Word abonnee

Held van de week

Held van de Week: Kai Verbij

door: Redactie Helden
30 december 2015

Kai Verbij is deze week verkozen tot Held van de Week. De sprinter van Team Beslist.nl versloeg daarmee veldrijder Mathieu van der Poel en trainer Ronald Koeman. Verbij werd afgelopen weekend nationaal kampioen op de 500 meter en eindigde als tweede bij de 1.000 meter.

Gefeliciteerd Kai! Nationaal kampioen én Held van de Week!
“Ja, dankjewel! Daar ben ik superblij mee!”

Je wordt voor het eerst in je leven nationaal kampioen bij de senioren. Heb je veel reacties gekregen?
“Ik heb echt heel wat berichten gehad, maar heb ze nog niet allemaal bekeken. Ik heb ook niet zo’n goede telefoon, hij was constant leeg. Telkens als ik een bericht wilde openen, liep hij vast. Dat komt misschien niet zo sociaal over voor die mensen die mij gefeliciteerd hebben. Maar ik ga ze allemaal nog proberen te beantwoorden hoor!”

Merk je dat je meer aandacht krijgt?
“Buiten het schaatsen om valt dat wel mee. Na mijn rit merk ik het wel. Dan willen verschillende media me nog weleens interviewen.”

'Mijn weekend was niet minder geweest als ik geen titel had gewonnen'

En de Japanse pers?
“Ha! Die is gestopt mij te volgen, daar ben ik wel blij mee. Die uitzending wordt 13 januari op de Japanse televisie uitgezonden. Die wil ik wel graag zien!”

Hoe kijk je terug op de NK?
“Ik kan niet anders dan heel tevreden zijn. Ik heb een Nederlandse titel en ben tweede geworden op de 1.000 meter. Maar het mooiste was dat ik me voor beide afstanden geplaatst heb voor de WK afstanden. Die titel op de 500 meter was niet iets waar ik heel erg mee bezig was. Dat was een extraatje. Mijn weekend was niet minder geweest als ik die 500 niet had gewonnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Verbaast het je nog enigszins?
“Ik wist dat ik er goed voor stond, dat het mogelijk zou zijn. Maar dat het zou gebeuren, daar had ik niet op ingespeeld. Ik wilde gewoon twee mooie ritten laten zien.”

En die ritten tegen je ploeggenoot Daidai Ntab waren ook mooi he!?
“Klopt! Daidai lag best wel een stuk voor op mij. Daar schrok ik wel lichtjes van. Maar ik weet van mezelf dat de laatste 200 meter mijn sterkste punt is. Het was heel spannend, maar gelukkig won ik.”

Zie je jezelf nog als talent?
“Die fase ben ik al voorbij. En wat is talent? Er is een grens van talent: zover kom je met talent en verder moet je erop trainen. Talent kun je altijd wel hebben, maar daar win je niet mee. Ik ben van mening dat ik niet kampioen ben geworden op alleen talent.”

'Het is allemaal heel snel gegaan. Misschien iets te snel'

Je was vooraf al geplaatst voor de 500 meter. Was dat je voordeel?
“Ik was wel gespannen, maar iets minder dan anders. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik goed was, dus legde mezelf wel de nodige druk op. Al met al denk ik dat ik iets relaxter was dan de rest. Maar ook als ik niet geplaatst was vooraf, was de stand precies zo geweest.”

En dan kom je het podium op en hoor je het het volkslied. Hoe was dat?
“Dat was echt heel speciaal. Als klein jochie was dat iets wat ik altijd al had gewild. En dat dat dan gebeurde, gaf me een heel speciaal gevoel. Dat had ik echt niet verwacht aan het begin van het seizoen. Ik wilde gewoon goed rijden op de NK’s en verder zou ik het wel zien. Maar nu doe ik gewoon mee met de top. Het is allemaal wel heel snel gegaan. Misschien wel iets te snel. Het begint trouwens wel vermoeiender te worden.”

Heb je je titel nog kunnen vieren?
“Nou, niet echt. We hebben best wel een druk schema. Dinsdag hebben we met het team even een drankje gedaan, gewoon voor de gezelligheid. Maar verder is er geen tijd om te feesten.”

Delen: