Word abonnee

De dag van...

Wammes: ‘Alles is aanwezig om goed resultaat neer te zetten’

door: Redactie Helden
1 oktober 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we Jeffrey Wammes, die zich voorbereidt op het WK turnen in Glasgow. Wammes is één van de tien turners die kans maakt op een plekje bij de definitieve zeskoppige selectie van het landenteam.

Jullie komen als land pas in de zevende van de acht subdivisies in actie. De grote favorieten, waaronder China, Japan, Rusland, Groot-Brittannië, Korea, Brazilië, Duitsland en Zwitserland, zijn ingedeeld in subdivisie één tot en met vier. Dat is gunstig he!?
Inderdaad. Dat is wel lekker. Nu hoeven we pas op de tweede dag aan het eind van de middag. Dat is top. Alles is aanwezig om een goed resultaat neer te zetten.”

Is dat echt zo’n groot voordeel dan?
Ja met turnen vaak wel hoor! Je ziet toch dat er in de ochtenden strenger gejureerd wordt. Vooral bij de eerste twee subdivisies zijn ze heel streng en letten ze op alles. Daarna zwakt het wat af en zullen ze je minder snel aftrek geven. Het scheelt heus geen vijf of zes punten hoor, maar het kan net dat ene puntje zijn die nodig is om bij de top acht te komen.”

'Ik wil gewoon kunnen zeggen dat ik op de Spelen heb gestaan'

Dus hoe later een team in actie komt, hoe beter?
Dat kun je wel stellen ja. Dat zie je bijna bij elk toernooi. Het wordt wel aangekaart, maar er is gewoon een bestuurstekort. Het gebeurt vanzelf. Ik verwacht niet meteen een oplossing hiervoor.”

De Spelen halen zou voor jou voor het eerst zijn. Is dat een extra drijfveer voor je?
Ik heb er twee keer ontzettend dichtbij gezeten, maar twee keer heb ik het net niet gehaald. Ik weet ook nog niet of ik nog vier jaar blijf turnen. Ik leg mezelf geen druk op hoor. Dit geeft me juist extra motivatie. Ik wil gewoon kunnen zeggen dat ik op de Olympische Spelen heb gestaan.”

'De code is veranderd. Het is nu veel zwaarder geworden om hoog te scoren'

Hoe sta je er zelf voor? Ben je in topvorm?
“De code is wel veranderd. Het is nu veel moeilijker en zwaarder geworden om echt hoog te scoren, om in de top acht te komen bij toestellen. Het is erg lastig om zoiets van tevoren te zeggen. Het ligt allemaal zo dicht bij elkaar.”

Waar moet je nog aan werken komende tijd?  
“Uhm. Dat is een goeie! Ik denk dat ik nog wel wat uithoudingsvermogen kan gebruiken. De oefeningen zijn zo lang en zwaar. Een wedstrijd duurt wel vier uur. Natuurlijk train ik er op, maar het blijft gewoon zwaar. Maar goed, iedere turner heeft daar mee te maken.”

Delen: