adrenaline echt door mijn lichaam gieren als we oefeningen die we vooraf hebben besproken goed uitvoeren. Dan krijg ik het gevoel van: ‘Yes, we zijn stappen aan het maken.”

Dat we tegenpolen zijn op sommige vlakken, werkt juist bevorderend voor ons als team.

Als je iets moest veranderen aan Madelein, wat zou dat dan zijn?
“Helemaal niets! Want dan is Madelein niet meer de persoon die ik ken. Zij is mijn tegenpool, veel rationeler en werkt met meer structuur in haar leven, dat wil ik echt niet veranderen. Dat we tegenpolen zijn op sommige vlakken, werkt juist bevorderend voor ons als team.”

Wie zie je vaker, Madelein of je vriendin?
“Ha, in de zomermaanden zie ik Madelein vaker. Mijn vriendin komt tijdens een grandslamtoernooi in het buitenland wel eens langs in het hotel, boeken we er een kamer bij. Ook de vriend van Madelein komt geregeld langs. Mijn vriendin is niet jaloers, hoor, dat ik Madelein vaker zie.  We Skypen en Whatsappen veel, maar als je vier weken weg bent, mis je elkaar natuurlijk wel enorm. Soms kan ik tussen de toernooien door één dag naar huis, vlieg ik terug en doe ik even snel mijn was. Even al dat zand thuisbrengen, haha. Als ik de tijd heb breng ik een snel bezoek aan mijn familie, ga ik even kijken bij de hockey van mijn broertje.”

Kijk je eigenlijk veel naar andere sporten?
“Nou, de Tour de France is nu bezig, maar ik ben helemaal niet van het wielrennen en kijk niet echt veel naar andere sporten op televisie. Ik vind alle balsporten leuk, maar ik merk wel dat ik het veel leuker vind om ze zelf te beoefenen dan er naar te kijken op televisie.”

Delen: