Word abonnee

Held van de week

Held van de Week: Bibian Mentel

door: Redactie Helden
7 juli 2016

Bibian Mentel kampt met een dubbel gevoel. De paralympisch snowboard kampioene voelt zich enerzijds topfit, terwijl ze anderzijds weet dat ze voor de zevende keer is getroffen door kanker. Hoe droevig de situatie ook is; Bibian blijft strijdbaar. Reden voor de lezers van Helden Online om haar met overmacht te verkiezen tot Held van de Week.

Het is donderdagochtend 7 juli. Voor Bibian wacht alweer de vierde bestraling. De 43-jarige Utrechtse voelt zich goed, klinkt zelfs vrolijk. De bestralingen gaan pijnloos en snel, al is ze wel een beetje moe. Maar dat komt meer door de spanning, zo beweert ze. Of door het drukke trainingsschema dat ze, ondanks alles, nog steeds volgt. Niets wijst erop dat Bibian lijdt aan één van de meest vreselijke ziektes van deze wereld. Toch is het zo.

“Dat is een beetje het dubbele aan het hele verhaal. Ik voel me harstikke goed, maar heb wel gewoon kanker. Dat is de keiharde realiteit, maar als ze morgen zeggen: we hebben een fout gemaakt, er is niks aan de hand, zou ik het ook geloven. Als ik over mezelf en mijn ziekte praat, voelt het ook alsof ik het over iemand anders heb. Dat idee is heel gek.”

'Toen ik het mijn kinderen vertelde vroegen ze: 'maar mama, ga je dan dood?' Dat is heftig. Dat soort gesprekken voer je liever niet'

Toch was het voor Bibian dit keer goed mis. In eerste instantie leek de tumor, die zich bevindt in de lymfeklieren, zelfs niet te behandelen. “Ze vertelden me dat alles wat ze konden doen, me alleen maar slechter ging maken, dat ze daarom uitbehandeld waren. Dat kwam als een grote schok. Ik dacht: dat kan helemaal niet, ik voel me helemaal niet ziek, er moet een fout zijn gemaakt.”

Zelf was Bibian echter niet al te lang uit het veld geslagen. Vooral voor haar vrienden, familie en met name haar kinderen was het moeilijk te bevatten. “Ik leef natuurlijk al zestien jaar met kanker, dus ik denk dat ik mezelf al die jaren stiekem toch wel een beetje had voorbereid op dit nieuws. Ik vond het vooral richting mijn kinderen moeilijk. Toen ik het vertelde vroegen ze: ‘maar mama, ga je dan dood?’ Dat is heftig. Dat soort gesprekken voer je liever niet.”

'Er is een kans dat ze de tumor kunnen wegbranden, dus dat is het risico meer dan waard'

En er is een kans dat die gesprekken er ook niet meer komen. Een aantal weken na het slechte nieuws stuitte Bibian op de MRIdian, een nieuw apparaat in het VU Medisch Centrum met een verbeterde bestralingstechniek. Ook al brengt het de nodige risico’s met zich mee; Bibian grijpt de uitgelezen kans met beide handen aan.

“Dat apparaat is er pas twee maanden en voor mij werden er alleen maar patiënten met longkanker mee behandeld. Dat is niet de vorm die ik heb, dus dat brengt wel wat risico’s met zich mee. Rondom de lymfeklieren zitten veel vitale delen. Als die bekneld raken, heb je een groot probleem. Aan de andere kant is er de wetenschap dat ze de tumor kunnen wegbranden, dus dat is het allemaal meer dan waard.”

'Ik houd nog teveel van het leven, ik ben nog lang niet klaar'

Hoe vervelend en hard de dingen die Bibian meemaakt ook zijn; ze blijft altijd positief. Sterker nog, haar doelen in het leven blijven hetzelfde. “Ik heb altijd gezegd dat ik minimaal negentig wil worden en mijn kleinkinderen op schoot wil hebben en dat is nog steeds zo, ha! Daarnaast houd ik gewoon veel teveel van het leven. Ik ben nog lang niet klaar.”

Mede vanwege die strijdbare houding werd Bibian door de lezers van Helden Online verkozen tot Held van de Week. Ze liet daarmee tennisser Robin Haase en formule 1-coureur Max Verstappen ruim achter zich. “Ik vond het echt te gek toen ik hoorde dat ik het was geworden. Robin en Max zijn beiden ontzettend veel in het nieuws geweest. Max zette natuurlijk ook een waanzinnige prestatie neer, voor mij is hij een echte held. Ik denk dat ik het uiteindelijk ben geworden, omdat het verhaal heel dichtbij de mensen staat. Het is niet alleen aansprekend voor de auto- of tennisliefhebber, maar voor iedereen.”

'Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar als het aan mij ligt dan sta ik gewoon op de Parlympische Winterspelen'

Bibian hoopt dan ook dat haar verhaal iedereen op een positieve manier inspireert. Ze benoemt daarbij nogmaals de belangrijke slogan van haar eigen stichting; de Mentelity Foundation. “It’s all about mentelity. Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Wat kan er wel, in plaats van niet? Met die denkwijze kan je heel veel bereiken.”

Met dat in het achterhoofd heeft Bibian de Paralympische Winterspelen van 2018 dan ook zeker nog niet opgegeven. “Daar train ik nog steeds vol voor, ondanks de bestralingen. We bekijken per week hoe het gaat. Het grote doel blijft om mijn titel te verdedigen over twee jaar. Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar als het aan mij ligt dan sta ik daar gewoon.”

Om haar paralympische titel te kunnen verdedigen is Bibian een crowdfundingsactie gestart via internet. Wil jij Bibian helpen met haar jacht naar goud in Korea, klik dan hier!

Delen: