Word abonnee

De dag van...

‘In Nederland kwam er niets op mijn pad waar ik warm van werd’

door: Redactie Helden
29 april 2015

Sporters, maar ook trainers, zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we John van ’t Schip (51), trainer van Melbourne City FC in Australië. Komend weekeinde beginnen de finals series, waarin wordt beslist welke club dit jaar kampioen wordt in de Hyundai A-league. City speelt zondag tegen Wellington Phoenix.

Waarom ben je vorig jaar eigenlijk teruggegaan naar Melbourne?
“Omdat ik ben teruggevraagd. Mijn zoon is na mijn eerste periode bij de club in Australië blijven wonen en was daar als vrijwilliger actief. Nu werkt hij als conditioning and strength coach bij de twee jeugdteams onder het eerste elftal. Onder meer via hem had ik nog steeds goed contact met de algemeen directeur van de club. Nadat ik terug was uit Mexico, waar ik bij Chivas Guadalajara werkte, deed ik in Nederland wat tv-werk. Het idee was om een aantal maanden in Melbourne te gaan helpen omdat het niet goed ging. Tot de club begin vorig jaar werd overgenomen en ik een contract voor drie seizoenen kon tekenen. Dat zag ik wel zitten.”

'Mijn carrière is vooral zo gelopen. Dat heb ik vooraf niet gepland'

Wat is het verschil tussen de Eredivisie en de A-league?
“Het niveau in Nederland is nog steeds hoger en wij maken met tien clubs deel uit van een vrij kleine competitie. Er is ook een enorm logistiek verschil. Als wij uit tegen Wellington in Nieuw Zeeland spelen, zijn we ruim vier uur onderweg met het vliegtuig. En het klimaat is ook niet te vergelijken, wij spelen hier voor een groot deel in een zomercompetitie waar de temperatuur tussen de 25 en de 35 graden ligt. De lengte van de competitie is ook anders, ‘off-season’ duurt te lang. Om die tijd te overbruggen, wordt er nu een bekercompetitie opgezet.”

Je bent geboren in Canada, voetbalde in Italië, werkt nu weer in Australië en hiervoor in Mexico. Ben jij een wereldreiziger?
“Misschien wel, hoewel mijn carrière vooral zo is gelopen. Dat heb ik vooraf niet gepland. Nadat ik uit Mexico terug was in Nederland had ik eigenlijk het idee om daar aan de slag te gaan, maar er kwam niets op mijn pad waar ik echt warm van werd. Toen kon ik weer terug naar Australië.”

'Ze zijn hier sportgek en de levensstandaard is hoog'

Is Melbourne te vergelijken met Amsterdam?
“Het is hier meer Amerikaans. Veel hoge gebouwen en enorm uitgestrekt. Maar het voelt binnen Australë wel het meest Europees aan, vind ik. Met veel Aziatische invloeden. Een geweldige stad met veel mogelijkheden. Er wordt heel erg geleefd, veel mensen hebben een huis met een grote tuin. De stad bruist, het barst van de restaurants en barretjes en het strand in niet ver weg. Daarnaast is er een hartstikke lekker klimaat. Als ik me niet vergis is Melbourne vier keer achter elkaar verkozen tot meest leefbare stad ter wereld. Dit is niet voor niets. Mijn vrouw en ik wonen in het centrum, vlakbij het stadion waar de Australian Open wordt gespeeld.”

En het land, hoe bevalt dat?
“Daar was ik nog niet eerder geweest voordat ik hier werkte. Ze zijn hier sportgek en de levensstandaard is hoog. Samen met alles wat ik eerder aanhaalde allemaal factoren die maken dat we hier goed zitten. Het is zo een mooie levensfase.”

Delen: