Word abonnee

De dag van...

‘Door mijn werk hebben wij onze kinderen hele periodes niet gezien’

door: Redactie Helden
27 april 2015

Sporters, maar ook trainers, zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we John van ’t Schip (51), trainer van Melbourne City FC in Australië. Komend weekeinde beginnen de finals series, waarin wordt beslist welke club dit jaar kampioen wordt in de Hyundai A-league. City speelt zondag tegen Wellington Phoenix.

Ondanks het tijdsverschil met Europa keek je vorige week op beide dagen live naar de kwartfinales van de Champions League…
“Jazeker, daarvoor zet ik mijn wekker en kijk dan meestal de tweede helft. Maar toen ik inschakelde stonden Bayern München én Barcelona al ruim voor. Een dag later was Real tegen Atlético nog wel spannend. Grote wedstrijden wil ik zien, net als mijn zoon. Hij woont weer thuis, werkt ook bij de club en studeert. We waarschuwen elkaar als de ander door de wekker heen slaapt.”

Doe jij nog wat op Koningsdag nu je Down Under woont?
“Het is dat jij het zegt, ik had er nog niet aan gedacht… Weet je nog dat er vorig jaar op 30 april toeristen in Amsterdam waren, niet op de hoogte van het feit dat het was veranderd? Dat had mij kunnen overkomen!”

'Als we de komende twee wedstrijden winnen, staan we in de finale om de landstitel, zo snel kan het dan ook weer gaan'

Je hebt met Melbourne City FC de finals series bereikt. Kan je dus tevreden zijn?
“Ons doel dit seizoen was duidelijk; de play-offs halen, die worden in Australië de finals series genoemd. Dat was onze eerste doelstelling in de lange termijn planning. Maar we willen en moeten beter, hogerop. Moeten vooral constanter worden. Als we de komende twee wedstrijden winnen, staan we in de finale om de landstitel, zo snel kan het dan ook weer gaan.”

Heb je ook daadwerkelijk zomerstop na de laatste wedstrijd?
“Ja, de vakantie begint de dag erna. De spelers hebben een aantal weken vrijaf, ik ga in ieder geval terug naar Europa. En ik ga met mijn vrouw tien dagen naar de Caribbean. Onze dochter gaat daar dertien weken stage lopen, wij gaan kijken waar ze precies terecht komt.”

Helemaal geen voetbal dus?
“Ik ga niet bewust naar wedstrijden kijken, maar heb wel contact en ontmoetingen met spelers die vanaf komend seizoen mogelijk bij ons komen spelen. Maar ik probeer vooral veel tijd met familie en vrienden door te brengen. Ik zie hun al niet veel, daarvoor is het vakantie.”

'Door de onderlinge afstand ben je vaak nog meer verbonden met elkaar, zo lijkt het in ieder geval'

Je bent een trotse vader die vol liefde over z’n kinderen praat.
“Misschien komt het ook omdat wij elkaar door het werk van mij soms hele periodes niet hebben gezien. En nog steeds. We hebben onze zoon bijna twee jaar niet gezien toen ik in Mexico werkte. Nu woont hij weer thuis, kan hij sparen. Maar onze dochter zien we al een aantal jaren alleen tijdens de vakantieperiodes. Toen ik in 2009 naar Melbourne ging, is zij in Amsterdam gebleven. Zij woont vanaf haar zeventiende op zichzelf. Dus als er dan contact is, is dat vaak intens. We Skypen wel bijna dagelijks met elkaar. Door de onderlinge afstand ben je vaak nog meer verbonden met elkaar, zo lijkt het in ieder geval.”

Delen: