Word abonnee

De dag van...

‘Verdedigend stond het weer als een huis’

door: Robert Prins
27 augustus 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we hockeyer Robbert Kemperman, die met het Nederlands team in Londen deelneemt aan het EK.

Robbert, allereerst natuurlijk gefeliciteerd met de overwinning en het bereiken van de EK-finale.
“Dank je wel.”

Jullie versloegen vandaag de nummer 14 van de wereld, Ierland, met 1-0. Hoe kijk je terug op het duel?
“Nou, we hadden er wel iets meer van verwacht. Aanvallend hebben we tot aan de rand van de cirkel goed gespeeld. Daarna waren we erg slordig met aannames, duels en balletjes die net niet goed vielen. De overtuiging was er gewoon net niet. Desalniettemin ben ik tevreden dat we die 1-0 hebben vastgehouden en dat we wederom geen doelpunt hebben tegen gekregen. Onze keeper heeft geen enkele bal aangeraakt, dat zegt wel iets. Ik denk dat we net als de andere wedstrijden de controle hadden. Verdedigend staat het gewoon goed. Aanvallend is het nog niet wat het moet zijn. Ik denk dat we blij kunnen zijn dat we in de finale staan.”

'We stonden in de halve finale en die moet je winnen, dat hebben we in ieder geval gedaan'

Hoe komt het dat het vandaag bij vlagen wat slordig was?
“Het is een beetje de vorm van de dag. We hebben een aantal wedstrijden dit toernooi wel goed gespeeld voorin. Vandaag viel het alleen even net niet. Maar goed, we stonden in de halve finale en die moet je winnen, dat hebben we in ieder geval gedaan.”

Ierland stond vrijwel de hele wedstrijd met tien man achter de bal. Hoe lastig is het om tegen zo’n handbalverdediging te spelen?
“Erg lastig. Je moet snel spelen, zodat je de laatste man van links naar rechts sleurt, waardoor je een gaatje kan vinden. Een paar keer zijn we erdoorheen gekomen en kregen we een kans of een corner. Soms ging het wat minder en leden we slordig balverlies. Zij zijn goed in het verdedigen van de cirkel, dus als het dan niet geweldig loopt, is het lastig.”

Ondanks het feit dat jullie de controle over de wedstrijd hadden, bleef het tot het eind spannend.
“Je maakt natuurlijk liever snel de 2-0, waardoor je de pot dichtgooit. Op het eind kregen we nog een aantal fantastische kansen, waaronder ikzelf. David Harte is natuurlijk een geweldige keeper. Ik ken hem zelf van Kampong. Vandaag zag je weer zijn kwaliteiten. Hij hield er een aantal ballen mooi uit. Dus ja, tuurlijk is het altijd nog even billenknijpen op het laatst, maar gelukkig hebben we het hok schoon weten te houden.”

'Ik schrijf Engeland zeker niet af'

Hoe kijk je terug op je eigen spel?
“Kan nog beter. Ik heb nu meer een controlerende rol. Aanvallend had het wat scherper gekund, dat geldt ook voor mij. Als we er allemaal een schepje bovenop doen, moet het goed komen. Ik heb in ieder geval zin in de finale.”

In de finale spelen jullie tegen Duitsland of Engeland. Wat verwacht je?
“Ik schrijf Engeland zeker niet af. In eigen land met dit publiek zijn ze gewoon sterk, dus ik moet het nog zien. Ik heb in ieder geval zin in de finale.”

Delen: