Word abonnee

De dag van...

Derksen: ‘In mijn hoofd is het nu al rustiger’

door: Redactie Helden
19 november 2014

Sporters en coaches zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we Robert-Jan Derksen die afgelopen weekend zijn 394e en laatste toernooi speelde.
 
Je speelde zondag je laatste wedstrijd tijdens de Turkish Airlines Open. Hoe werd je maandag wakker?
“Niet anders dan wanneer ik nog zou golfen. Ik was nog steeds in Turkije, ik ben maandag via Istanbul terug naar Nederland gereisd. Zoals altijd moest ik alles op het laatste moment inpakken, dat is in al die golfjaren niet veranderd. Dinsdag werd ik ook niet echt wakker als niet-golfer, ik vloog namelijk om zes uur 's ochtends weer naar Engeland om daar met mijn puttingcoach Paul Hurrion te praten over de toekomst van mijn golfschool 'The Academy'.”
 
“Nu ik niet meer golf, kan ik daar meer tijd in steken. Ik ben net, woensdagochtend, weer geland in Nederland en moet meteen door naar mijn account. Misschien zegt hij wel dat ik toch nog even door moet met golfen, haha. Maar zonder grappen: ik heb nog niet echt het moment gehad: this is it.”
 
Wanneer komt het moment dat je dat wel beseft?
“Donderdag is de eerste dag dat ik echt niks te doen heb. Ik denk dat het dan wel gek wakker worden is, hopelijk lukt het me om een beetje uit te slapen. Het eerste wat ik ga doen, is alles teruglezen: bedankjes, nieuwsberichten en brieven.”
 
“Het echte besef komt denk ik pas rond januari. Normaal gesproken, als ik nog wel door zou gaan met golfen, zou ik nu ook 'vakantie' hebben, dus in dat opzicht is er niets anders dan voorheen. Eind december begon ik altijd weer met mijn voorbereiding en begin januari vloog ik naar Amerika om te trainen. Dat hoeft nu niet.”
 
Hoe gek is het om niet meer dagelijks iets te moeten?
“In mijn hoofd is het nu al rustiger. Ik hoef geen schema's meer te maken, niets meer te analyseren. Het maakt niet meer uit, het is niet meer belangrijk. Het is gek, maar de druk is weg en dat voelt fijn.”
 
In Helden 23 gaf je aan dat één van de redenen om te stoppen ook het oppakken van je sociale leven is. Heb je al feestjes gepland staan deze week?
“Ik heb een etentje gepland met mijn vriendin en wat vrienden. Door het golfen had ik oogkleppen op, er was nooit ruimte voor sociale dingen. Het was bijvoorbeeld ook even uit met mijn vriendin. Ik zeg niet dat dat door het golfen kwam, maar nu we weten dat we weer tijd voor elkaar hebben, is onze liefde weer opgebloeid. En als ik iets met mijn vrienden wilde doen, moesten zij zich altijd naar mij schikken. Ik vind het fijn om nu eens aan hen te vragen 'wanneer komt het jou uit, ik kan eigenlijk altijd'.”
 
Je wilde ook leren skiën, is de eerste les al gepland?
“Ha, het liefst zo snel mogelijk! Tijdens de KLM Open heb ik een dealtje gesloten met een meisje van de organisatie die ook skilerares is. Zij krijgt van mij golfles, ik krijg van haar skiles. Ik heb het nog nooit gedaan, misschien vind ik er wel niets aan. Ik ga in Spaarnwoude mijn eerste lessen nemen, want het liefst wil ik zo snel mogelijk naar de echte sneeuw.  De bestemming weet ik al: Crans-Montana. Als we daar in de zomer golfen, zie je de skiliftjes van de kinderpiste. Wat is er nu mooier om 's winters met mijn ski's over een golfbaan te racen?!”

Delen: