Word abonnee

Held van de week

Held van de Week: Inge Dekker

door: Redactie Helden
1 juli 2016

Nog geen vijf maanden geleden werd er baarmoederhalskanker geconstateerd bij Inge Dekker. Van de ene op de andere dag veranderde het topsportleven van de 30-jarige zwemster in een strijd tegen een verschrikkelijke ziekte. Maar Inge knokte zich terug, werd in maart succesvol geopereerd en afgelopen zondag maakte ze in Rome alweer haar rentree in het zwembad. De lezers van Helden Online verkozen haar dan ook met overmacht tot Held van de Week.

Een dubbel gevoel; dat is wat Inge overhoudt aan haar eerste wedstrijdmeters sinds de fatale dag waarop ze het slechte nieuws te horen kreeg. Aan de ene kant voelt het water vertrouwd en lijkt het zwemmen nooit te zijn weggeweest, maar aan de andere kant was er toch ook de opluchting dat ze er 'gewoon' weer was.

'Ik heb zelfs een tijdje gedacht dat ik nooit meer zou kunnen zwemmen, dat mijn carrière klaar was'

“De laatste vijftien jaar heb ik natuurlijk niets anders gedaan dan wedstrijden zwemmen, dus in dat opzicht voelde het helemaal niet raar om dat weer te doen. Maar aan de andere kant was het ook wel een beetje gek, hoor. Ik heb de afgelopen tijd toch het één en ander meegemaakt, heb zelfs een tijdje gedacht dat ik nooit meer zou kunnen zwemmen, dat mijn carrière klaar was. Dus dan is het wel heel speciaal als je toch weer op zo'n wedstrijd rondloopt.”

Helemaal als je bedenkt dat Inge nog niet eens zo lang geleden de baarmoederhalskanker-diagnose kreeg opgespeld. Sinds dat moment is de weg naar boven bewonderingswaardig snel weer ingeslagen. “Eigenlijk is dat pas ruim vier maanden geleden. Heel raar als je daarover nadenkt; dat dingen in je leven zo snel kunnen veranderen. Daar ben ik me nu ook veel meer van bewust, dat het ineens allemaal afgelopen kan zijn. En dat je dus ook moet genieten van alles wat je nu aan het doen bent.”

'Je kunt niet even een operatie ondergaan en verwachten dat daarna alles gelijk weer goed is'

Toch was de weg naar boven geen eenvoudige weg voor Inge. Ze moest na de operatie van ver komen. In het begin was tien meter lopen al lastig. “Mijn coach moest met een masterplan komen om mij van een conditie van nul weer op een olympisch niveau te brengen. In het begin was dat best wel spannend. Je kunt niet even een operatie ondergaan en verwachten dat daarna alles gelijk weer goed is. Aanvankelijk kon ik ook bijna niks, voelde ik veel pijn bij bewegingen. Nu merk ik er gelukkig bijna niks meer van. Ik heb een paar littekens erbij, maar dat is dan ook het enige.”

Dankzij haar snelle comeback werd Inge door de lezers van Helden Online met overmacht verkozen tot Held van de Week. Ze liet daarmee Sanne Wevers (Europees record op de balk) en Jorrit Croon (jongste hockeyer ooit die naar de Spelen gaat) achter zich. “Ik had het eigenlijk helemaal niet verwacht dat ik het zou worden, maar blijkbaar maakt het toch veel indruk op mensen dat je iets ergs meemaakt, om er vervolgens toch weer uit te klimmen. Ik hoop dat ik daarmee mensen heb kunnen inspireren om nooit je dromen op te geven.”

'Als topsporter wil je altijd winnen, wat de omstandigheden ook zijn'

De droom van Inge is namelijk nog steeds intact: naar de Spelen in Rio en met een medaille huiswaarts keren. “Voor de baarmoederhalskanker had ik dat doel en die is er nog steeds. Maar tegelijkertijd besef ik nu wel meer dat zwemsucces niet het allerbelangrijkste in het leven is. Ik sta nu veel meer stil bij het feit dat ik gezond ben. Maar dat wil ook weer niet zeggen dat ik straks in Rio sta met het idee: wat maakt het allemaal uit. Als topsporter wil je altijd winnen, wat de omstandigheden ook zijn!”

Delen: