Word abonnee

De dag van...

Wammes: ‘Deze wedstrijd is meer een tussenstapje’

door: Redactie Helden
2 oktober 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we Jeffrey Wammes, die zich voorbereidt op het WK turnen in Glasgow. Wammes is één van de tien turners die kans maakt op een plekje bij de definitieve zeskoppige selectie van het landenteam.

Jeffrey, ben je klaar voor de interland vanmiddag? 
“Zeker weten! We willen graag van Wit-Rusland winnen. Het is een goede graadmeter voor ons, want zij eindigen ook altijd ergens in de top vijftien. Als we ze verslaan, weten we dat we op de goede weg zitten en dat we dit team onder ons kunnen houden tijdens het WK.”

Ben je gespannen voor zo’n wedstrijd? 
“Nu nog niet, maar als ik straks de zaal in loop, zal ik wel iets andere spanning voelen dan normaal. Het is toch wat anders dan als je in het hotel zit of thuis bent. Maar het is niet dat ik overdreven veel last heb van spanning. Ik vind het nog altijd heel speciaal om onderdeel te maken van mijn land en van dit team.”

Hoe belangrijk is deze oefeninterland nog? 
“Dit weekend is nog niet eens zo heel belangrijk qua resultaat. We zijn vooral heel gefocust op het WK. Daar hebben we de hele zomer voor getraind. Deze interland is meer een tussenstapje.”

'Persoonlijk wil ik foutloos turnen. Dan is de interland geslaagd'

Tijdens de vorige oefenwedstrijden was nog niet iedereen erbij. Zijn nu alle tien de jongens aanwezig? 
“Ja, iedereen is er weer bij. Ik weet alleen niet of iedereen alles turnt vanwege kleine pijntjes. Maar wat iedereen precies mag gaan doen, dat krijgen we zo te horen.”

Wat is de doelstelling? 
“Sowieso winnen van Wit-Rusland. En goed turnen. Maar die twee vallen samen. Als we goed turnen, moeten we kunnen winnen. Persoonlijk wil ik foutloos turnen. Als dat allemaal lukt, dan is de interland geslaagd.”

Wanneer krijgen jullie te horen wie naar het WK gaan? 
“Dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk gelijk na de wedstrijd en anders maandag.”

Degenen die niet meegaan krijgen vakantie? 
“Die blijven er nog bij totdat we naar Glasgow vertrekken. De afvallers zullen dus nog zeker twee weken doortrainen met ons.”

'Ik moet  veel risico nemen als individu. Dat kan weer slecht uitpakken voor het team'

Hoe zie jij je kansen als individu op het WK? 
“Dat is heel lastig te zeggen. Ik doe met alle zes de onderdelen mee, maar er is al heel lang geen officiële wedstrijd meer geweest. En ik heb de concurrentie ook niet echt gevolgd. Het liefst wil ik als team en als individu goed presteren, maar als ik individueel goed wil presteren, moet ik veel risico gaan nemen. En dat kan dan weer slecht uitpakken voor het team. Dat is dus een beetje een conflict.”

Is een plek bij de eerste vijf op een toestel mogelijk? 
“Als het onderdeel vloer heel goed gaat, kan ik in de buurt komen. Het niveau zal heel hoog zijn. Maar ik heb het gevoel dat ik erbij kan horen. De top vijf is heel misschien mogelijk.”

De concurrentie is moordend. Niet alleen wereldwijd, zelfs nationaal hè? 
“Klopt, een aantal jongens is supergoed. Alleen in Nederland al zijn er veel toppers. Maar zo help je elkaar wel om een hogere score te krijgen. En dus ook een hogere teamscore!”

Succes vandaag!
Dank je!

Delen: